Nu eller Sen?

085b64fcda926e996dbceaf232bdbc2ae016dcaf_m

Är Mindfulness en del av ditt vardagsliv? Om det är det så har du säkert upptäckt hur mycket det ger av inre klarhet, fokus, energi, välbefinnande och hälsa? Kanske lycka?  Det är ju kvalitéer vi alla vill ha mer av i våra liv, eller?

Men visst kan de vara svårt att ta tid till meditation, yoga, närvaro övningar och tid att känna in kroppen. Trots att vi vet vad mycket det ger, eller skulle ge. Och även om vi har lyckats skapa en rutin i vardagen så kan vi lätt glömma bort mindfulness-principerna i stundens hetta. Någon som känner igen det när vi står där stressade och pressade med krav som vi kämpar med att uppfylla? Då kan vi behöva påminna oss om och om (och om och om och om…) igen att mindfulness kan vara en del i allt vi gör. Det är så enkelt att säga, men hur?

Ett sätt är:
Känn in hur det känns att slappna av i kroppen och sinnet fullständigt ett ögonblick, så ofta du naturligt kommer ihåg det. Precis som om du skulle sätta dig och meditera fast bara en hundradels sekund mitt uppe i det du gör.

På det här sättet så kan vi upptäcka hur ofta vi spänner sinnet och kroppen och hur mycket härligare det är att inte göra det. Att vila i att bara vara helt enkelt. Mitt i bilkön, på busshållplatsen, i matlagningen, på väg hem från jobbet, i en diskussion med en vän, listan är hur lång som helst eftersom de går att vila i närvaro vad vi än gör och bara andas, och lägga märke till att vi lever. Och ju mer vi gör det desto naturligare blir det. Dessutom, ju mer vi gör det desto enklare blir de. För vad är egentligen enklare än att bara vara?

Jag råkade surfade in på Universitetet i Kalifornien, Berkelys sida, Greater Good, som är full av resurser, artiklar, videoclip om lyckoforskning ur olika perspektiv. Ett hett tips att kolla in detta för mer inspiration: ” The Science of a meaningful life video series : Provocative talks and revealing interviews with leading experts on the science of happiness, compassion, mindfulness, and more.”

Jag hittade tex. detta klipp från Jon Kabat-Zinn som blev inspiration för bloggandet idag. Kram på er!


Anna Gordh Humlesjö

Leave a Reply