Depression – ett inflammationstillstånd??

En ny studie pekar på depression som ett inflammationstillstånd. Forskare i Lund har nämligen sett att ämnet  interleukin-6 (IL-6), som ökar vid inflammationer, finns i högre koncentration hos de patienter som försöker ta sitt liv, än hos friska individer. De som hade gjort våldsamma självmordsförsök visade sig ha extra höga halter av interleukin-6.  Ingen helt ny teori egentligen, men den här gången lanserar de idén att depression kanske ska behandlas med antiinflammatoriska läkemedel (typ värktabletter) i fortsättningen.

Vad ligger Bakom inflammationen?
Personligen hade jag tyckt att det hade varit betydligt mer intressant om man hade vågat tänka steget längre och skrapa under ytan för att se vad som gömmer sig där under! Varför får vi egentligen problem med inflammationer?  Uppstår inflammationer bara för att våra kroppar vill jävlas med oss i största allmänhet? Nej med största sannolikhet inte. 😉  Så OM det nu stämmer att depression är ett inflammationstillstånd, vad skulle då kunna vara orsaken till att det har blivit en inflammation där från första början?

Kan det tänkas vara något i vår livsstil som triggar en inflammation? Äter vi en kost som bäddar för inflammationer? Eller saknar vi kanske ett eller flera näringsämnen som kroppen behöver för att se till att reglera inflammatoriska processer?

Omega-3 och zink –  antiinflammatoriskt och antidepressivt
Omega 3-fettsyror t.ex. är högintressanta i sammanhanget. För mycket Omega 6 i förhållande till Omega 3 bäddar nämligen för inflammationer. Omega 6 (som margariner ofta är rika på) triggar inflammationer medan Omega 3 från främst fet fisk behövs för att stänga av dem.

salmon

Omega 3-tillskott i en specifik balans har också som av en händelse,  i studier visat sig vara verkningsfullt både vid depression samtidigt som det har visat sig ha en antiinflammatorisk effekt. Så varför inte tänka steget längre då och se över patienternas fettsyra-balans?  De flesta deprimerade personer som jag har träffat på har t.ex. haft tydlig brist på Omega 3 med blandade symtom pg.a. detta. Vi har knappast fått en inflammation i hjärnan för att vi har paracetamol-brist. 😉

Ett annat ämne som jag också har skrivit om i ett inlägg här tidigare på bloggen är mineralet zink. Zinkbrist inte bara bäddar för depression, utan zink har också visat sig förbättra humöret hos deprimerade personer och verkar också enligt forskning samtidigt kunna  motverka inflammationer. Hmm…ett intressant samband, inte sant? 🙂

I övrigt kan man också reflektera kring att för mycket snabba kolhydrater,  socker,  och friterad skräpmat bäddar för inflammationer. Likaså stress anses öka risken för inflammationer.

Hämma symtom eller söka efter roten till problemen?
Tänk om fler läkare och psykoterapeuter började intressera sig lite mer för vad deras patienter egentligen äter för kost och kan tänkas ha för eventuella brister och behandla dessa, istället för att lägga allt krut på att hämma symtom med olika läkemedel!?

För tänk er att vi snart kanske bara behandlar en depression med antiinflammatoriska läkemedel, samtidigt som vi totalt struntar i att behandla de näringsbrister eller livsstilsfel som kanske har orsakat inflammationen från första början.
Hur hållbar är då den lösningen i längden?…

Kram / Boel Björkenwall
Auktoriserad Hälsorådgivare
————————————-
http://www.viability.se
boel@viability.se

13 Responses to “Depression – ett inflammationstillstånd??”

 1. Lars skriver:

  Mycket intressant, Boel!
  Man kan även få ett visst stöd för den teorin genom att studera kryddors inverkan på inflammationer och depressioner. Ett bra exempel är chillipeppar som har denna dubbeleffekt.
  Jag ska titta lite dupare på sambandet mellan kryddors samverkan på inflammationer och depressioner. Återkommer om några dagar.
  🙂
  Lars

 2. Ja, det finns mer att säga där egentligen. Fick begränsa mig lite så att inte inlägget blev alldeles för långt 😉
  Men meddela gärna vad du hittar för något spännande!

