Ångest som en väg till verklig lycka?

Ångesten kan vara din bästa vän”. Ja läs den meningen igen. Vad fan säger människan? 😉 Provocerande och känslokallt? Nja, kanske inte. Jag ska förklara.

Jag har hunnit träffa många människor som har lidit av ångest länge. De har ofta försökt att döva den på kreativa vis. Med ångestdämpande piller, sömntabletter, antidepressiva medel eller någon ört. Kanske hittar de något som fungerar. För stunden. För så fort de slutar med sina tabletter är de ofta nere i träsket igen.

Själv har jag också lidit av ångest. För många år sedan. Innan jag förändrade min syn på ångesten och slutade att se på den som en fiende.

Kanske är ångest ett friskhetstecken istället för en sjukdom?
För historierna kan vara olika men mönstret är ofta detsamma.  I mitt fall var jag inne på att börja plugga ekonomi. ”För där fanns ju en fin karriär och så var det säkert bra betalt”.  Men ett ekonomijobb hade varit en fullkomlig katastrof för en person som är mer kreativ än petigt noggrann, som egentligen inte tycker om siffror och tycker att pappersarbete är aptrist. I samma veva lyssnade jag inte på min kropp, tröståt godis, omgav mig för mycket med människor som letade fel på mig och tryckte ner mig. Då kom ångesten. BIG TIME! För att tala om att jag var på fel spår! Jag frågade min läkare om jag kanske led av ”Generaliserat ångestsyndrom”.  Hon höll med och jag fick antidepressiva och ångestdämpande medel. Det hjälpte inge vidare.

När ångesten inte längre behövs
Tack och lov så vaknade jag upp tillslut. Lyssnade på ångesten istället för att döva den. Slutade se på den som en sjukdom. För jag behövde den. För att vakna upp och se vad jag föddes för att göra av mitt liv. Idag är mitt liv fullt av kärleksfulla vänner och jobb som ger mig en djup känsla av mening. För att jag lyssnade tillslut. Liknande storys har jag sett hos många andra när de väl börjat lyssna och lära av sin ångest. Då fyller den inte längre någon funktion och försvinner av sig själv.

Vad är problemet? Symtomet eller orsaken till symtomet?

Nyligen träffade jag en kvinna som arbetat som tandläkare i närmare 15 år. Inte ens första dagen hade hon tyckt att jobbet var särskilt roligt. Sedan den dagen hade hon gått till jobbet med en klump av ångest som hon försökt att döva. Istället för att börja ta reda på vad hon egentligen var ämnad för att göra i livet.
Ångesten kan också dyka upp när vi är i en destruktiv relation där vi inte ska vara. Eller när vi är på en plats i livet där vi inte kommer till vår rätt. När vi umgås med människor som försöker forma oss till någon annan än den vi vill vara. När vi lägger band på oss själva för att passa in och räta in oss i ledet istället för att stå upp för vilka vi är och vad vi verkligen tror på. Vad är då problemet? EGENTLIGEN? Ångesten eller det som Orsakat ångesten?

Ångest – en sund reaktion i en osund situation
Om ångest är en sund reaktion när vi är i en osund situation – är den inte egentligen då en vän?
En vän som pockar på uppmärksamhet för att tala om att: ”Du kan bättre än så här! Det finns en värld av nya möjligheter runt hörnet som du just nu inte ser! Jag är här för att trigga dig till att uppnå din fulla potential! För att det är dags att bygga en ny vision. En ny dröm att uppfylla! En dröm baserad på glädje och inspiration. Det är dags att sluta kämpa, sluta bita ihop eller stå ut.
Det är dags nu, dags att Äntligen börja leva!”

Vi kan välja att lyssna då. Se vad den har att säga oss och börja ta stegen mot något nytt. (kanske klarar vi det själva eller så behöver vi support av någon som hjälper oss på resan).
Eller så kan vi välja att se ångesten som problemet, försöka döva den och fortsätta i samma ekorrhjul som förut.
MEN…. då får vi kanske aldrig veta vad vi verkligen går miste om. Vad vi hade kunnat åstadkomma. Hur roligt vi kunde ha haft på vägen!
För LIVET…..är FULLT av möjligheter! Och vi har alla något fantastiskt vackert att ge till världen. Imorgon kan vara första dagen på ditt nya liv!

