Twitter avslöjar när vi mår bäst?

Den högt ansedda tidskriften Science publicerar nu en undersökning av inläggsflöden under två år från 2,5 miljoner twitter-användare i 84 olika länder.

De fann att det fanns två tydliga tillfällen under dygnet då flest människor – oavsett land eller kultur – skrev positiva och glada kommentarer på twitter. Den första tidpunkten var relativt tidigt på morgonen, den andra strax före midnatt. På helgen var kommentarerna i största allmänhet mer positiva.

Forskarna drar slutsatsen att våra humörsvängningar till mycket stor del beror på våra lönearbeten. Men hur mycket påverkas vi av en global norm kring hur vi förväntas må och kommunicera i olika lägen? Frågan är väl också hur representativa den enda procent av mänskligheten som är aktiva på twitter är för mänskligheten i stort?

Den här stora studiens resultat är dock i relativt stor samklang med tidigare mindre studier på området.

Göran Hådén

Tags: ,

2 Responses to “Twitter avslöjar när vi mår bäst?”

  1. Lars skriver:

    Det är en imponerande resurs vi har genom att använda Facebook och Twitter för den här typen av undersökningar. 2,5 miljoner människor imponerar. Tidigare studie har visat att arbetsveckan klart påverkar hur lyckliga vi är. Dystra på måndagar och ju närmare helgen vi kommer, ju gladare blir vi. Kanske borde vi forska fram hur man skapar den lyckliga arbetsplatsen? Det borde vara et prioriterat forskningsprojekt och lyckliga välmotiverade människor presterar säkert bättre – eller vad tror ni?
    🙂 Lars

  2. Filip Fors skriver:

    Csikszentmihalyi är den enda som funnit detta resultat. Alla andra studier pekar på att människor är på ett bättre humör på fritiden än på jobbet.

Leave a Reply