Kina för lycka

Kinesiska muren

I Kinas nästa femårsplan ingår att lycka ska bli ett viktigt mått på framgång. Tillväxttakten ska dämpas och Kinas premiärminister Wen Jiabao har nu förkunnat att framöver måste myndigheterna även bedömas efter om de får medborgarna att känna sig lyckliga.

Att väga in lycka som ett mått på utvecklingen har också lanserats i den sydkinesiska provinsen Guangdong, och idén sprids nu som en löpeld i den politiska retoriken i Kina.

Lyckobloggen har tidigare rapporterat om hur det uttryckligen strävas efter lycka på högsta politiska nivå i bland annat Storbritannien, Frankrike och Bhutan. Nu även för 1,3 miljarder kineser. När ska den svenska riksdagen haka på?

Göran Hådén

Tags:

4 Responses to “Kina för lycka”

 1. Lars skriver:

  I 5-minuters programmet ”Tankar för dagen” i P1 för någon vecka sedan rapporterade en observatör (hans egen observation, ej vetenskap) att utvecklingsländer ofta sänker sin lyckonivå när de går från en primitiv nivå till ett strukturerat samhälle med något högre levnadsstandard.
  Kina är säkert ett bra exempel, samtidigt som landet har en djup meditativ och filosofisk grund att stå på och har säkert lättare än många andra kan ta till sig lyckofilosofier.

  En härlig nyhet tycker jag 🙂

 2. Fantastiskt! En av de bästa nyheterna på väldigt länge tycker jag 🙂

 3. Elisabeth skriver:

  Jag trodde österlänningarna redan knäckt nöten

Leave a Reply