Costa Rica bäst för lyckan i längden?

Om man anser att framtida lycka är lika viktig som lycka just nu, bör man då inte väga in till priset av vilken miljöpåverkan lyckan har uppnåtts?

Happy planet index väger samman just lycka OCH miljö (och livslängd). Med den måttstocken är Costa Rica världens bästa land.

Costa Rica har nästan enbart förnybar el, de har en enorm biologisk mångfald och deras plan är att helt upphöra att påverka klimatet negativt redan år 2021. Samtidigt är de lyckliga och lever länge. Någon armé har de inte haft sedan 1949.

Propagandafilmerna nedan ska givetvis tas med en stor nypa salt. Självklart finns det många problem i Costa Rica också, precis som i andra länder, men totalt sett kan ändå Costa Rica vara den bästa platsen för lycka i längden.

Latinamerikanska länder intar faktiskt 9 av de 10 främsta platserna i Happy planet index. Det är lite oklart varför, men ett par vanliga teorier är att glada attityder främjas i dessa länder och att de sociala relationerna är starka.

Göran Hådén

Intressant? Andra om , , samhälle, , lyckoforskning, lycka, hälsa

Tags: , ,

4 Responses to “Costa Rica bäst för lyckan i längden?”

 1. Daniel skriver:

  De latinamerikanska länder är också väldigt beroende av turism. Turism innebär människor som reser långväga. Människor som reser långväga innebär negativ påverkan av miljön. Så om ett land inte klarar sig utan att andra länder påverkar miljön, är det egentligen något att sträva efter då? De länderna hade nog kollapsat om turismen försvann.
  Lite samma tankar som finns när det gäller elen här. Stäng ner kärnkraftverk och våra lokala kolkraftverk. När då vår nybara energi inte räcker importerar vi smutsig el från länderna runt omkring och tycker fortfarande att vi är duktiga för vi har inte många kolkraftverk 🙂
  Skulle vara intressant att se hur högt de hamnat om man räknat med hur mycket de 2 miljoner turisternas (2010) resor påverkar miljön.

 2. Lars skriver:

  Ser ju trevligt ut.
  Jag föreslår ett offentligt finansierat forskningsprojekt där vi sticker dit och undersöker om vi blir lyckliga.

  Kram
  /Lars

 3. Bra poäng där Daniel! Det är helt klart så att man som klimatvänligt land inte bara kan se till sina egna utsläpp, utan även vilken effekt ens handlingar har på andra länders klimatpåverkan.

 4. Elisabeth skriver:

  Intressant,men som både du Ludvig och Daniel är inne på krävs ett globalt tänk. Läser just nu ekologi,samhälle, livssstil av Arne Naes utgiven 1973. Hans tankar känns högaktuella.

Leave a Reply