Fröet till en svensk lyckorevolution?

Seed of happiness?

I år verkar det som om svensk media verkligen har gått in för att få in lyckan i samhällsdebatten. Titt som tätt dyker det upp artiklar eller inslag som tar upp frågan. Till och med ledarskribenterna börjar propagera för att få upp lyckan på den politiska dagordningen. Härom dagen var det Aftonbladets Lena Melin som argumenterade för att ökad lycka borde bli ett politiskt mål.

Igår ringde gratistidningen City och ville ha med mig i en ny artikelserie om hur man kan öka sitt välmående. Det kommer under en tid att publiceras en artikel i veckan och första artikeln publicerades i dagens tidning (sidan 12).

Inom svensk politik börjar det också att hända saker. Miljöpartiet jobbar för närvarande med sitt nya partiprogram och vår lyckobloggare Göran Håden är en av dem som ingår i den arbetsgrupp som ansvarar för detta. Lycka och lyckoforskning är en av de frågor som diskuteras och Göran har idag postat ett inlägg på deras blogg där han bland annat argumenterar för att välbefinnande ska vara det övergripande målet för den gröna ideologin och politiken.

Är det möjligen fröet till en svensk lyckorevolution vi ser? 🙂

Ludvig Lindström

5 Responses to “Fröet till en svensk lyckorevolution?”

 1. Elisabeth skriver:

  Det är i ju i så fall hoppfullt. Personligen, tror jag, om vi ska uppnå verklig lycka att vi behöver se över rådande samhällsnormer. Kraftmätning, tävlan och högsta möjliga avkastning är det ett bra samhällsklimat för att vara lycklig i? Jag tyckte också att Dalai Lamas tankar i föregående inlägg var intressanta. Han talar om medkänsla med andra och om inre frid. Och jag kommer att tänka på boken ”Munken som sålde sin Ferrari”. Nu har jag ingen Ferrari, men ändå det krävs styrka att stå upp för andra värden i ett samhällsklimat där störst,bäst och vackrast vinner.

 2. Lars skriver:

  Jag har observerat samma sak. Det har blivit en stor massmediasak och det tycker jag är bra. Jag tror på forskning, debatt, ökat medvetande och utbildning. Med tiden kan detta leda till politiska förändringar, men jag är glad om det inte går för fort. Ännu saknar vi mycket kunskap och likväl problemmognad. T.ex. så har de flesta lyckoforskningsprojekt studerat en för kort tidsperiod och vi vet för lite om tillvänjningseffekten.

  Kram
  /Lars

 3. FEG skriver:

  Det är väl även allt fler människor som inser att vi måste ompröva tillväxtparadigmet!!

 4. Christer skriver:

  Ser med glädje fram mot ett alternativ moill dagens ekonomifokus. Lyckonyheter, dagens lyckoblad och köpa varor i affären med högt lyckoindex hos producenterna. Byta valuta mot lycka? Kanske att vi skulle kunna erhålla medborgerliga fördelar om vi är lyckliga! Tanken svindlar och jag stödjer Lars att det nog är viktigt att gå långsamt fram. På individnivå kan vi däremot göra saker här och nu! Konsumera mindre, njuta mer, njuta mer av att bara vara här och nu, istället för att längta och tro att lyckan ska komma till oss senare…

 5. Lars skriver:

  FEG
  Jo det är helt nödvändigt att ompröva tillväxtparadigmet eftersom jorden har ändliga resurser. Den omprövningen kan bli lättare om vi inser att ett samhälle utan tillväxt kan vara väl så lyckligt, kanske lyckligare.

Leave a Reply