Och tänk om verklig frihet uppnås genom att du minns vem du innerst inne är? 🙂

Varm kram och kärlek till er alla! / Boel Björkenwall
Ansvarig för Global Happiness Organization i Sthlm, föreläsare, Hypnotisör, Hälsorådgivare, Inspirationskonsult mm på Viability

4 Responses to “Ångest som en väg till verklig lycka?”

 1. Gwendolyn Booker skriver:

  Ångest är något vi alla känner till och från i livet. Det kan till exempel vara om någon nära släkting dör, vid en olycka eller en skilsmässa. Det kan också handla om mer vardagsnära saker, som ångest inför ett föredrag eller en anställningsintervju. Även om det är jobbigt finns det en omedelbar orsak till varför du mår dåligt. Men ångest kan också finnas utan att det finns något som det uppenbart beror på.

 2. Karin skriver:

  Jag håller delvis med! Man behöver fundera på varför ångesten kommer och om det är saker man behöver åtgärda för att bli fri från den.

  Men för vissa har ångesten blivit något som föder sig själv. Man kan ha ett ”perfekt” liv, men ändå få ångest. Då tror jag att man behöver acceptera att den är där, lära sig att den inte är farlig och att om man bara låter den vara, utan att åtgärda den, så försvinner den/bleknar.

  Att alltid tänka att man måste uppnå sin fulla potential och förändra saker blir ganska stressande och är inte alltid rätt tycker jag.

 3. Ana W. Patel skriver:

  Vi kan välja att lyssna då. Se vad den har att säga oss och börja ta stegen mot något nytt. (kanske klarar vi det själva eller så behöver vi support av någon som hjälper oss på resan). Eller så kan vi välja att se ångesten som problemet, försöka döva den och fortsätta i samma ekorrhjul som förut. MEN…. då får vi kanske aldrig veta vad vi verkligen går miste om. Vad vi hade kunnat åstadkomma. Hur roligt vi kunde ha haft på vägen! För LIVET…..är FULLT av möjligheter! Och vi har alla något fantastiskt vackert att ge till världen. Imorgon kan vara första dagen på ditt nya liv!

 4. Tack för att ni delar med er av era tankar!

  En bra sak att tänka på är att ångest också kan komma av näringsbrister – magnesiumbrist kan t.ex. ge ångest! Om ni skriver magnesium i sökfönstret ovan så får ni fram en annan text som jag har skrivit om det.

  Jag förstår vad du menar Karin när du skriver ”Att alltid tänka att man måste uppnå sin fulla potential och förändra saker blir ganska stressande och är inte alltid rätt tycker jag.”
  Visst kan det så lätt bli så!
  Och egentligen är det så att vi inte måste någonting i livet förutom att andas, sova och äta. Vi måste inte ens gå till jobbet. Men vi väljer förmodligen att gå till jobbet för att vi vill få in pengar för att ha någonstans att bo och för att kunna köpa god mat och göra härliga saker.
  Vi kan välja att städa om vi tycker att det är viktigt att hemmet är fritt från dammkorn eller vi kan välja att låta bli ibland för att vi just då njuter mer av att lägga oss ute i solen i gräset.
  Vi kan välja att sträva efter förändring där vi är i livet eller vi kan komma fram till ”Just nu behöver jag främst lugn och ro för att hämta kraft”. Vi måste absolut inte förändras om vi inte vill. Osv.
  Det kan vara en befriande tanke att hiva ut alla måsten och borden ur sin vokabulär och upptäcka hur livet förändras.
  Ditt liv är bara ditt! Och DU som bestämmer vad du vill göra med det. 🙂

  Varm kram / Boel Björkenwall
  ————————-
  Hypnotisör, Inspirationskonsult, föreläsare mm på Viability och ansvarig för Global Happiness Org Stockholm.
  http://www.viability.se
  http://www.globalhappiness.com

Leave a Reply