Bhutan tar lyckan på allvar

Den bhutanska flaggan, något modifierad

Konungariket Bhutan är det enda landet i världen som försöker främja ”Gross National Happiness” istället för ekonomisk tillväxt.

Filosofen Peter Singer (som för övrigt deltog i Charity Internationals lyckokonferens i Stockholm) berättar här om sitt besök i landet för ett par månader sedan.

Framför allt tycker jag följande stycke är intressant:

Bhutan has a Gross National Happiness Commission, chaired by the prime minister, which screens all new policy proposals put forward by government ministries. If a policy is found to be contrary to the goal of promoting gross national happiness, it is sent back to the ministry for reconsideration. Without the Commission’s approval, it cannot go ahead.

Hur länge ska det behöva dröja det innan den svenska regeringen inför något liknande?

Ludvig Lindström

7 Responses to “Bhutan tar lyckan på allvar”

 1. Tack för en intressant länk. Här är dock ett exempel på en bhutanesisk politik som man verkligen får hoppas att regeringen inte tar efter.

  http://www.foreignpolicy.com/articles/2011/04/11/what_not_to_wear?page=0,2

 2. Ja, att staten ska gå in och bestämma vad man ska ha på sig verkar inte vara speciellt lyckofrämjande. Lite roligt dock att männen ska bära en dräkt kallad ”gho”. Varför det är roligt kan jag tyvärr inte avslöja förrän om en dryg månad 🙂

 3. Ska du flytta till Göteborg, eller? 🙂

 4. Nä så roligt blir det inte 🙂

 5. Erik Pihl skriver:

  Bhutan har också en historia av tvångsförflyttningar mm, och man får inte lov att kritisera kungen. Så fullständig demokrati verkar inte vara på deras lista över sånt som gör folk glada. Ändå, grundtanken med BNL är ju vettig och det borde vi ta över (jag menar, vad syftar bra politik till, om inte i slutändan att göra människor lyckliga?). ALLA länder har goda och dåliga sidor, vi kan ju plocka upp de goda.

 6. FEG skriver:

  Jag undrar om det är en slump att ett buddhistiskt land går i fronten för detta tänkande (och då tänker jag inte på klädestvånget). Kanske finns något mer kompatibelt mellan buddhismen och slutsatser i lyckoforskningen än vår monoteistiska livssyn.

 7. FEG: Det ligger nog mycket i vad du säger! I väst tänker vi mer i ekonomiska termer. Buddhismen har nog ett lite annat synsätt på vad som är viktigt i livet.

Leave a Reply