Forskning möter ”flum”

För några dagar sedan deltog jag och Sabina Renck (som ju också är lyckobloggare här) i en minst sagt ovanlig konferens i Stockholm, anordnad av GNH Sweden.

GNH, eller Gross National Happiness, är en term som myntades av Hans Majestät fjärde kungen av Bhutan, Jigme Singye Wangchuck på 1970-talet. Konceptet, som färgar hela landets ledning och uppbyggnad, kan sägas innefatta fyra pelare: goda styrelseformer, hållbar socioekonomisk utveckling, kulturellt bevarande och miljövård. GNH Sweden driver på för att få till en liknande samhällsutveckling i Sverige. Att prioritera GNH istället för enbart bruttonationalprodukt.

Vi i Global Happiness Organization ställer oss bakom den synen och jobbar för närvarande på att ta fram ett nytt sätt att mäta samhällsutveckling, inte helt olik den GNH förespråkar.

Konferensen i Stockholm var en lite annorlunda upplevelse för mig. Jag har en vana av att utgå från studier och forskning i mitt arbete för ett lyckligare samhälle och en lyckligare värld. Det var inte fokus på vid här konferensen, utan det hela kändes lite mer luddigt och spirituellt. Kanske kan det ändå vara nyttigt att komma ifrån det vetenskapliga ett tag och ”flumma runt” lite för att få nya idéer och perspektiv. Mycket värme och kärlek tog jag i alla fall med mig på tåget tillbaka ner till mitt kära Malmö.

Ludvig Lindström

Leave a Reply