Vuxenmobbning – det dolda lidandet

Vuxenmobbning är något det talas väldigt lite om i Sverige. Kanske är det på grund av att det är skambelagt och att det vilar något slags tabu över frågan.

Min mamma Rigmor jobbar för att förändra detta och i dagarna gav hon ut boken ”Brinna för mycket”. Den är baserad på egna upplevelser av hur det känns att bli utsatt för mobbning i arbetslivet.

Efter 22 år på samma arbetsplats förändrades arbetsklimatet för Rigmor. Plötsligt skulle hon lämna skriftliga redovisningar när hon skulle lämna sitt kontor och när hon sökte stöd hos kollegerna kom de med undanflykter och drog sig undan.

Över 300 000 drabbas dagligen av vuxenmobbning/kränkande särbehandling i arbetslivet. Över 300 tar årligen sina liv till följd därav. Samhällets kostnader ligger på över 40 miljarder om året. Genom ”Brinna för mycket” vill Rigmor rädda andra från samma destruktiva öde som hon själv gick till mötes.

Jag tror att det är av största vikt att vi lyfter upp känsliga områden som detta, där det även finns ett oerhört stort bakomliggande lidande. Vi behöver ge nycklar till förståelse, vi behöver upplysa och kartlägga varför mobbning sker och vad vi kan göra åt det. Och vi måste framförallt bryta det tabu som finns kring vuxenmobbning.

För den som vill läsa boken går den att beställa HÄR.

Ludvig Lindström

3 Responses to “Vuxenmobbning – det dolda lidandet”

 1. Rigmor skriver:

  Tack sonen för att du uppmärksammar min bok. Som verkligen är en bok för alla: De som drabbas, deras anhöriga, alla som ska ut i arbetslivet eller befinner sig där, eller har varit där. Runt 5 miljoner svenskar med andra ord. Det behövs en folkopinion för att förändra arbetsplatsklimatet och göra mobbning/kränkande särbehandling straffbart.
  Det är INTE ett arbetsmiljöproblem ( i så fall vore en våldtäkt i en skog ett naturvårdsproblem) utan en våldshandling och ska behandlas därefter. Med en straffskala i Brottsbalken.
  I min bok tar jag upp möjliga vägar att gå vidare, orsaker till mobbning, definitioner på olika typer av mobbning och vem som kan drabbas. Det sista är enkelt att svara på: Alla.

 2. Ska bli intressant att läsa den. Blir någon gång nästa år 🙂

 3. Helena Angvik skriver:

  Kära Rigmor!
  Jag vill också läsa din bok!
  När jag orkar…!
  Utsatt som du!
  Sjukskriven sedan länge!
  Varma Hälsningar!
  Helena

Leave a Reply