Popular, I will be popular.

Idag talas det mycket om målsättning, visioner och drömmar. Formuleringen av vad vi vill göra, åstadkomma eller ha. Något som ska rikta vårt beteende och slutligen få oss att komma fram till det eftertraktade scenario vi önskar oss.

Våra mål återspeglar i bästa fall våra värderingar, både som individer och som samhälle. När vi har reflekterat över det som spelar oss störst roll sätter vi mål vi står och kämpar för. När vi inte reflekterat reagerar vi oftast genom att välja njutning och undvika negativa känslor. De värderingar och mål vi väljer sprider sig ofta till andra. Ibland genom inspiration men oftast genom att vi kollektivt sätter normen för vad som är ett accepterat mål bara genom att kommunicera det.

Att fokusera på ett mål betyder automatiskt att andra mål får mindre plats och siktar vi fel hamnar vi fel. Oavsett hur definierat och motiverande målet var. Att gå till gymmet medför att det finns mindre tid för att spendera med vänner. Alla våra val och mål är kopplade till varandra genom att de tävlar om vår mest dyrbara resurs – tid.

saade_jpg_1397405l_137396660

Handlar dina mål, som Erik Saades, om att bli mer populär, en vinnare eller attraktivare så är du ute på hal is. Människor som fokuserar på externa mål tenderar att ha sämre psykologisk hälsa och vara mindre lyckliga jämfört med andra. Att fokusera sin tid och energi på dessa mål ökar även risken depression. Lyckomässigt blir det tummen ner till Saade’s strategi och till Sverige som låter låtens popmelodi gå före dess budskap utan eftertanke.

Vilka är då dessa andra människor som har bättre saker att sträva efter? Målen som faktiskt leder till ökat både känslomässigt välmående och livstillfredsställelse fokuserar på personlig utveckling, intimitet och att bidra till något större. Det är sådana strävanden som vi gärna sätter upp när vi stannar till och tänker efter; efter en omvälvande resa, en insiktsfull kurs, någon som dör i vår närhet. Ytligheterna skalas bort och det viktigaste träder fram till ytan. Det som kommer upp är ofta jobbigt att möta men fördjupar dina relationer och gör dig lyckligare, visar forskning. Undviker vi rädsla utan att tänka efter hamnar ibland de viktigaste, men stundtals skrämmande, sakerna i vårt liv i bakgrunden och de tryggare ytligheterna tar plats mitt på scen.

Erik Fernholm
Utbildare, Lyckoexpert och Akademisk Coach

Lyckoaktivist.se

6 Responses to “Popular, I will be popular.”

 1. goran.haden skriver:

  Bra inlägg! Du skriver att de bästa lyckomålen fokuserar på personlig utveckling, intimitet och att bidra till något större. Utveckla gärna detta och krydda med en eller flera källor om möjligt!

 2. Lars skriver:

  ”Det är sådana strävanden som vi gärna sätter upp när vi stannar till och tänker efter”
  Det är därför som Mindfulness, Medveten närvaro, är så framgångsrikt.

  /Lars

 3. Elisabeth skriver:

  Mycket bra. Delar Göran Hådéns synpunkter. Detta är så intressant så det vore värdefullt om du fördjupade innehållet ytterligare i fler inlägg. Funderar också på detta med hur olika mål är åldersrelaterade och om de är det. Texten i Eric Saades ord syftat på ett mål som är viktig tror jag för många ungdomar i tonåren, men allteftersom livets prövningar färgar vår tillvaro förändras också våra mål.

 4. Erik Fernholm skriver:

  Kul att ni gillar inlägget, jag delar minst sagt intresset inom området.

  För att det ska bli intressant och läsvärt så kan jag gå in på ämnets olika delar i fler inlägg.

  Lars – Du har helt rätt och forskningen visar precis det du säger, medvetenhet och mindfullness påverkar vilka typer av mål vi strävar efter. Detta visar sin inte bara genom anekdoter men nyligen genom forskning också (får bli ett inlägg om det). =D

  Källa på efterfrågad vetenskapsartikel:
  Ryan, R. M., & Deci, E. L. (2000). Self-determination theory and the facilitation of intrinsic motivation, social development, and well-being. American Psychologist, 55, 68-78.

  Notera att artikeln blivit citerad 1472 ggr! SDT-teorin ökar exponentiellt i popularitet sedan tio år tillbaka av vad jag tycker är mycket goda anledningar.

 5. Göran Hådén skriver:

  Här är en låt som är mycket bättre i samklang med lyckoforskningen, eftersom ett falskt leende ger äkta lycka!

  http://www.youtube.com/watch?v=2Z4m4lnjxkY

 6. Lars skriver:

  Utmärkt sång att vakna till, eller varför inte som signaturmelodi för lyckobloggen.se?

Leave a Reply