Ny studie om kopplingen mellan gener och lycka

Jan-Emmanuel De Neve vid London School of Economics presenterar i föreläsningen ovan en ny studie han gjort som undersöker den gentiska komponenten av människors livstillfredsställelsebedömningar.

De Neve fann att 33 procent av variation i livstillfredsställelse kunde förklaras genetiskt. Det som var mest intressant med denna studie var dock att han även fann en specifik gen som var relaterad till hur nöjda människor var med livet.

Studien visade att seratonintransportörgenen 5-HTTLPR påverkade människors livstillfredsställelse. De personer som hade den långa versionen av genen var mer nöjda med livet än de personer som hade en kortare version av genen.

5-HTTLPR har i vissa tidigare studier kopplats till personlighetsdraget Neuroticism och depressionsrisk.

Filip Fors (www.filipfors.se)

6 Responses to “Ny studie om kopplingen mellan gener och lycka”

 1. […] Lyckobloggen vet mer. Share this:FacebookTwitterLike this:GillaBli först att gilla denna post. […]

 2. Linnea Molander skriver:

  Idag startar jag en 30 dagar lång lyckoboost på min positiv psykologi-blogg http://www.psycoach.se! Varje dag bloggar jag om en övning, vana eller handling som enligt lyckoforskningen ökar människors välbefinnande. Så om en månad när höstmörkret är här på riktigt kommer alla läsare ha erfarenhet av 30 olika saker de kan göra för att fortsätta hålla välbefinnandet på topp hela vintern! 🙂

  Det vore jätteskoj om lyckobloggen ville uppmärksamma detta med en länk! 🙂

  Keep up the good work lyckobloggers!

  /Linnea 🙂

 3. Lars skriver:

  Hej Filip!
  Vet du om 5-HTP och 5-HTTLPR är ungefär samma sak? 5-HTTLPR beskriver du som en serotonintransportör. 5-HTP har jag fått beskrivet som råämnet från vilket hjärnans nervceller bildar serotonin. 5-HTP kan man ta in som hälsokost (finns ej i svenska hälsokostbutiker, men på internet och i USA). 5-HTP kan vara klart lyckohöjande på hösten.
  Lars 🙂

 4. Filip Fors skriver:

  Bra fråga. Det är inte riktigt samma sak tror jag. Det finns mer info här: http://en.wikipedia.org/wiki/5-HTTLPR

  Där står även att 5-HTTLPR är kopplat till personlighetsdraget Neuroticism. Det är antagligen det som är mekanismen till resultaten i studien kring 5-HTTLPR och livstillfredsställelse. Det kan vara mer korrekt att säga att 5-HTTLPR är en gen som påverkar graden av Neuroticism som i sin tur påverkar lyckan. Tidigare studier har också kopplat ihop serotoninsystemet med neuroticism och dopaminsystemet med extraversion.

 5. Lars skriver:

  En än större skillnad är naturligtvis att 5-HTTLPR är en gen och 5-HTP är ett ämne som kan tas som kosttillskott, t.ex. i preparatet Relieve. Säkerligen finns det en språklig koppling. Det kan inte vara en slump att bägge börjar med tecknen 5-HT och bägge påverkar serotoninet.

  🙂 Lars

 6. Mikaela skriver:

  5-htp finns i hälsokostbutikerna! De senaste 15 åren har många använt 5-HTP vid depressions, sömnsvårigheter och för att öka välbefinnandet. Det ska vara väldigt effektivt. Det ska dessutom vara utan biverkningar.

Leave a Reply