  Kram! / Boel

  ———————
  http://www.viability.se
  boel@viability.se

 3. christer skriver:

  Otroligt intressant, som vanligt Boel!
  Var hittar jag mer information? Finns det någon bra bok eller länk till mer information att släcka min informationshunger med 😉

 4. Filip Fors skriver:

  Skrev tidigare om en metanalys som tittade på just sambandet mellan omega 3 och depression: http://www.lyckobloggen.se/?p=4349

  Kanske lider vissa deprimerade brist på omega 3? Eller en dålig balans mellan omega 3 och omega 6 som du är inne på. Det skulle kunna förklara varför man bara såg ett samband mellan ett ökat intag av omega 3 och högre välbefinnande för deprimerade men inte för icke-deprimerade. Dock var effekten ganska liten i metaanalysen ovan om jag inte minns del. D v s omega 3 hade ingen kraftig effekt på de deprimerades välbefinnande men det är helt klart intressant. Eftersom det är relativt enkelt och billigt att köpa omega 3-tillskott så förlorar man ju inte så mycket på att testa vid depression. Omega 3 verkar ju dessutom ha olika hälsomässiga fördelar.

 5. Lars skriver:

  Christer:
  Som bredare böcker i hur våra födoämnen påverkar vår lycka rekommenderar jag:
  – Ät dig glad av Dr Jay Lombard et.al.
  samt den skrift om kryddors hälsoeffekter, som gratis kan laddas ner här liksom annan information på hemsidan:
  http://www.medicinal-herbs-and-spices.com/
  Den senare källan skulle jag läsa med en viss försiktighet. Jag litar inte på vetenskapligheten, men budskapen är å andra sidan så intressanta, så de har värden även bara som rena hypoteser.

  /Lars

 6. Hmm….jag gör så här att jag återkommer med ett inlägg som gräver lite djupare i det där med Omega3 så fort jag hinner! 🙂
  För det är skillnad på Omega 3 och Omega 3 i det här sammanhanget 😉

  Lars: Fina tips till Christer! 🙂

  Kram / Boel
  ——————————
  boel@viability.se
  http://www.viability.se

 7. Christer skriver:

  Lars: Tack för intressanta boktips!
  Boel: Köper hela grejen, det är förmodligen inte bra att som sliten förälder bara
  brassa några ICAs köttbullar med en näve snabbmakaroner med en strimma ketchup kväll efter kväll för att det helt enkelt inte finns kraft kvar.
  Misstänker också att du syftar på att det inte heller är helt rätt att köra vidare med köttbullarna, komplettera med några multivitamintabletter och toppa med en Ipren 😉
  Ser fram mot fortsättningen…

 8. Therese skriver:

  Hej Boel! Jag gick in i denna blogg efter att en kompis tipsade mig. Han vet om att jag har blivit mobbad på mitt jobb, blivit utsatt för sexuella trakasserier, men också att jag är beteendevetare… Jag har inte läst många inlägg, så jag ska inte säga hur det ska vara eller inte vara. Jag vet inget om din bakgrund än… Men jag måste ju ändå ifrågasätta, eftersom jag själv hamnat i en depression.., om du verkligen tror att det bara handlar om brist på Omega 3? Du tror inte att separata händelser i ens liv kan leda till depression? Eller att det bara kan vara så enkelt att man inte får hjälp i dagens Sverige, när man faktiskt behöver hjälp? Att vi har byggt upp så ruttna regler i vårat samhälle där vi istället blir fångar under lupp, istället för att hjälpa människor när det behövs?

 9. Hej Therese!
  Självklart är jag INTE av den åsikten att allt handlar om näringsbrister. Bra att du frågar så att jag kan förtydliga där! 🙂 Det kan finnas många orsaker till att man blir deprimerad, näringsbrister är bara EN faktor!
  Om en familjemedlem t.ex. dör en tragisk död så är det minst sagt troligt att man då mår psykiskt dåligt, näringsbrister i botten eller ej.
  Det finns flera olika komponenter som har betydelse för att vi ska kunna känna glädje, och där kan det handla om hur vi tänker, våra handlingar, mat och näringsämnen, hur våra relationer ser ut, våra prioriteringar och val i vardagen, omständigheter, motion mm mm.

