Medkänsla är kul!

Hur blir man världens lyckligaste? Chade Meng Tan från Google berättar i det här TED-talket om Mattieu Richard, även kallad ”världens lyckligaste man”, i iallafall den lyckligaste mannen som någonsin studerats vetenskapligt. Richard (som jag nämnt i detta tidigare blogginlägg) är inte bara buddhistisk munk, utan även forskare inom kognitiv neurovetenskap. Ett antal studier har funnit starkt samband mellan positiva sinnestillstånd och aktivitet i vänster pre-frontala cortex, i motsats till aktivitet på motsvarande högersida som relaterats till negativa sinnestillstånd och depression. Man scannade Richards hjärna när han utövade medkänsla meditation (även kallad loving-kindness eller metta). Mätvärdens med fMRI där relativ aktivitet i vänster pre-frontala cortex mättes i jämförelse med höger pre-frontala cortex är det högsta som någonsin påträffats, forskarna trodde först att det var något fel på fMRI maskinen.

Vad är hemligheten? Chade Meng Tan från Google talar om forskning om medkänsla och ledarskap, och varför han ser Google som ett ”medkännande företag”. Han beskriver medkänsla som ett roligt framgångskoncept som kan tränas upp och som han tror kan bidra till både inre frid och världsfred. Han påstår att genuin medkänsla är inte bara är ett sympatiskt karaktärsdrag, det är det lyckligaste tillståndet man kan tänka sig. Tillsammans med sina kollegor på Google så har han utarbetat ett program för ledarskap och ”self-mastery” baserat på forskning om mindfulness, medkänsla och personlig utveckling. Jag tycker att Meng Tans TED-Talk lägger fram otroligt inspirerande idéer om hur mindfulness och business kan länkas samman. Vad tycker du?

Källor:
Davidson et al. (2008) Regulation of the Neural Circuitry of Emotion by Compassion Meditation: Effects of Meditative Expertise, PLOS ONE

Davidson et al. (2009) BOLD signal in insula is differentially related to cardiac function during compassion meditation in experts vs. novices. Neuroimage

Collins. J. (2001) Good to Great, William Collins

Anna Gordh Humlesjö

7 Responses to “Medkänsla är kul!”

 1. SoF skriver:

  Tack!

 2. Lars skriver:

  En deltagarkollega på skrattyogaövningarna, Jenny Forsberg, har skrivit boken Den Snälla Företagaren.
  http://www.adlibris.com/se/searchresult.aspx?search=quickfirstpage&quickvalue=den+sn%e4lla+f%f6retagaren&title=den+sn%e4lla+f%f6retagaren&fromproduct=False

  Jag har inte hunnit läsa hennes bok ännu men den utvecklar just tanken att snällhet kan leda till kommersiell framgång.

  Kram/Lars

 3. Anna Gordh Humlesjö skriver:

  Tack själva:)
  och tack för tipset Lars!!
  Kram Anna

 4. FEG skriver:

  Tack. Medkänsla är nog det som gör oss till ett folk och inte ett antal enskilda individuella klickar!

 5. Gabriel Sjödin skriver:

  Väldigt, väldigt intressant och bra inlägg. Tack för det =)

 6. Arne skriver:

  Medkänsla kanske är kul, men det var definitivt inte den här killen och det här klippet!

 7. Anna Gordh Humlesjö skriver:

  Tack Gabriel och FEG!

  Kul att ni uppskattar! Jag kommer att skriva mer om (metta) Loving kindness-meditation framöver på bloggen.

Leave a Reply