Timbuktu Årets Lyckofrämjare

En lycklig Timbuktu

Idag utsåg vi i Global Happiness Organization (GHO) artisten Timbuktu till Årets Svenska Lyckofrämjare 2011 och bloggaren Kissie till Årets Svenska Lyckoförvirrare.

Det är första gången vi ger någon form av utmärkelse, men det känns som om vi hittat två värdiga vinnare. Timbuktu har sin roll som programledare för tv- och radioprogrammet Musikhjälpen de senaste åren uppmuntrat folk att skänka pengar till välgörande ändamål. Som vi tidigare skrivit här på Lyckobloggen visar forskning att välbefinnandet inte enbart ökar för dem som hjälps, utan även för de som gör gott. Detta gör givandet till en win-win situation där Timbuktus insats inneburit ett ökat välmående för hundratusentals människor.

Timbuktu har även rest runt en hel del i Afrika och på olika sätt bidragit till att förbättra situationen för utsatta människor. Bland annat har han spelat musik, spridit glädje och träffat ungdomar på skolor, i byar och ute på den afrikanska landsbygden.

När det gäller utmärkelsen Årets Lyckoförvirrare så är det inte ett pris vi gladeligen delar ut. Att tala om för någon att denna gör något fel är för det mesta inte kul för någon inblandad. I alla fall inte kortsiktligt. Men på lång sikt hoppas vi att utmärkelsen och Lyckoaktivists kurs i Positiv Psykologi, som hon belönas med, kan få henne att tänka om. Förhoppningsvis kommer hon i sin blogg att minska fokus på utseende, shopping och strävan efter karriär och mer pengar och istället lyfta fram sådant som enligt forskningen har en långsiktigt positiv påverkan på vårt välbefinnande. Med över 170 000 läsare om dagen kan man göra en hel del för välbefinnandet i vårt land. Och väljer hon att fortsätta i samma spår har vi i alla fall uppmärksammat folk på saker som inte är värt att fokusera på om man vill må bra.

Vad säger ni lyckobloggsläsare? Var Timbuktu och Kissie värdiga vinnare?

Ludvig Lindström

One Response to “Timbuktu Årets Lyckofrämjare”

 1. Utnämningarna har tagits upp av en hel del media, bl a:

  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article14257209.ab
  http://www.svd.se/kultur/timbuktu-arets-lyckoframjare_6790107.svd
  http://vk.se/560071/lyckopris-till-timbuktu
  TV4 Skaraborg
  Tidningen City

  Skoj att det uppmärksammats! 🙂

Leave a Reply