  Men man skulle kunna säga så här; att om vi inte matar hjärnan med de näringsämnen som den behöver för att fungera som den ska så är det troligare att vi blir deprimerade – det finns det forskning på! Vi skulle t.ex. också kunna tänka oss följande scenario: Föreställ dig att vi har två personer framför oss som båda har varit med om en svår händelse. Den ena personen är noggrann med att mata sin hjärna med rätt näring och den andra lever på socker och skräpmat. Båda kan förmodligen bli ledsna av den jobbiga händelsen. Men den senare personen löper då förmodligen större risk att fastna i de jobbiga känslorna, medan den första förmodligen har större chanser att lättare komma på fötter igen.

  Med bättre näringsstatus skulle man alltså kunna säga att du får marginalerna lite mer på din sida, det förefaller troligare att du kan behålla humöret trots att du är med om något svårt i livet, men det är ingen garanti.

  Om du t.ex. går in på min hemsida och läser om min vetenskapsbaserade kurs i livsglädje så kan du se där att den tar upp så otroligt mycket fler aspekter än bara matens betydelse. http://www.viability.se/kursplan_privat.php
  Så jag hoppas att du förstår min ståndpunkt mer då! 🙂

  Och by the way….jag har själv en gång i tiden varit riktigt djupt deprimerad, pg.a. bl.a. en väldigt knepig livssituation. Mina dåvarande näringsbrister (som jag då var omedveten om) förvärrade definitivt läget, och när jag lärde mig att förbättra näringsstatusen så kravlade jag mig upp på tre veckor även om livssituationen i övrigt var densamma. Dock är jag inte av den synen att allt som fungerar för mig automatiskt fungerar för andra människor också. Men det finns idag mycket forskning som stödjer att näringsbrister gör det svårare att ta sig upp från en depression.

  Och dessutom, jag håller med dig om att det kan vara väldigt tufft idag att få den hjälp man behöver av samhället många gånger! Det är lätt att bli frustrerad och ledsen över det. Jag förstår dig verkligen där!

  Ta hand om dig och stort lycka till med allt! 🙂
  Varm peppande kram! / Boel
  ——————————–
  http://www.viability.se
  boel@viability.se

 10. Christer: hehe….nja, jag är väl ingen stor förespråkare av att leva på skräpmat och döva det dåliga samvetet med vitamintabletter. 😉

  Däremot så skulle jag vilja hävda att är svårt att balansera upp en näringsbrist enbart med kosten, det blir oftast alldeles för knöligt. Så tillskott kan behövas där. Personligen har jag också filosofin att man inte behöver äta helt perfekt hela tiden, det blir lätt så maniskt. Och ångest kring mat är ju inte heller lyckohöjande. 😉

  Så om man äter bra större delen av tiden så är min filosofi att kroppen oftast kan tackla lite skräpmat 1-2 gånger i veckan. Totalförbud brukar bara leda till att folk slår bakut efter ett tag och börjar frossa i det man har förbjudit sig ifrån att äta. Så den modellen lever jag själv efter också. Så jag försöker se till att få i mig näringsrika saker överlag (där är smarta smoothies en smidig väg till att få i sig koncentrerad näring t.ex.) och att näringsförråden är påfyllda så att det är okej med lite utsvävningar ibland 😉
  Vad tror du om det?

  Kram / Boel
  ————————-
  http://www.viability.se
  boel@viability.se

 11. Lars skriver:

  Therese
  Man brukar skilja på depressionsforskning och lyckoforskning. Lyckoforskningen, som den här bloggen främst tar upp, är inte självklart rätt medecin vid en pågående depression. Alla, utan undantag, går ibland igenom en depression. Efter att ha gått igenom det du beskriver, så är det ett naturligt tillstånd att hamna i en depression. En depression är ett övergående tillstånd och även om det kan vara hur jobbigt som helst medan man är deprimerad, så är det utvecklande och väldigt nyttigt om man ser det som ett temporärt inslag i livet.
  Från den här bloggen rekommenderar jag att du läser om mindfulness, (Se listan i högerspalten) som hjälper bra även vid depressioner. Utöver bloggen, så rekommenderar jag starkt en bok av Jon-Kabat Zin, Vart du än går är du där. Du hittar den för 159 kr på AdLibris: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127111687

  Jag håller med dig att det kan vara svårt att få stöd i samhället just när man är svag och behöver det som bäst. Har du prövat att gå till vårdcentralen för att få en remiss till KBT eller annat stöd?

