Magnus Lindwall om självkänsla och poppsykologi

Givet det intima sambandet mellan självkänsla och lycka är forskningen kring självkänsla självklart intressant för lyckointresserade. I samtalet ovan berättar Magnus Lindwall om sin syn på populärpsykologi samt lite om forskningen kring självkänsla. Bland annat ifrågasätter han den lekmannauppfattning som säger att man bör göra en tydlig åtskillnad mellan självkänsla och självförtroende.

Filip Fors (www.filipfors.se)

4 Responses to “Magnus Lindwall om självkänsla och poppsykologi”

 1. Lars skriver:

  Intressant inlägg. Jag blickar upp mot bokhyllan och ser ”Sikta mot stjärnorna”. En bok som gjorde ett enormt genomslag under 80-talet och som sen följts av många andra. Man kan se Magnus inlägg, som en rak höger mot dessa böcker.
  Jag tycker dock magnus ritar kartan lite väl svart-vit. Man kan skapa pop-budskap på vetenskaplig grund. Se bara på Sonja Lyubomirsky.

 2. Filip Fors skriver:

  Har börjat läsa Lindwalls bok om självkänsla nu. Den är intressant och verkar ge en bra summering av forskningen. Liksom livstillfredsställelse och subjekivt välbefinnande tenderar människors självkänsla att vara stabil över tid och relativt svår att förändra i någon större utsträckning. Antagligen på grund av att självkänslan precis som människors lycka är starkt påverkad av personlighetsdrag som i hög grad är genetiskt betingade. Dessa resultat står i bjärt kontrast till vissa självhjälpsförfattare som direkt eller indirekt försöker framhäva motsatsen, d v s att en en förändring av relativt stabila psykologiska egenskaper skulle vara enkelt och snabbt fixat.

 3. Lars skriver:

  Jag tror du har rätt Filip. Som ett prov på motsattsen har jag jag just beställt en ”pop-bok” i NLP, Neuro-Lingvistisk Programmering. Adlibris har 430 titlar i ämnet. Jag valde Anthony Robbins Din Gränslösa Styrka http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9177382307

 4. […] har det varit svårt att deffiniera vad självkänsla egentligen är, och om vi kan påverka den. (Tidigare lyckoblogg-inlägg om självkänsla här) Många ”quick-fix tips” på hur du ökar din självkänsla från både […]

Leave a Reply