Lyckligare av medelhavskost

En ny studie visar att medelhavskost hindrar depression.
Se http://www.expressen.se/halsa/1.1732666/medelhavskost-hindrar-depression

Resultaten förvånar mig egentligen inte så mycket eftersom det är en kost som är rik på fisk, mineralrika nötter och andra nyttiga fetter såsom t.ex. olivolja. Fisken ger oss t.ex. Omega 3 (framförallt om den tillhör de feta fiskarna som lax, makrill, och sardin t.ex.). Nötter är också en av våra bästa källor till mineraler och framförallt magnesium som har stor betydelse för vårt känslomässiga välbefinnande.

1071852_nuts

I artikeln i Expressen menar också läkaren Cecilia D’Felice att olivolja höjer serotoninet i hjärnan som är starkt involverat för att vi ska känna oss glada. Om någon har sett studier som visar på olivoljans effekter på serotoninet så  får ni gärna skicka en länk om detta till mig!

Personligen tror jag också att det är minst lika intressant att kika på vad den s.k. medelhavskosten Inte innehåller……Den är till exempel inte särskilt rik på pommes frites och Findus färdigrätter…   😉

I medelhavsländerna verkar man också i större utsträckning satsa mycket på social samvaro kring måltiderna, att äta tillsammans och ha det trevligt vid måltiden. Och  som ni bloggläsare har förstått så är ju också sociala relationer en lyckohöjare i sig.  Ytterligare ett skäl att skippa att kasta i sig maten på fem minuter framför datorn/tv:n 😉

Boel Björkenwall
www.viability.se
boel@viability.se

7 Responses to “Lyckligare av medelhavskost”

 1. Lina skriver:

  Jag skulle tro att det mer är den sociala samvaron och inte medelhavskost som hindrar depressionen. Att dagligen(?) äta middagar som tilltalar både ögat, smaklökarna och ”umgängessinnet” kan ju knappast vara nåt annat än gott, trevligt och stimulerande.

  Är inte deprission nåt om föds ur att inte vara tillräcklig och/eller behövd?

 2. Om man är vegetarian/vegan och därför inte äter fisk är linfröolja ett bra alternativ för att få i sig Omega 3. Och då blir även fiskarna glada 🙂

 3. Filip skriver:

  Lina: Det har du rätt i, sociala aktiviteter verkar mycket avgörande för lyckan. Förhoppningsvis har de dock försökt kontrollera (konstanthålla) för socialt umgänge i analysen. Sedan verkar studien vara gjord i Spanien vilket innebär att alla/majoriteten av deltagare i så fall lever med ”medelhavskulturen”, även de som inte äter specifik medelhavskost.

 4. Snoozan skriver:

  Håller med om det…vi slänger i oss maten medans de vid medelhavet sitter i timmar och äter och har socila samvaro!
  ha det gott!

 5. Thomas skriver:

  Hej på er,

  i studien har man kontrollerat för olika hälsofrämjande beteenden. Alla de som undersöktes var spanjorer och får väl därmed antas leva i ungefär samma kultur. Vad man kunde se var att deltagarna följde dieter som var mer eller mindre lika traditionell medelhavskost, och den grupp som åt mat som var mest lik denna kost hade lägre förekomst av depression.

  Vi skriver om denna studie och liknande forskning om depression och ångest på vår blogg om ni är intresserade av att läsa mer.

 6. Filip Fors skriver:

  Tack för den infon Tomas, där fick vi den saken utredd gällande studien. 🙂

  Riktigt bra blogg du driver, har lagt till den bland mina favoritbloggar. 😀

 7. Erik skriver:

  Trist varje gång man stöter på läkare som tror att lycka handlar om serotonin.

Leave a Reply