Lycka ur ett utlandsperspektiv

abe i candelariaI höstas ställde jag mig frågan om jag hade lust att leva i Sverige över den mörka kalla vintern det här året och kom fram till att: Nej, det hade jag faktiskt inte 😉

Lyckligare av att gambla mer
En timme senare dök jag på ett tillfälligt och lågbetalt jobb som kringresande säljare på Teneriffa. Jag velade ett bra tag på om jag skulle våga dra iväg och lämna allt. Bara så där. Jag fyller ju ändå 30 nu. Man är ju ingen 20åring som bor hemma i flickrummet längre. Borde agera ansvarsfullt, göra karriär, vara duktig och allt det där 😉
Men så slog det mig vad lyckoforskningen har kommit fram till: Nämligen att vi som regel ångrar det vi aldrig gjorde, mer än de korkade saker vi gjort som gick fel. Misstagen kan ju ge oss erfarenheter som kan berika våra liv. Icke-handlingar ger oss ju däremot inte så mycket lärdomar och erfarenheter alls.
Och med den insikten så reste jag iväg. Hellre leva lite farligt och få nya erfarenheter än att stanna hemma och undra resten av mitt liv hur det hade varit om jag hade åkt. 🙂
las teresitas

Ett litet lycko-experiment
Så jag fick ett ryck, lämnade lägenhet och jobbmöjligheter och åkte. Det här skulle bli ett intressant experiment för att få andra perspektiv på frågan om vad man egentligen behöver för att vara lycklig.
Hur mycket skulle det påverka min lycka att jag skulle tjäna rätt kasst? Vilken roll skulle solen och värmen spela för mitt humör? Skulle jag ledsna snabbt på stranden och havet? Hur skulle tillvänjningseffekten bli?

Fattigt på pengar men rikt på så mycket annat
Ekonomiskt var det tajt som sjutton så i början drog det helt klart ner mitt humör att snåla så hysteriskt. Men eftersom jag faktiskt inte jobbade heltid heller så kunde jag efter ett tag hitta ett extrajobb på någon kväll i veckan och därefter klara mig hyfsat. Smådåligt med pengar men mer fritid. Samtidigt så blev det tydligt att man kan vara rik på olika saker. För visst var det fattigt på pengar. Men å andra sidan var livet fantastiskt rikt på mening!

Att ligga i en solstol på stranden med en vän, titta på stjärnorna och prata om livet var väldigt gratis! Långpromenader i solnedgången, och små utflykter till undanskymda havsvikar eller till en liten bergsby för att lyssna på syrsorna och njuta av lugnet var också mer eller mindre gratis. Så lite man behöver, egentligen, om man inte krånglar till allt! 🙂
masca
Hur är det med stränder och tillvänjningseffekter?
Och solen gjorde helt klart väldigt mycket gott för humöret! Massvis med antidepressivt D-vitamin! Sedan jag började ta D-vitamin-tillskott i Sverige vintertid så har vintrarna blivit allt roligare! Men de doserna som man får av en halvtimmes sol är trots allt ännu högre!
Och hur var det med stranden och tillvänjningseffekten då? Ganska fint faktiskt! Om jag hade åkt iväg på en flera månaders semester hade jag förmodligen kroknat rätt snabbt. Men eftersom jag jobbade och faktiskt inte hade tid att gå till stranden varje dag så kom jag runt tillvänjningseffekten och stranden kom att bli en belöning efter en eller flera arbetsdagar. Och det fanns ju fler än en strand att varva med!

Och när jag plaskade där i havet och tittade ut mot horisonten så var livets problem som bortblåsta. Berikande var det också att träffa vänner från mängder av olika länder och kulturer som gav mig massvis av nya perspektiv på mig själv och mitt liv här hemma i Sverige. Och en perfekt rofylld miljö för att skriva på min bok.
el medano
Det lär bli fler dumma infall!
Sammantaget ångrar jag inte den tillfälliga flytten ett ögonblick. Jag åkte iväg utan några större förväntningar. Vissa saker gick åt knöken och andra saker blev bättre än vad jag kunnat drömma om. Och det är väl lite det som är lite tjusningen med att resa. Man vet aldrig vad som händer. Nu är jag hemkommen med en tunnare plånbok, men berikad och full av nya perspektiv! Jag kommer säkerligen att satsa på många fler ”dumma infall” i livet. Bara för att jag är så jäkla nyfiken på hur det skulle bli. För om man inte känner att man lever, vad är då poängen med att leva? 😉

