Därför ger vi bort pengar

42-15188875

Idag delar vi i Charity International, i samarbete med lyckoaktivist.se, ut pengar till folk på stan i Göteborg. Det är den sista i en lång rad pengaaktioner runt om i landet. Men varför i hela fridens namn delar en välgörenhetsorganisation ut pengar till kreti och pleti tänker ni.

Låt oss ta det från början. Varje dag matas vi med reklam från företag som försöker pränta i oss att miljonvinster, skönhetsprodukter eller den senaste bilmodellen kommer att få oss att må så mycket bättre. Det är därför inte speciellt konstigt att det finns en klyfta mellan vad som ger lycka och vad vi föreställer oss ger lycka. För enligt forskningen gör inte pengar, prylar eller utseende oss nämnvärt lyckligare. En storvinst på lotto eller mer prylar kan ge kortsiktig lycka, men på längre sikt har det ingen större betydelse och i värsta fall kan det till och med göra folk olyckliga.

Modern forskning visar istället att bra relationer, en meningsfull sysselsättning och att hjälpa andra är viktiga faktorer för vår lycka. Enligt forskaren Elizabeth Dunn från University of British Columbia påverkas vår lycka här i väst väldigt lite av att spendera pengar på oss själva. Hon menar istället att det inte är förrän vi spenderar pengarna på andra som pengar faktiskt kan köpa en viss lycka. Vi blir alltså generellt sätt lyckligare av att skänka till andra än att köpa saker till oss själva.

De senaste 50 åren har BNP i västvärlden nära på tredubblats men vi har inte blivit tre gånger så lyckliga. Lyckan har ökat ytterst blygsamt i många västländer, däribland Sverige. Ur lyckosynpunkt har vi alltså under denna tid använt våra pengar riktigt uselt. Många nya undersökningar visar också att majoriteten av västerlänningarna är mycket dåliga på att prioritera sådant som skapar lycka.

De slumpvis utvalda personerna som mottar pengarna i vår pengaaktion erhåller två sedlar vardera (vi har kört med både tjugo- och femtiolappar). Den ena ska personen använda till något kul för egen räkning och den andra ska personen spendera på någon annan. Personerna ska sedan fundera igenom vilken av sedlarna som gav störst tillfredsställelse. Tanken med det här är att få folk att reflektera kring sin egen livsstil så att vi kan få ett samhälle där vi i högre utsträckning än idag bryr oss mer om våra medmänniskor.

För om vi alla ansträngde oss lite mer för att hjälpa våra medmänniskor skulle vi snart märka en enorm skillnad, både för oss själva och bland folk i vår omgivning. Att ge mat åt en hemlös, att hjälpa en gammal dam över vägen eller att ställa upp för en vän är inte bara någonting behjärtansvärt. Varje gång vi gör något positivt för någon annan gör vi också oss själva en stor tjänst.

Ludvig Lindström

4 Responses to “Därför ger vi bort pengar”

 1. Göran Hådén skriver:

  Jag om lycka i radio
  14 minuter in i klippet på
  http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=1941355&BroadcastDate=&IsBlock=
  kan ni lyssna på när jag, i egenskap av kontaktperson för Charity Göteborg, nyss intervjuades om lycka i direktsändning i radio P4 Göteborg. Det handlade om aktionen som vi gör idag, när vi delar ut pengar på stan, som Ludvig skriver om i inlägget här ovan. I slutet tipsade jag om lyckobloggen.se 🙂

  Gå in på charity.se och klicka på media, om ni vill se och läsa mediaklipp om samma aktion i andra städer.

  Mvh Göran Hådén

 2. Bra jobbat Göran! Du fick ut budskapet bra tycker jag 🙂

 3. Erik Winqvist skriver:

  Pengar det är kul!

  Som föreläsare håller jag mig till sådant som grundar sig på vetenskap och beprövad erfarenhet, men om detta ämne vill jag spekulera.

  Vi vet att människor som är generösa är lyckligare än de som är gnidna. Det verkar som om pengar inte påverkar vår lycka särskilt mycket. Varför är då pengar så centeralt i våra liv?

  Jag tror att vi ska erkänna att pengar är viktigt, men inte för att det ger oss lycka. Det har i stället med överlevnad att göra ungefär, som sex och makt. Vår drift att skapa sex, makt och pengar gör att vi drivs av okontrollerbara krafter inom oss. En god och kärleksfull människa kan vara ett svin när det gäller sex makt och pengar.

  För mig handlar det om energi. En energi utan riktning. När vi riktar denna energi så får det fantastiska resultat, bra eller dåliga.

  Det bästa är alltså att se makt, sex och pengar som energi, ungefär som en dunk bensin. Energi är viktigt, vi bör akta oss föra att värdera energin, den är.

  mvh
  Erik Winqvist
  http://www.winkir.se

 4. Pia skriver:

  Hej Pengar är energi och den energin kan ta oss till lycka. jag har jobbat med detta i 6 år i balansekonomi. ett utbildningsföretag där vi lär ut om hur du får ett rikare liv. http://www.balansekonomi.se är där du finner våra seminarier. Pengar är eller kanske har varit ett tabu område så att jobba med männsiskors attityder och målsättningar är fantastiskt kul och det gör mig oerhört lycklig att få jobba med männsikors resa i livet.

  min blogg om lycka är http://pia13.pengakoll.nu/blogg där delar jag med mig om vad lycka är för mig