Vad gör vi när drömmar aldrig blir verkliget?

Det enda vi vet att vi har är vår upplevelse av livet. Den du är i just nu. Inte framtiden, inte dina minnen av igår eller av stunden som precis var. Framtiden och minnen är under ständig förändring. Framtiden för att den inte är skriven ännu, minnen för att varje gång du tar fram ett minne så skriver du om det. Ofta utan att ens lägga märke till det.
Movits
Men hur ska man möjligtvis kunna bli lycklig om fantasin inte kan få va på riktigt? frågar Movits! & Timbuktu. Det kan man inte, såvida det inte finns ett kryphål som gör jakten på fantasin irrelevant. Kryphålet finns, men det är inte det du tror och det är inte lätt.

Svaret är att fantasin ska bli mer som verklighet, inte verkligheten mer som fantasin. Rannsaka dina drömmar genom att göra dem till tankemässiga upplevelser av hur vardagen blir när du kommer fram. Det är ett konkret och förvånansvärt träffsäkert sätt att lista ut om ditt mål är värt att jaga eller inte.

Kommer bilen göra dig lycklig även när du måste gå upp, käka frukost, gå till jobbet, umgås med din partner & dina vänner, tvätta, betala räkningar? Nää, tänkte inte det. Bilen kommer ge dig lite mer status, kommer göra dig lite mer nöjd när du tänker på att du har den men dom stunderna är inte så långvariga som vi skulle vilja. Osäker? Tänk på förra grejen du strävade efter, fick och som du vant dig vid och nu tar för givet. Det är sällan du verkligen upplever bilen – dvs de gångerna du verkligen stannar upp, eller precis tvärt om gasar på, och njuter av den. Tiden av njutning går omöjligt att väga upp emot alla timmarna på jobbet som krävs för att betala av den. Timmar du förmodligen hellre spenderat med dina vänner.

Sätt upp mål som handlar om att uppleva livet till fullo i upplevelsen av vardagen. Hur kan du gå upp på morgonen med glädje? Hur njuter du verkligen av frukosten? Hur använder du din passion och styrkor på jobbet med flow och meningsfullhet? När och hur mår du som bäst med din partner, alltså hur fångar du stunden majoriteten av tiden? Kanske genom att fördjupa relationen, prata om de där grejerna som smärtar men som hindrar djupare kontakt? Kanske genom att hitta på en aktivitet trots att det känns motigt? Hur gör du tvättning och att betala räkningar roligt?
(hör av dig till mig när du löst den sista)

Erik Fernholm

Utbildare, Akademisk Coach & Föreläsare
www.lyckoaktivist.se

2 Responses to “Vad gör vi när drömmar aldrig blir verkliget?”

  1. Cecilia Stach skriver:

    Roligt att betala räkningar. Finns ett sätt: vad får du för pengarna? Får du lycka? En gång vandrade jag till banken för att betala en räkning på 60 000 kr. Jag dansade fram ! Stannade plötsligt mitt i steget. Det slog mig med kraft att en så stor räkning hade jag aldrig betalat förut. Men det var biljetten till ett HEM. Varför klagade jag då på mina mindre räkningar? Dansade hem efter bank-ärendet och tittade igenom mina andra räkningar, ville jag verkligen ha vad de erbjöd. Jo, värme ville jag ha… jo, vatten var bra att ha….. men det fanns några räkningar där jag faktiskt inte ville ha det jag fick mot betalningen. Dessa betalar jag inte längre 🙂

  2. Christer skriver:

    Slå ut summan av alla räkningar och kolla vad det blir per dag. Jämför detta med att bo på hotell en natt. Sannolikt finner du har det betydligt bättre och bor billigare. Samma sak med bilen, räkna ut vad den kostar per dag och fundera om det finns andra alternativ. Det funkar för mig…

Leave a Reply