Jag pratade om ”lycko-mat” på Svt

Idag sändes ett till avsnitt i Svt:s serie ”Jakten på Lyckan”. Där var jag med och pratade om ”lycko-mat”. Visst låter det härligt banalt och förenklat när man säger så, det var Svt:s ordval där 😉 Men det finns alltså studier på att vissa näringsämnen är viktiga för att vi ska känna oss glada, och att brist på dem kan ge depression, irritation, ångest, oro mm.

Här kan du se lite blandade bortklippta scener bakom kulisserna

För den som vill se avsnittet i sin helhet så finns det här:
http://svtplay.se/v/2335235/jakten_pa_lyckan/del_6_av_8?sb,p149508,1,f,-1

pumpkin-seeds

Kortsiktig eller långsiktig lycka?

Många skulle säkert betrakta godis som ”lycko-mat” eftersom man får en kick av godis.  Och visst, där har vi kortsiktig lycka. Men den varar inte så länge.  Efter en stund kommer dippen igen.

En liten miss smög sig in i programmet
Någon kanske reagerade på att det ser ut som att jag rekommenderar sockerstinna dadlar som lyckomat. Det gjorde jag egentligen inte, de hamnade i fokus av misstag 🙂

Eftersom de ville ha en efterrätt i programmet och jag ville undvika att vi skulle slänga med vitt socker så var tanken att vi kunde söta väldigt försiktigt med dadlar som i alla fall innehåller liite näring till skillnad från sockret. Men där var jag för otydlig och när jag gick ur bild så lade programledaren och kocken fullt krut på dadlarna och gjorde en renodlad dadel-efterätt istället.  Det var inte riktigt meningen, men sådär kan det bli 🙂 Så för den kortsiktiga lyckan kan de ju fungera eftersom de ger en blodsockertopp, men långsiktig lycka ger de knappast.  Men gott blev det alltihop och Niklas kock-kunskaper imponerade på mig!

Kram / Boel Björkenwall

———————–
http://www.viability.se
boel@viability.se

3 Responses to “Jag pratade om ”lycko-mat” på Svt”

 1. Lars skriver:

  Så är det Boel. Journalister hatar experter för de vill ha budskapet så korrekt som möjligt. Journalisten struntar i det och vill istället ha publikfriande budskap.

  Överst i min ”läsa strax hög” ligger en bok av Dr Keith Scott om de medicinska effekterna av våra vanliga kryddor, som du kan köpa i livsmedelsaffären. Keith är dock mycket kommersiell, så man får ta doktorns recept med en nypa salt.

  Jag tror det var du Boel, som tipsade om saffran. Det fungerar utmärkt på mig vid doser på ca 80mg/dygn. Sen har jag en kryddblandning med chilipeppar, salvia och kardemumma, men jag har inte provat ut den tillräckligt.

  30 sekunders Kram /Lars

 2. Elisabeth skriver:

  Läser just nu en intressant bok som heter Slow. I boken förekommer begreppet slowfood som jag tycker är väldigt intressant. En reaktion mot snabbmatssamhället. Just detta att ta sig tid att tillaga mat, med goda råvaror och ta sig tid att äta tillsammans är också det tänker jag en viktig aspekt för ett rikare liv.
  http://www.slowfoodstockholm.se

 3. Lars: Vad härligt att du får bra effekt av Saffran! 🙂 Ja, jag skrev om det i ett tidigare inlägg här, du minns rätt.
  Du får rapportera om du har lärt dig något spännande från Dr Keith!

  Elisabeth: Jag håller med dig, good point! 🙂

  Kram till er båda! / Boel

  —————————
  http://www.viability.se
  boel@viability.se

Leave a Reply