Intressant användning av lyckoforskning?

Idag skriver DN om att forskare i Storbritannien utvecklat ett verktyg för att läsa av stämningar i ett land genom att analysera känslorelaterade ord i Twitter-inlägg. En tänkbar användning av denna information, som nämns, är att det ska gå att upptäcka (och kanske förebygga) våldsamma upplopp.

DN ger tyvärr (vilket är alltför vanligt) ingen källa eller länk till projektet, men jag tycker att det låter som en intressant och annorlunda tillämpning av lyckoforskning. Större delen av lyckoforskningen är ju annars mest fokuserad på att mäta välbefinnande (och dess bestämningsfaktorer) för att man är intresserad av välbefinnandet i sig, men här rör det sig alltså istället om en mer instrumentell användning, där syftet verkar vara att förutsäga något annat fenomen (som förvisso kan ha effekter på folks välbefinnande).

Huruvida dessa prediktioner faktiskt fungerar är förstås en öppen fråga, men det går att dra paralleller till hur man inom epidemiologi har använt statistik över Google-sökningar för att förutspå exempelvis influensautbrott.

Om syftet däremot är att använda informationen för att mäta nationellt välbefinnande, så är metoden desto mer tveksam — dels för att urvalet inte är representativt och dels för att automatisk klassificering av känsloord med nödvändighet blir väldigt trubbig och okänslig för sammanhanget. Om detta har Filip skrivit om tidigare här på Lyckobloggen, men i det fallet gällde det Facebook och inte Twitter.

Martin Berlin

3 Responses to “Intressant användning av lyckoforskning?”

 1. Hej! Hittade mer info om forskningen här: http://www.bbc.co.uk/news/technology-24001692

  fred,
  martin

 2. Martin Berlin skriver:

  Ok, tack för länken Martin!

 3. Anna Gordh Humlesjö skriver:

  Intressant forskning men också lite läskigt, eller? (Precis som som mycket ny forskning skulle kunna vara om den handlar i fel händer som tex. kunskap om att radera minnen http://www.lyckobloggen.se/?p=5422). Detta kan ju användas även för att sänka välbefinnande om analysverktygen inte används i goda avsikter, tex. i diktaturer som gärna skulle ha denna info för kunna stoppa demonstrationer, eller till och med stänga av internet.

Leave a Reply