MFF är lycka!

Malmö FF

Textanalysföretaget Saplo analyserade nyligen 1,5 miljoner ord som publicerats i svenska dagstidningar under förra året. Orden som analyserades förekom i samma texter som ordet lycka.
 
Analysen visade att lycka inte helt oväntat är kopplat till ord som kram, kärlek, glädje, vänner och familj. Men lycka är också kopplat till ord som Victoria och Daniel, VM, Zlatan, MFF (!) och Kuba. Även alla pronomen som vi, jag, du, han, hon är starkt kopplade till lycka. Däremot är lycka inte kopplat till ord som procent, gigabyte, polisen, Nokia eller Carnegie.

Sverker Sikström, professor i kognitiv psykologi vid Lunds universitet, har varit med att genomföra studien. Han drar slutsatsen att denna bekräftar att lycka är kopplat till relationer, vilket innebär att man bör värna om sina nära och kära.

Nedan följer de ord som enligt studien är starkt förknippade med ordet lycka. En förklaring till att MFF (Malmö FF) är ett av orden kan naturligtvis vara att de tog SM-guld i fotboll (på både dam- och herrsidan) förra året 🙂

Egennamn:
Victoria, Daniel, MFF, Westling, Salem, Jari, VM, Runo, V75, Swärd, Linda, Jim, Lagerbäck, Svante, Johan, Nigeria, Iphoto, Petri, Eva, Smith, Zlatan, Alice, Taylor, Kalmar, Falk, Bergendahl, Degerfors, Argentina, Franzén, Hammarby, Astrid, Kuba, Modo.

Pronomen:
jag, du, min, mig, ni, dig, din, hon, mitt, mina, han, man, henne, er, honom, varandra, ditt, dina, hans, hennes, oss, dem, vem, vi.

Substantiv:
livet, människor, kram, kärlek, pappa, kronprinsessan, mormor, mamma, hälsningar, monarkin, hälsning, kungen, glädje, fotboll, bröllopet, dotter, hjärta, familj, sambo, piller, prins, son, mat, familjen, känslor, barn, vänner, puss, drömmar, guld, tjej, kärleken, karriär, längtan, dröm.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , relationerMFF och Malmö FF

Ludvig Lindström

4 Responses to “MFF är lycka!”

 1. Mårten Hedin skriver:

  Har precis läst boken ”Makt, Frihet och nåd – att finna källan till bestående lycka” av Deepak Chopra. Min fundering är huruvida det finns någon vetenskapligt klarlagd korrelation mellan andlighet och lycka, alternativt framgångsrikt ledarskap och lycka?
  Se inlägg:
  http://hedinexformation.blogspot.com/2011/03/andlighet-ledarskap-och-lycka.html
  /Mårten

 2. jakob skriver:

  Det var ju en väldigt ovetenskaplig slutsats att dra med det underlaget med tanke på att han skall föreställa en professor då det enda som mätts är semantik, journalistisk retorik och möjligen kulturella normer, inte nödvändigtvis lycka som sådant. Få skulle tex egentligen koppla i hop diktaturen på Kuba med lycka.

 3. Mårten: Jag vet inte hur det är med andlighet (hur man nu ska definiera detta) och lycka, men forskning visar att yoga, mindfulness och meditation är positivt för vårt välbefinnandet. Vissa studier visar även att religiösa personer är lyckligare än andra.

 4. Jakob: Jag håller med om att det kan tyckas vara en lite underlig slutsats att dra. Dock visar en mängd andra studier att att goda relationer är något av det viktigaste som finns för att nå en hög lyckonivå.

  I Kuba är man inte så olyckliga som man kanske kan tro. Lyckonivå är 6,34 i landet (skala mellan 1-10) enligt World Database of Happiness (http://worlddatabaseofhappiness.eur.nl/hap_nat/nat_fp.php?mode=1). Dock når man inte upp till de allra lyckligaste länderna som ligger runt 8 i snittlycka bland befolkningen. Men det var o andra sidan länge sedan Kuba-mätningen gjordes, 1960… och mycket kan ju ha förändrats sedan dess.

Leave a Reply