Jakten på lyckan

Nu har hälften av avsnitten i SVT:s programserie om lycka visats, och det känns som att intresset för lyckoforskning därför är större än någonsin i Sverige.

Cirka en halv miljon har sett Jakten på lyckan, vilket gör det till ett av SVT2:s mest sedda program nu. På programmets hemsida kan man bland annat dela med sig av sina lyckotips, testa sin lyckonivå och ladda ner konkreta lyckotips.

Imorgon tisdag är det dags igen, kl. 21.30 på SVT2. Men redan nu finns ju de fyra första programmen att se på SVT Play för de som missat dem. Fram till 7 april kan alla avsnitten ses där.

Göran Hådén

Intressant? Andra om , , psykisk ohälsa

Tags: ,

4 Responses to “Jakten på lyckan”

 1. Willhelmina skriver:

  Jag bor utomlands och har inte lyssnat på radio senare år men har webb-TV. Har sett ”Jakten på lyckan” här och tycker att tidigare radioprofilen Hanna Hellquist är underbar i serien. Hon gör alltihop men det är visst också ett mycket intressant ämne, annars skulle jag ju inte läsa den här bloggen också 🙂

 2. sanaz skriver:

  Tack för en super-blogg!!!!
  Jag går i åk 3 på gymnasiet och skriver just nu mitt projektarbete som faktiskt ska handla om lycka, vilket inte är såå lätt.
  Men jag har en fundering, ni har ingen kategori med Lycka/lyckforskning och historia – jag har letat efter böcker som tar upp sedan när lyckoforskningen tagit fart och hur man sett på lycka/hur lyckourforsking såg ut innan typ 1950-talet men har inte hittat ngt, skulle inte ni kunna göra en sådan kategori? eller finns det kanske inte så mycket att säga ?:)
  puss o
  kram!!

 3. Filip Fors skriver:

  Det fanns ingen egentlig lyckoforskning innan 1960-talet, däremot fanns det forskning om människors levnadsvillkor. Så lyckoforskningen är en ganska nytt fält inom vetenskapen därför har den också en kort historia.

 4. Lars skriver:

  Nu har hela TV-serien ”Jakten på lyckan” gått.
  Grundfrågan: Kan man bli lycklig av att jaga lyckan? Programtiteln är säkerligen avsiktligt provocerande. Jag tror inte att man kan bli lycklig av att JAGA lycka, och det verkar inte som om Bengt Brülde eller Hanna tror det heller.
  Allt har att göra med REFERENSRAMAR och TILLVÄNJNING
  Att JAGA lyckan betyder att man har bildat sig en bild av en möjlig lyckligare tillvaro, som man söker. På detta sätt har man satt sin referens till en lycklig tillvaro och blir otillfredsställd av att inte nå dit.

  Lyckan skall komma genom kunskap, medveten närvaro och rätt val i livet. När 50 års BNP-tillväxt inte har lett till ökad lycka, så är det viktigt med forskning om lycka, kunskaper om lycka i de politiska leden och att var och en förstår Lyckans Verktyg.

  En för mig obesvarad fråga är om medvetna val mot högre lycka ger långsiktig effekt, eller motverkas av tillvänjningseffekten.

  Kram på er alla/Lars

Leave a Reply