Hans Helighet i linje med lyckoforskningen

Hans Helighet in action

Tre lyckobloggare, Anna, Erik och jag, deltog idag på ett fyra timmar långt seminarium med Dalai Lama på ett fullsatt Tivoli Congress Center i Köpenhamn. Utifrån ett lyckoforskningsperspektiv var det väldigt intressant och kul att lyssna på hur han titt som tätt vävde in forskning om lycka i sina berättelser och i sin argumentation.

Han poängterade särskilt att altruism och medmänsklighet är viktigt för att uppnå lycka. Och för att bygga ett lyckligt samhälle var också medborgarnas pålitlighet, tolerans och förlåtelse viktiga ingredienser.

Även habitueringseffekten, som vi tidigare skrivit om här på lyckobloggen, tog hans helighet upp i form av ett bilexempel. Vi blir väldigt lyckliga när vi köpt den där bilen vi alltid drömt om, men det är en kortvarig lycka som avtar ganska snabbt. För att uppnå en mer långvarig lyckonivå är det viktigare med ett fridfullt sinne.

Något jag inte tidigare kände till och som kom som en ganska stor överraskning var när Dalai Lama plötsligt deklarerade att han på det ekonomiska planet såg sig som marxist. Även på det lyckomässiga planet verkade han anamma denna filosofi då han en stund senare betonade att alla hade samma rätt att leva lyckliga liv.

Ludvig Lindström

2 Responses to “Hans Helighet i linje med lyckoforskningen”

  1. Yogajayne skriver:

    Tack. Ludvig! Ha det gott!

  2. Maria skriver:

    Skulle varit roligt att höra och se honom live! Den mannen besitter mycken visdom.

Leave a Reply