Aktiviteter, uppmärksamhet och känslomässigt välbefinnande

Mycket intressant föreläsning där Matt Killingsworth bland annat berättar om sin uppmärksammade studie kring att leva i nuet kontra att dagdrömma.

Filip Fors (www.filipfors.se)

4 Responses to “Aktiviteter, uppmärksamhet och känslomässigt välbefinnande”

 1. Lars skriver:

  Det vore då spännande att koplla dessa resultat till vetenskaplig forskning kring:
  1: Kan vi träna oss på att inte dagdrömma, vilka metoder är i så fall effektivast och hur mycket måste vi träna
  2: Kan vi styra över negativa dagdrömmar till positiva
  3: Allra värst borde ältande vara. Det kunde vara intressant med forskning fokuserat på orsaker och åtgärder mot ältande.

  Nu ska jag försöka leva i nuet när jag borstar tänderna
  /Lars

 2. Filip Fors skriver:

  1: Den mest peprövade tekniken är antagligen mindfulnessträning. T ex i form av meditation. Dock oklart hur stark effekt det har. Vore intressant att se. hur stor del av tiden som människor lever i nuet före och efter en längre periods träning i mindfulness.
  3: Lars. har du läst denna bok? http://www.bokus.com/bok/9789153430551/kvinnor-som-tanker-for-mycket-om-destruktiva-tankemonster-och-hur-du-tar-dig-ur-dem/ Den handlar om forskningen kring ältande med tips på hur man kan minska ältande.

 3. Lars skriver:

  Tack för boktipset, Filip, jag beställde den direkt. (39 kr inkl frakt är otroligt). Bland recentionerna till den engelska upplagan hittar jag att det inte finns några exempel i boken, som refererar till män. OK, jag kan köpa att det är en något mer kvinnlig egenskap att älta, men även jag som man har haft stora problem med ältande de senaste åren.
  🙂

 4. Filip Fors skriver:

  Ja, den är skriven för kvinnor trots att ältande är ett universellt problem. Författaren menar att det är ungefär dubbelt så vanligt att kvinnor ältar saker än män. Men tipsen i boken och forskningen kring ältande är ju helt klart intressant oavsett kön. För som du är inne på ältar ju även män en hel del.

Leave a Reply