  Lång kram! /Lars

 12. Therese skriver:

  Tack för era svar Boel och Lars!:) Jag går en KBT-utbildning på Sverigehälsan nu i Stockholm, samt att jag tänkt gå instruktörsutbildning i Mindfulness. Läser en bok nu som heter: Mindfulness i Vardagen- Vägar till medveten närvaro av Ola Schenström. Jag har också börjat spela golf samt springer mycket. Det är mitt sätt att hålla mig på mattan, samt att jag går många promenader med min hund. Det här är inte första gången jag är deprimerad, jag var med om en bilolycka för 4 år sedan som tillförde små blödningar i hjärnan…
  Det har varit 4 tuffa år, där det tog 2,5 år för mig att bearbeta olyckan. Samtidigt som jag jobbade som vikarie på socialtjänsten, resursskolor och div andra verksamheter. Jag höll samtidigt på med min C-uppsats i psykologi och försökte få vardagen att gå ihop med en icke så förstående pojkvän m.m, som ledde till separation efter 3 år… Det har varit en otrolig kamp och jag hade byggt upp mig själv till den stabila och lugna människa jag ville vara. Som var positiv och tacksam över vad livet gav mig, trots mina svårigheter jag varit med om…

  Sedan när jag väl är klar med utbildningen får jag inget jobb, fast jag vikarierat på så många ställen tidigare. Då blev jag riktigt deprimerad och var sjukskriven i 2 mån. Det var så illa att jag ville ta livet av mig ett tag… Samtidigt som jag visste att det var så fegt och skulle göra mer skada än nytta… Sedan tog jag mig upp efter 2 månader och fick ett vikariat, samtidigt som jag blev erbjuden fast jobb inom socialpsykiatrin som boendestödjare/beteendevetare. Detta var för 1,5 år sedan. Idag sitter jag här igen och är sjukskriven, pga mobbning från mina arbetskamrater. Där de ska kunna det här med människor och hur man INTE ska göra mot en annan människa. Det värsta var att min chef var delaktig i det här, och det visar också den utredning hon har gjort på boendet. Där det står att jag inte har blivit kränkt, utan det är jag som kränkt alla andra i arbetsgruppen och div andra deprimerande saker… Det som är det värsta är att jag nu ska utredas om jag fått ADHD eller Bipolär sjukdom efter olyckan och all stress jag utsatts för den senaste tiden. Det är väl sjukt om något?! Jag menar att det är sjukt att jag fått bipolära skov efter stressen mina sk kollegor orsakat mig, och vi jobbade ändå med neuropsykiatrikska funktionshinder…

  Jag har pratat med SSR och även med min högskola jag gått på, och trol ska jag börja föreläsa i höst om allt jag varit med om. Plus att jag skriver en bok som ska heta: Stark trots mina tårar. Den får ni läsa sen. Ha det bra nu. Jag ska fortsätta följa den här bloggen. Många kramar Therese

 13. Lars skriver:

  Therese:
  När män har ADHD så brukar omgivningen reagera. När kvinnor har ADHD, så brukar de vara de själva som reagerar, medan omgivningen sällan har märkt det, åtminstone inte fullt ut. Ett sätt att vända på detta påstående är att DU förmodligen är den som bäst kan bedömma om du har ADHD eller ej. Har du sådana misstankar? – eller känns det som ett stort missförstånd från omgivningen?
  På den tiden som det naturliga urvalet fungerade och människan levde ett primitivt liv, så var ADHD en personlighetsegenskap som ökade överlevnadschanserna. Att reagera snabbt, snarare än eftertänksamt kunde vara ett sätt att rädda livet. Sen har vi byggt ett samhälle, som inte passar oss själva, såsom vi är, och ADHD har börjat beskrivas som ett problem. Självklart är det tvärtom. Det är det samhälle vi har byggt, som är problemet. Vi själva är som vi är och det ska vi njuta av! Nått finare än våra mänskliga personligheter har vi inte!

  Ett sätt att medicinskt dämpa depressionen utan att ta till receptbelagda medel är med vissa kryddor:
  Tag 80 mg saffran per dag. En påse är på 0,5 gram=500 mg. Den ska räcka till 6 doser.
  En annat recept är att blanda chilipeppar, kardemumma och salvia. Tag en rågad tesked varje dag gärna till lite müssli så att det blir aptitligare. Den senare blandningen verkar med en fördröjning på 2-3 dagar.

  Lång kram
  Lars

Leave a Reply