Att vara sin egen lyckas smed

En sällsynt fågel, lyckan, skriver Hjalmar Söderberg i sin bok Martin Bircks ungdom. Om man med lycka menar en miljonvinst eller ett stort arv så har författaren rätt. Men lycka är så mycket mer och vi kan som den romerske historikern Sallustius menade vara vår egen lyckas smed.

Lyckan är ett pussel och vi måste lägga det själva. Det visar resultaten från det nya forskningsområdet positiv psykologi. Om dessa forskningsresultat och hur de kan omsättas i praktiken för att ge oss större livstillfredsställelse och därmed högre lyckokänsla kommer mina medbloggare och jag att berätta om framöver.

Ett första tips: Gör någon glad! Det är märkvärdigt hur det lyfter vårt humör. Vad kan man då göra? Ring någon som är sjuk eller sitter ensam. Erbjud dig att vara hundvakt en dag så att matte/husse kan uträtta tidskrävande ärenden i lugn och ro. Eller uträtta ett ärende åt någon som inte är så rörlig: gå med kemtvätt, lämna en bok på biblioteket eller köpa medicin.

Det finns så mycket vi människor kan göra för varandra. Och vi slår två flugor i en smäll. Den som får vår hjälp och omtänksamhet blir glad. Forskning har visat att vårt eget lustcentrum i hjärnan samtidigt får en kick och vi blir lite gladare.

Görel Kristina Näslund

Tags:

4 Responses to “Att vara sin egen lyckas smed”

 1. Linnéa skriver:

  Så rätt. Det är helt oslagbart att se människor bli så glada och sen veta att man hjälpt dem dit. Underbar känsla! 🙂

 2. FÄRJAN-RUTH skriver:

  Det är sant! Det har jag förstått i ”hela mitt liv”. Har alltid älskat att hjälpa andra, stå på den svagas sida. Försvara, lyfta upp, försvara! Som Båtpastor, coach, själavårdare är medmänsklighet och empatiförmåga av STÖRSTA VIKT! Min blogginnehåller mycket sådant.
  Kram och lycka till med bloggen! Båtpastorn, Färjan-Ruth

 3. Rigmor Tjerngren skriver:

  Äntligen en blogg med meningsfullt innehåll!
  Ska kolla på den regelbundet!
  Lycka till!
  /Rigmor

 4. Ingela Brusberg skriver:

  Jisses! en sida om bara lycka, det blir en ”kioskvältare” i dess lyckojaktsdagar. Rigmor skriver, ett ”meningsfullt” innehåll, och det är väl det vi ytterst söker men går ständigt vilse i vår jakt efter att optimera varje sekund. Och inte nog med det, vi ensamma om vårt livsprojet, att ”bli vår egen lyckas smed” Men om det enligt er handlar om sociala pluspoäng så är det inte lycka ni beskriver utan bara goodwill som också känns gott. Studera gärna vidare på hur nutidsmänniskans ångest för verkligheten har skapat fantasibilder om lyckan som inte är gratis, vilket den teologiskt är, gratia, av nåd, utan glittrar och kräver sin beskärda del, men aldrig, aldrig blir nöjd

Leave a Reply