En köpfri dag bra för lyckan

dalai-lamas-fc3b6delsedag

Nu på lördag 26 november är det En köpfri dag (Buy Nothing Day) – ett startskott för ökat engagemang för minskad konsumtion. Jag ser det som en viktig lyckofråga.

Om alla konsumerade som vi i Sverige skulle det behövas ungefär tre jordklot till för att få jordens resurser att räcka till.Vi måste således minska konsumtionen för att klara miljömålen och lyckan för kommande generationer.

Det inte finns något samband mellan hur mycket pengar människor lägger på personlig konsumtion och hur lyckliga de känner sig. Däremot är människor med materialistiska värderingar mindre lyckliga än andra. Att ofta tänka på den ständiga saknaden av det allra senaste blir som ett drogberoende.

bnd_humandevelopment

Sedan kan vi förstås även fundera på  hur vår lycka påverkas av all reklam som gör oss mindre nöjda med det vi har, eller faktum som att ting tar tid. Många pressas också att skuldsätta sig för att hänga med i köphetsen.

Att äga saker som borrmaskiner tillsammans och samåka istället för att sitta i varsin bil, bör också kunna stärka de sociala banden och där igenom kan minskad konsumtion vara bra för lyckan även på det sättet.

Läs mer på En köpfri dags blogg.

BND bild, bibliotek idealet

Göran Hådén

Intressant? Andra om , samhälle, en köpfri dag, , ekonomi,

Tags:

One Response to “En köpfri dag bra för lyckan”

  1. Nejla skriver:

    Hej!
    Jag har en fråga..kan man koppla personlighetstyp med lycka? Jag tänker lite på anknytningsteorin inom psykologin,men vet inte om jag är ute och cyklar? Skulle jättegärna vilja lära mig mer om det. Tack!
    Mvh Nejla

Leave a Reply