Är fem liv mer värt än ett?

Hur mår medkänslan

Ett klassiskt test på utilitaristiskt tänkande är följande: Tänk dig att du står på en perrong och ser en vagn snabbt rulla mot fem människor på spåret. Om du drar i en spak växlar vagnen över på ett annat spår, vilket räddar livet på de fem människorna, men dödar en annan människa som finns på det nya spåret. De flesta svarar att de skulle dra i spaken.

En annan variant av samma dilemma ger dock ett annat utfall. Då handlar det inte om att dra i en spak, utan om att knuffa ner en annan människa framför tåget, innan det hinner döda de fem människorna. De flesta svarar att de inte skulle göra det.

Hjärnstudier visade att i beslutet om att dra i spaken, så aktiverades delar i hjärnan som har med vårt förnuft att göra. I beslutet om att knuffa ner någon på spåret, blev vi däremot känslostyrda.

Om du ser ett barn som håller på att drunkna – skulle du kasta dig i vattnet för att rädda barnet, även om det förstörde klädesplagg värda 3000 kr för dig? Förmodligen skulle de flesta det.

Just nu pågår en gigantisk svältkatastrof på Afrikas horn, en extrem torka som delvis kan bero på klimatförändringarna. Där kan ett människoliv nu tillfälligt räddas för cirka 20 kr. De flesta kommer ändå inte att dela med sig av några pengar dit, men du kan välja att vara en av livräddarna.

Genom massmedia är det lätt att få uppfattningen att en svensk är värd minst 100 gånger så mycket som en somalier, med tanke på hur lite uppmärksamhet händelser som den här svältkatastrofen får.

Men även för den som anser att en svensk är 100 gånger så mycket värd som en somalier, så borde det sett till exemplen ovan vara självklart att dela med sig mer till de som bäst behöver det. Du kan bli en givare här och/eller genom engagemang för en bättre värld.

Eftersom de flesta inte klickar på länkar, så kanske flera liv extra räddas genom att jag även skriver här att man kan sms:a AKUT TORKA till 72 900 för att bli en givare av 100 kr. För dem som tycker att fem liv är värt mer än ett biobesök.

Göran Hådén

Tags:

12 Responses to “Är fem liv mer värt än ett?”

 1. erik skriver:

  Angående att göra det lätt för folk att göra det rätta läste jag om den här studien (http://www.physorg.com/news/2011-07-voter-turnout-simple-word.html) för ett tag sedan. Du kanske kan ändra någon formulering så det handlar mer om att vara en ”givare” än att bara ”ge”. 😉

 2. erik igen skriver:

  Bra att du tar upp sånt här också. Jag skänker månadsvis till lite andra organisationer men jag har definitivt råd att skicka ett sådant där sms också, och tack vare dig blev det nu av.

 3. goran.haden skriver:

  Tack för tipset, jag har nu anpassat texten lite mer 🙂

 4. Erik Fernholm skriver:

  Bra skrivet och starkt initiativ Göran!

 5. Göran Hådén skriver:

  Tack! Alla välgörenhetsorganisationer med 90-konton som Röda korset, övervakas av ett oberoende organ som bland annat garanterar att minst 75 procent av det som skänks når ända fram till insamlingens ändamål. En mindre del måste dock bekosta kostnaderna för insamling, information och administration. Mer info: http://sv.wikipedia.org/wi​ki/Kontrollgirokonto

 6. kajsa skriver:

  Vi är 7miljarder och för 40år sedan var vi 3.4.. snart är vi 14.. det håller inte.

 7. dan skriver:

  bra blogginlägg! Tänker att det för vissa inte blir av eftersom man inte ser skillnaden pengarna gör konkret, plus att man inte har svart på vitt att det når fram!?

 8. dan skriver:

  ser att jag fick svar på hälften av det jag skrev redan innan jag skrev det, det är snabbt jobbat!

 9. Lisa skriver:

  Jag tror att en anledning till att inte så många skänker pengar är att de helt enkelt inte litar på att pengarna kommer fram, och om de kommer fram så vet man inte vad exakt de används till. Vill man t.ex bidra till ett projekt som plågar djur för att hjälpa människor när det kan finnas andra projekt som kan hjälpa samma människor utan att plåga djur? Man tänker kanske att man ska kolla upp saken bättre så man kan ge till det absolut bästa ändamålet men sen så blir det inte av…

  Jag skulle t.ex inte automatiskt skänka till alla dessa fonder för forskning vad det gäller vissa sjukdomar eftersom att jag vet att de använder sig av plågsamma djurförsök som dessutom sällan ger resultat, då skänker jag hellre till Forska Utan Djurförsök som ägnar sig åt att få fram alternativa metoder som dessutom ger mer pålitliga resultat. Men om man undviker att ge pengar till ett ändamål så har man ju också ett ansvar att faktiskt hitta något annat istället och inte bara fastna i ursäkter om att man en dag ska kolla upp vilken organisation som är den absolut bästa osv… Bättre att göra något än ingenting alls, även om man riskerar att ens hundralapp försvinner till någon rik chef. Däremot skulle det kännas hemskt att skänka till något som faktiskt ställer till med större skada, som vissa av de här microlånen t.ex, som skuldsatt flera byar och drivit folk till självmord.

  Att hjälpa någon som är alldeles framför en är enklare, i och med att man skänker via en organisation så blir det så mycket mer att kolla upp och det tar en massa energi, därför tror jag att det i många fall ej blir av.

 10. erik igen igen skriver:

  Kan passa på att tipsa om Joshua Greene som håller på och forskar mycket om hur vi fattar moraliska beslut, vad som driver oss och på vilka sätt vi kan sägas göra dåliga beslut ibland. Väldigt grovt förenklat driver han tesen att vi har en emotionell (intuitiv/automatisk) och en rationell (o-intuitiv/”manuell”) sida som hamnar i konflikt när vi ska ta ställning till moraliska dilemman som de ovan beskrivna situationerna. Genom en mängd smart utformade empiriska experiment visar han hur inkonsekventa och lättpåverkade vi är när vi ställs inför moraliska dilemman.

  http://www.youtube.com/watch?v=CUoRQVo7EOI

  Rekommenderas starkt (om du har 90min till övers någon dag). Speciellt om du, som jag, är lagd åt det utilitaristiska hållet.

 11. goran.haden skriver:

  I ranking över mest effektiv välgörenhet för att hjälpa människor på kort sikt, så rekommenderas bland annat malarianät: https://www.givingwhatwecan.org

 12. Göran Hådén skriver:

  Här ett intressant inslag om hur människoliv värderas som underlag för prioriteringar i samhället. Liv värderas ju väldigt olika i olika sammanhang. 38 miljoner kronor bedöms nu svenskar värdera ett människoliv i trafiken till, jämfört med tidigare 24 miljoner. ”Hur man än gör blir det fel på något sätt”.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=6570435

Leave a Reply