Snabbkurs i teorin bakom empati.

Även om mycket av det han säger är rätt spekulativt så är det spännande fynd och intressant utgångspunkt.

Hur ser ni att det Paul Zak talar om hänger ihop med nedastående föredrag från Jeremy Rifkin?

Erik Fernholm
Föreläsare och utbildare
Lyckoaktivist.se

2 Responses to “Snabbkurs i teorin bakom empati.”

 1. Lars skriver:

  Det här är ett mycket spännande område. Jag hopas det blir en lång diskussionstråd. Jag börjar med 3 inlägg:

  Oxytosin är spännande, och som Paul säger är det lätt att exitera. Det behövs bara en kram, lite sång eller liknande. I en av lyckobloggens tidiga inlägg redogjordes för en undersäkning där män fick försöka få till en dejt med främmande tjejer på gatan efter att ha först gett dem en komplimang. Det gick inte så bra, men när experimentet kompletterades med att de lätt rörde vid tjejen, så gick det statisktiskt mycket bättre.

  Den som föredrar det kan även köpa oxytosin löst. Se dessa länkar:
  https://www.verolabs.com
  http://www.oxytocinstore.com
  Det senare alternativet har jag prövat. Jag betalade pengar över nätet, men det kom ingen vara. Oxytosin kräver kylförvaring. Jag har svårt att förstå hur detta ordnas vid internetorder. Jag ska nog köpa från verolabs, för spännande är det.

  Nästa punkt som jag just diskuterar med Filip är att empati betyder två helt olika saker, dels emotionell intelligens eller kognitiv empati och dels affektiv empati – att vilja någon annan väl. Enligt min uppfattning är detta två olika personlighetsegenskaper med låg eller obefintlig korrelation till varandra och tillhör olika grundpersonligheter i Big 5-modellen.

  Jag tror att vi kan hitta och lära ut beteenden som ökar empatin i sammhället. Mer kramar, mer sång, större mod i att blotta känslor

  Kram/Lars

 2. Roger skriver:

  Hej.

  Jag postade en kommentar här igår
  ( här: http://www.lyckobloggen.se/?p=5271#comments ),
  men ni kanske redan har deletat den?
  Om ni inte har gjort det, var snälla och gör det nu.
  Jag ber om ursäkt för att jag skrev ngt så dåligt, och för att jag har tagit er tid med det här.
  Om ni händelsevis skulle tycka att artikeln jag länkade till var intressant så kan ni ju skriva om den själva, men som sagt, var snälla och deleta min kommentar om ni inte redan har gjort det.
  Tack

Leave a Reply