Stunder som den här

Vi har en början och ett slut. Mellan dessa finns vårt liv som består av stunder mer eller mindre som den här. Stunder där vi jagar framtidens lycka, stunder där vi slösurfar nätet i brist på annat och stunder där vi verkligen känner att vi lever.

Så, vi har lite tid att disponera och lite val att göra. Den avgörande komponenten för ”kvalitetstid” är vårt emotionella tillstånd i stunden. Så, lite förenklat, kan livet skulle sägas vara summan av de emotionella tillstånd vi upplever.

Av alla våra känslor är det de obehagliga vi ofta reagerar på genom att fly situationen. Den där obehagliga konversationen. Det där mailet du inte vill skriva. En känsla som knappt hinner infinna sig innan vi studsar vidare. Att sätta sig ner i stillhet och känna på vad som verkligen finns där kan då bli en riktig utmaning. Precis så var det för mig hela första året jag testade meditation.

Men det finns ett alternativ till att fly situationen och förtränga känslorna. Väljer vi att på olika sätt uppleva dem istället för att fly finner vi ofta att de bara är känslor som i sig själva varken bits eller tar kol på oss.

Det kan vara intressant att se vad som händer när man stannar upp flödet av upplevelser och ser på vad som händer.

Testa själv här.

Erik Fernholm

Kursledare och föreläsare i Positiv Psykologi och tillämpad lyckoforskning

Lyckoaktivist.se

3 Responses to “Stunder som den här”

 1. Elisabeth skriver:

  Så fint sätt att få stanna upp på. En positiv överraskning. Jag tänker utifrån innehållet i det du skriver så är det inte alltid vi är medvetna om varför vi känner på ett visst sätt dvs vilken vår grundkänsla är och vad det beror på att den uppkommer. Att stanna upp och reflektera över det innebär att man också vågar möta sig själv.

 2. Emilia skriver:

  Ska jag våga klicka på ”Testa här”? Vi får se 🙂

  Hittade hit eftersom jag intresserar mig för lycka. Vi tänker mycket på lycka, många av oss. Följer också Jakten på lyckan via SVT. Startade en kategori på min egen blogg som heter Lyckofabriken där jag hoppas kunna komma fram till både ett och annat, i textform. Så jag googlade på ”vad är lycka” och hittade hit nästan direkt. Intressant, viktigt. Samtidigt blir jag färgad av all information som finns på området. Ska kika närmare på denna blogg!

  Allt gott, stay happy!

  Emilia på Morgonsolens sanning

 3. Maria skriver:

  Att något kan vara så enkelt och samtidigt så nyttigt!

Leave a Reply