Kaffe och choklad: samband med depression

happy_coffee_kerri_sum

Idag rapporterar Svt:s hemsida om en ny studie som pekar på ett samband mellan konsumtion av kaffe och minskad risk för att drabbas av depression. Forskarna fann att 2-3 tre koppar kaffe per dag minskade risken att drabbas av depression med 15 procent,  fyra koppar eller fler per dag minskade risken med 20 procent. Den skyddande effekten fann man inte för koffeinfritt kaffe, det verkar alltså vara koffeinet som står för den positiva effekten i kaffet.  Studien bygger på data från ca 51 000 kvinnor vilket är ett osedvanligt stort dataunderlag. Jag har utan framgång försökt hitta studien på nätet för att läsa mer om hur man kom fram till resultatet.

depressed-eat-chocolate

En annan studie publicerade under fjolåret undersökte sambandet mellan chokladkonsumtion och depressionssymptom. Forskarna fann att depressionssymptomen var högre bland de som konsumerade mycket choklad. Eftersom studien var en tvärsnittsstudie kunde man dock inte utröna vad som var orsak och verkan. Om chokladen bidrar till ett negativt humör eller om ett negativt humör ökar på chokladkonsumtionen. Man fann dock att det negativa sambandet mellan kaffe och depressionssympton inte berodde på att de som åt mycket choklad åt mer energi eller åt mer kolhydrater, fett respektive protein. Den troligaste förklaringen till sambandet är sannolikt att människor äter mer choklad när de är på dåligt humör. Tröstätande.

Det är intressant att det publiceras mer och mer studier kring sambandet mellan kost och subjektivt välbefinnande. I framtiden kanske vi kommer kunna rekommendera kost baserad på lyckoforskning. 😀

Källor: Rose, N m fl (2010) Mood Food: Chocolate and Depressive Symptoms in a Cross-sectional Analysis. Archives of internal medicine.

Filip Fors (www.filipfors.se)

3 Responses to “Kaffe och choklad: samband med depression”

 1. Lars skriver:

  Mörk choklad och bananer höjer serotoninnivån. Låg serotoninnivå kan vara en orsak till depression. Det är inte ovanligt att personer som lider av höstdepression (behov av ökad serotoninhalt) börjar äta mer choklad, utan att veta varför. Informationen finns därtill lättgooglad, varför en del medvetet äter choklad och bananer när höstmörkret slår till.
  Jag tror därför absolut att det är depression, som leder till chokladätande och inte tvärtom, men jag håller med om att det är slarvigt att göra forskning där man inte kan skilja på orsak och verkan.

  Intressant det där med kaffe. Det var nytt för mig. Själv dricker jag kaffe för att ”neutralisera” mig. Är jag stressad, så varvar jag ner av kaffe. Är jag seg, så kommer jag igång av kaffe.

  🙂 Lars

 2. skicka choklad skriver:

  Tror kosten har att göra med allt, hela ens välbefinnande styrs hur du sköter kosten

 3. Maria skriver:

  Jag är tyvärr en av dem som blir deprimerad när jag har ätit choklad.
  Kan ha varit hur glad som helst enda tills jag ätit 4 rader av choklad.
  Sedan mår jag jättedåligt, sitter och gråter och blir deprimerad.

  Jag sköter min kost, mitt yrke som innehåller mycket träning och jag behöver då en bra kost för att kunna klara av långa intensiva dagar.
  Så det har absolut ingenting med hur jag sköter min kost. För jag äter bra mat.

  Det är bevisat att man kan lida av depression om man har konsumerat en hög halt med choklad. Orsaken till varför vet jag ej. Vill gärna få reda på det.

Leave a Reply