Livet är alldeles precis just nu

right now

Jon Kabbat Zinn berättar i det här videoklippet om hur den senaste forskningen inom kognitiv neurovetenskap har kommit fram till att det är möjligt att förändra hur hjärnan arbetar och dess struktur genom att aktivt träna medveten närvaro. Detta är korrelerat med hjärnans plasticitet, man har i ett stort antal studier påvisat att hjärnan hela tiden förändras i sin struktur genom våra upplevelser, tankar och influenser från vår omgivning, dvs. vi är i ständig förändring. (Jag kommer att blogga mer om dessa forsknings reslutat framöver) Denna plasticitet är något som kan ge oss insikten om vår egen möjlighet till att påverka våra liv i en positiv riktning genom att välja positiva influenser. Vi kan ta medvetna beslut att välja mer av de som stärker oss och mindre av de som inte är konstruktivt i livet, för dina val påverkar dig rent fysiskt och skapar vem du är.

Genom mindfulness så kan vi fördjupa kontakten med här och nu, inte bara som en tanke utan att de rent fysiskt förbättra vår förmåga till klarhet i nuet så vi kan öka vår medvetenhet om vad vi väljer att fylla våra liv med och vara lyhörda på vad vi verkligen vill. Precis som att vi kan öka vår färdighet genom träning av sport, ett språk eller att spela piano, så ger de resultat rent fysiologiskt I hjärnan när vi praktiserar mindfulness. Detta skapar inte bara klarhet och ökad tillgång till vår intelligens utan skapar plats för välbefinnande och livstillfredställelse på ett djupare plan. Här berättar Jon Kabbat Zinn om bakgrunden till hans arbete med mindfulness.

Meditation och mindfulness är alltså ett väldigt konkret sätt att öka vårt välbefinnande. Detta sker genom att kontakt med närvaro i livet berikar livet, och livet det är här och nu… inte igår, inte sen och inte imorgon eller om ett år. Även om vi ofta lever som om vi kunde skjuta upp livet tills senare, så är de enda liv vi har det vi håller i våra händer just nu. Om vi kan tillåta oss att ge utrymme för processen av att leva i närvaro i nuet även om vi har focus på framtida mål, om vi kan vara öppna för de som sker nu; t.ex. nu när du läser det här, då kan vi också vara redo för att uppskatta den stunden när vi uppnår våra uppsatta mål eller uppfyller våra förhoppningar. För de kommer också att ske nu. För livet kommer alltid att vara precis här och nu.

Anna Gordh Humlesjö

6 Responses to “Livet är alldeles precis just nu”

 1. Cristoffer skriver:

  Tack för påminnelsen. Kul att du bloggar! Nu..
  Bor du kvar på ön?
  Cyklar du? 😉
  Har inte varit hemma sedan jag hälsade på dig 2008.
  Önskar dig en lugn vår, i takt liksom.

  hälsningar Cristoffer

 2. Anna Gordh Humlesjö skriver:

  Hej Cristoffer, tack detsamma! Kul att du gillar nuet:)
  Jag bor i Skövde nu. Ha de jättebra! Kram Anna

 3. Stensyster skriver:

  Har du ngt bra tips på hur jag kan starta upp, eller iallafall närma mig en mindfullness tillvaro? Jag orkar inte läsa eller lyssna på sånt som inte är bra. Du borde ha koll på vad som passar mig. Kram

 4. Anna Gordh Humlesjö skriver:

  Hej Stensyster:)

  Personligen tycker att Jon Kabbat Zinn är väldigt bra, han känns jordnära och på riktigt. jag håller på att göra lite research och mailar dig.

  Kram!

 5. Christer skriver:

  Jon Kabbat Zinn är ju helt suverän!
  Jag gillar allt han säger och att han ifrågasätter att ledningarna i huvudet är fastsatta på ett sätt som inte går att ändra, förändrar en hel mot det som tidigare sagts i exempelvis boken Personality där det sägs att vi helt enkelt bara måste acceptera den vi är.

  Lysande artikel, mer sådant Anna!

 6. […] av något som de redan gillar och finner naturligt. Personligen kan jag tänka mig att exempelvis mindfulness fungerar bättre för personer som har hög neuroticism. Studierna ovan kan också ge en […]

Leave a Reply