Därför delar vi ut pengar i Almedalen idag

Gudrun bränner pengar

För ett par år sedan brände Gudrun Schyman upp 100 000 kr i Almedalen i syfte att uppmärksamma de orättvisa lönerna mellan kvinnor och män.
 
Idag genomför vi i GHO en liknande aktion i syfte att få politiker att ta lyckoforskningens resultat på allvar och överväga vilka politiska beslut och vilka investeringar som kan ge människor större möjligheter att leva lyckliga liv.

Aktionen går ut på att ge bort pengar till politiker som struttar runt på Almedalsveckan i Visby. Ja, du läste rätt: Vi GER BORT en del av våra pengar!  Två tjugor vardera får de. Den ena ska spenderas på något kul för egen räkning och den andra på någon annan. De ska sedan fundera igenom vilken av sedlarna som gav dem själva störst välbefinnande. Forskning visar att de flesta blir lyckligare av den tjuga de spenderade på någon annan.

Tanken bakom är att uppmärksamma politiker på att vi ofta tror oss veta vad som skapar bäst förutsättningar för välbefinnande, fast det inte stämmer. Det finns till exempel mycket mer lyckobringande sätt att använda våra skattepengar på än vad som hittills gjorts. Detta uppmärksammar jag för övrigt i en debattartikel i Svenska Dagbladet idag. På GHO:s hemsida har vi även listat några politiska åtgärder som sannolikt hade fått en positiv effekt på det generella välbefinnandet i landet.

Ansvarig för utdelningen på plats i Almedalen är vår egen lyckobloggare Göran Hådén och jag är övertygad om att han inom kort kommer att ge er en smaskig rapport på vad som hände där borta.

Ludvig Lindström

One Response to “Därför delar vi ut pengar i Almedalen idag”

  1. […] vårt förra inlägg för mer info om aktionen. Vill du veta ännu mer kan du även lyssna här eller läsa […]

Leave a Reply