Ed Diener om vad som behövs för att leva ett lyckligt liv

Lyckoforskningens urfader Ed Diener intervjuas i en serie klipp om lyckoforskningen på youtube. Sevärt!

Filip Fors (www.filipfors.se)

5 Responses to “Ed Diener om vad som behövs för att leva ett lyckligt liv”

 1. Simon skriver:

  Grymmt!

  12 minuter av ren ackumulerad visdom kring livet som alla människor borde lyssna på! Och dessutom implementera i sina liv. Jag blir så trött på folk som säger ”Ja, han har ju en poäng där” och sedan bara går vidare med sina liv som innan.

 2. FEG skriver:

  Bra klipp! Illusterar även komplexiteten i denna forskning samt det faktum att den kulturella kontexten där forskningen är hämtad ifrån ofta gör det svårt att generalisera!

 3. Filip Fors skriver:

  Simon: Håller helt med! Det krävs något mer än bara klok information för att en förändring ska ske. Någon sorts känslomässig beröring. Sedan tror jag också många kan lyssna och sedan gå vidare som vanligt men rätt vad det är förändra sina liv i långsam takt. Har själv märkt att det tar ett tag för vissa idéer att ”sjunka in”.

 4. Lars skriver:

  Bra sammanfattning av en ”lycko-sund” livsstil utan att blanda in positiv psykologi. Två forskningsresultat betraktar jag som nya relativt Sonjas bok och tidigare inlägg på lyckobloggen. Att man är lyckligare om man har lite grönt runt bostaden och att dagligt pendlande sänker lyckan. I storstäder får man ofta välja: Grönt runt huset och pendling eller asfalt, men ingen pendling. Kanske viktigt att optimera?!
  🙂
  Lars

 5. Simon skriver:

  Jag saknar fortfarande ett inlägg om Eckhart Tolles syn på lycka dock. Där har vi den andra biten, mentalt, vad gör oss lyckliga, helt utan de yttre omständigheterna.

  Det ligger ju lika mycket i det, minst. Hur skulle annars handikappade och sjuka människor kunna vara lyckliga om det bara var de yttre omständigheterna som räknades?

  I sina böcker ”The power of now” och framförallt ”A New Earth” förklarar han allting. Finns en massa klipp med honom på internet men de är lite kort för att man ska förstå honom ordentligt. Böckerna/Talböckerna kan man ladda ned lagligt eller olagligt på nätet.

  Han talar om vårt mentala motstånd mot den nyckfulla verkligheten och att identifiera sig med sitt ego(självbild typ) plus allt annat som står i vägen för lycka. Att lycka finns där hela tiden hos alla, man måste bara rensa bort all skit som är i vägen. Det låter enkelt, men det är massa saker som gör detta svårt, som han förklarar i sina böcker. Det är riktig kul läsning eftersom han typ klurat ut hur allt fungerar, man får massa igenkänning och aha upplevelser. Det är inte vad man förväntar sig, lite kontra-intuitivt på något sätt.

Leave a Reply