Jippi, det är fredag!!!

Fler fredagar tack!

Facebook har en uppsjö av olika applikationer, vissa mer genomtänkta och användbara än andra. En av de mer intressanta (i alla fall för oss lyckonördar) är deras lyckoindex som bygger på de statusuppdateringar folk gör på sina sidor. Lyckoindexet använder sig av en algoritm som letar efter ord knutna till positiva och negativa känslor och kategoriserar sedan statusuppdateringarna efter dessa. För närvarande använder sig indexet dock endast av statusuppdateringar från USA:s Facebook-användare.

I linje med andra studier visar indexet att vi är som lyckligast under semestern och på fredagar och helger. Och att måndagen är den dag som vi ogillar mest (Katten Gustaf hade rätt ändå!). Är det så enkelt som att vi generellt sätt ogillar att arbeta och bara trånar efter ledighet, eller finns det några andra förklaringar?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , lyckoindex och Facebook.

Ludvig Lindström

7 Responses to “Jippi, det är fredag!!!”

 1. Undrar vad det säger om mig som alltid älskat måndagar. 😉

  Önskar dig och Lyckobloggen en trevlig (och extra lycklig) helg!

 2. Tack ska du ha! Det är i alla fall inget negativt för dig att älska måndagar. Får hoppas du är lika lycklig de andra dagarna också 🙂 Lycklig helg på dig med!

 3. FEG skriver:

  Misstänker dock att det är lite som med solsken. Visst blir vi lyckligare en solig dag medan vi inte blir mer lyckliga av att bo och leva i ett soligt klimat. Om det hade varit fredag hela veckan så hade nog ändå inte våra liv varit bättre. Är det inte det man kallar för kontrasteffekt inom lyckoforskningen!!!

 4. Lina Mörk skriver:

  Intressant!
  Jag tänker att lyckoruset över dessa ledigheter förutsätter ATT vi har (struktur, rutiniserade sysslor), typ arbete/studier. Vi behöver nog absolut inte nödvändigtvis ogilla vårt jobb. Variation och kontrast tror jag på. En strukturerad vardag är nog viktigare än vi kanske tror…tänker jag..

  Måndagar har blivit lite av en ”firardag” för mig och min pojkvän och sambo. Man kan ju fira lite vad som helst både i stort och smått. Bara det faktum att det är måndag (underförstått långt till nästa helg, allmänt tråkigt) kan man ju piffa upp genom extra omsorg över middagen, dricka något gott, prata om viktiga saker i livet och kanske se någon bra och givande film (ex. TED fungerar ju alltid:)

  Ha det bra och fortsätt med denna blogg – uppskattas!

 5. Elisabeth skriver:

  Intressant.Jag tycker också mycket om måndagar. Den dagen är kravlös för mig på något sätt. Likaså tycker jag om dagen innan helger eller dagarna innan semestern. Det har tänker jag med känslor av förväntan att göra.

 6. FEG/Lina Mörk: Ja, visst är det nog så. Forskningen visar att kontrasten arrbete/fritid är viktig för att vi ska uppskatta fritiden mer. Och bra tips där Lina om att piffa upp måndagen!

  Elisabeth: Jepp, det är antagligen därför vi är så lyckliga på fredagar, för att vi ser fram emot helgens ledighet.

 7. Lars skriver:

  Jag är helt häpen över att effekten är så tydlig! Facebook är ju en osedvanligt kravlös plattform där folk skriver vad de spontant känner och därtill bör underlaget vara ytterst omfattande. Jag tycker det är en smart studie och måste tro på resultatet.

  Sen har vi naturligtvis tillvänjningen, som gör att evig ledighet inte höjer lyckan.

  I en tid av överproduktion och globala begränsningar i naturresurser är detta ett ovanligt tydligt bevis på att vi borde ta mer ledigt, även om det ger standardsänkningar.

  /Lars

Leave a Reply