Vad har ni läsare för erfarenheter av ”dumma infall”? Vad ångrar ni mest i livet? Det ni gjorde som gick snett? Eller det ni ville göra men aldrig gjorde? Dela med er! 🙂

Kram / Boel Björkenwall
————————-
Hälsorådgivare, Inspirationskonsult
Ansvarig för Global Happiness Organization i Sthlm
boel.bjorkenwall@globalhappiness.com

6 Responses to “Lycka ur ett utlandsperspektiv”

 1. Mikael skriver:

  Snart fem år på en civilingenjörsutbildning i Industriell Ekonomi kan vara det jag ångrar mest, men jag hoppas att det lönar sig. Min vänner från barndomen har varit mer spontana och rest runt i Asien och så, men har nu problem med arbetslöshet, nikotinberoende och andra lyckohämmande fenomen.

  Hoppas att det lönar sig med utbildningen. När den är klar skall jag leva mer spontant, och det med gott samvete, och tänka ”jag är ändå civilingenjör, det ordnar sig ekonomiskt/trygghetsmässigt”.

 2. Tack för dina reflektioner Mikael! Intressant! Ja det finns alltid två sidor av myntet. Till syvende och sist är vi alltid individer. Det som lyckoforskningen visar stämmer för genomsnittet stämmer naturligtvis inte för alla.

  För vissa personer är trygghet viktigare än flexibilitet och utveckling. Det är kanske där också som man behöver fundera lite på vad som är viktigast att prioritera för en själv, eller vad tror du? En person som värderar tryggheten väldigt högt bör kanske gambla mindre.
  Hur lång tid har du kvar på utbildningen? Har du någon helt annan dröm som ligger och dräller där inne i huvudet och som går att bygga upp lite försiktigt på en parallell väg kanske? 😉
  Varmt lycka till hursomhelst!

  Kram / Boel Björkenwall

 3. Anna skriver:

  Det låter underbart!
  Jag har rest och flyttat runt i hela mitt vuxna liv och har älskat det, men nu när jag börjar närma mig 40 och har två småttingar så måste jag bromsa mig och tänka på dem ist, trots att jag ibland känner mig som en olycklig fågel, men vågar inte rucka på barnens trygghet. Men jag är glad att jag hann uppleva så mycket! Så nu får jag uppleva deras resa genom livet ist 😉
  Så mitt tips till dig är att res så länge det inte påverkar någon annan än dig själv…Det finns så mycket att se och upptäcka inom sig själv när man reser!

 4. Fina ord Anna! Inre resor är verkligen inte att underskatta 🙂
  Och det finns många vägar till att känna mer att man lever, resor är bara En av alla möjliga vägar (*ler*)
  Och vem har egentligen sagt att man måste resa så långt, små utflykter med barnen i vardagen är ju ett annat sätt att uppleva nya saker. Själv är jag ”utflyktoman” 😉

  Kram / Boel
  —————————-
  boel.bjorkenwall@globalhappiness.com

 5. Lars skriver:

  De epoker av livet när man har en chans att pröva vingarna, så skall man absolut göra det. Det är i huvudsak två perioder. Före barnen och efter barnen. Jag gjorde mycket tokigt och spännande före barnen. Det ångrar jag inte en halv sekund!
  Jag tycker inte det behöver stå i kontrast till utbildning, Mikael. Ta ett sabatsår eller två efter examen.
  Själv har jag bara ett år kvar till pension. Den enda peiod av livet då man har alla tre resurserna, Tid, Pengar och Förmåga. Det skall bli fantastiskt.
  Sedan några år tillbaka, så unnar vi oss en exostisk resa ungefär vart 18 månad. Med hänsyn till lyckans tillvänjning, så tror jag det är bra att det inte är oftare, och så funkar det bättre ekonomiskt. Vi lägger undan en tusenlapp var varje månad för detta. Det räcker i och för sig inte helt. Vi njuter före, under och efter resorna. Strax efter Jul blir det tre veckor i Afrika, Zambia, Botswana, Namibia och Sydafrika.
  Du har så rätt Boel: ”För om man inte känner att man lever, vad är då poängen med att leva?”:-)
  Kram / Lars

 6. Det låter som att ni har hittat en välfungerande strategi där Lars 🙂
  Och visst är det härligt bara att ha en resa att se fram emot, att längta och drömma sig bort i tanken – det kan vara halva nöjet!
  Och det verkar vara en riktigt spännande resa som ni har framför er mot slutet av året!

  Kram / Boel
  ————————————-
  boel.bjorkenwall@globalhappiness.com

Leave a Reply