Skratta med Dalai Lama i helgen

dalai lama - medel

Dalai Lama kommer till Sverige i veckan, det blir hans tionde besök hos oss (Info). På fredag 15/4 kommer han att besöka Stockholm och bland annat hålla ett föredrag för studenter på Södertörns Högskola med rubriken ”A Human Approach to World Peace”. Det blir även ett publikt event i Stockholm samma dag, samt i Lund på lördag 16/4. Samtalen kommer att handla om medmänsklighet, om Dalai Lamas engagemang för miljön och för de mänskliga rättigheterna, och sist men inte mist om lycka. Det kommer även finnas möjlighet att ställa frågor direkt till Dalai Lama i Lund via facebook och det skall gå att se hans framträdande live på webben (ny länk) och Lars Winnerbäck och Johan Wester finns med på scen.  På måndag 18 april kommer han att ge en 4 timmar lång föreläsning om ”Mindfulness” och ”What life is all about” i Köpenhamn. Några utsända från Lyckobloggen kommer att vara där och rapportera.

Du kanske undrar vad Dalai Lama har med Lyckoforskning att göra? Svaret är: Faktiskt väldigt mycket! Boken Train Your Mind Change Your Brain av Sharon Begley handlar om forskningen kring neuroplasticitet, dvs. hjärnans förmåga att förändra sin struktur, inte bara genom upplevelser och fysisk aktivitet utan även direkt genom vad vi tänker. Boken beskriver hur Dalai Lama inte bara är en nyckelperson i världspolitiska sammanhang, han har även har ett brinnande intresse för vetenskaplig forskning. Han har spelat en aktiv roll i möjliggörandet av studier om lycka och meditation inom kognitiv neurovetenskap, mer specifikt kring sambanden mellan mentalträning och neuroplasticitet. Dalai Lama har även skrivit förordet till boken.

Han verkar ha riktigt skön humor, Dalai Lama. I den här video-clippet skämtar han om medkänsla och myggor och här är ännu ett clip där han svarar på 10 frågor från Times Magazine med ett lika smittande skratt. Vi ser fram emot att skratta med Dalai Lama live från Köpenhamn.


Anna Gordh Humlesjö

4 Responses to “Skratta med Dalai Lama i helgen”

 1. Elisabeth skriver:

  Jag bugar, niger och bockar för att ni lovar att följa och rapportera från Köpenhamn. Jag ser fram emot era inlägg.

 2. Anna Gordh Humlesjö skriver:

  Tack Elisabeth! 🙂

  Kul att du ser fram emot vår rapportering. Det känns både viktigt och kul att få möjlighet att se Dalai Lama tala i Köpenhamn, få människor har ju varit så inflytelserika (på ett positivt sätt) i världen, som han.

 3. Jesper Sköld skriver:

  Jag ser fram emot att få höra och se honom tillsammans med Lars Winnerbäck och Johan Wester i Lund där Dalai Lama kommer vara på lördag 16 april, vilket ni har glömt att berätta om.

 4. Anna Gordh Humlesjö skriver:

  *smile* Kul att du kommer att vara där Jesper, tack för ditt förslag, jag lägger till det i bloggtexten 🙂

Leave a Reply