Operera bort din depression

Hjärnoperation

De senaste årtiondena har oron och ångesten ökat bland befolkningen i Sverige, framförallt bland unga. Ungefär 15 procent av Sveriges befolkning uppvisar måttliga depressionssymptom och det är troligt att ungefär hälften uppfyller kriterierna för klinisk depression.

Ett forskarteam har nu utarbetat en ny teknik kallad ”deep brain stimulation” för att bota patienter som lider av svår depression. Tekniken är inte tillgänglig för allmänheten än men kan bli det inom en snar framtid. Man har redan genomfört operationer med  mycket lyckade resultat.

Som teknikvän ser jag väldigt ljust på den tekniska utvecklingen och vilka möjligheter den kan bidra med för att förbättra våra liv. Vad tycker du?

Läs mer om tekniken i dagens Aftonbladet.

Ludvig Lindström

4 Responses to “Operera bort din depression”

 1. Lars skriver:

  Jag har länge känt att de stora framstegen inom lyckoforskningen kommer när man kopplar samman de olika forskningsområdena:
  – Beteende- och omständighetsrelaterad lycka
  – Genetisk lycka
  – Kemiskt genererad lycka
  – Hjärnforskning relaterad till lycka.

  Så länge det finns en god balans och insikt mellan delområdena, så håller jag helt med dig Ludvig. Jag kan känna en liten obehagskänsla inför ännu okända biverkningar, när man går in och laborerar med hjärnan, men det etiska regelverket bakom medicinsk forskning är rigoröst, så det är mer känsla än fakta.

  /Lars

 2. AL skriver:

  Snälla kan NI beskriva vad lycka är?

  Wikipedia: ”Lycka är en känsla av varaktigt välbehag”.

  Nyfiken/Anton

 3. Christer skriver:

  Bra fråga Anton, bra ände att börja i!

  I vår tid, tror vi att allt går att fixa med operationer!
  Mindre mage, större bröst, större muskler och läppar och nu lycka. Överallt tar vi genvägar i vår strävan att bli perfekta för att kunna acceptera oss själva, hur lång tid tar det tills det är orealistiskt med en graviditet på 9 månader? Kan vi se en risk att plånboken styr detta?
  När någon dör under narkos, vilket händer då och då ställer vi oss frågan hur läkaren kunde låta det ske…
  Jag tror att vi ibland ska stanna upp och fundera på om vi är på väg åt rätt håll. Normaliserar vi en sjuk värld? Håller vi på att försöka skapa en ”perfekt arisk ras” där den som inte har råd eller chansar med livet som insats, räknas ut och inte platsar?

 4. AL: Inom lyckoforskningen brukar man definiera lycka som subjektivt välbefinnande och livstillfredsställelse.

Leave a Reply