Norrmännen lyckligast i världen enligt ny undersökning

Glad jente

I en artikel i dagens Aftonbladet mår norrmännen bäst i världen. Tvåa är danskarna och trea Finland. Sverige hamnar på sjätte plats. Detta enligt en stor brittisk undersökning.

Förklaringarna som ges i texten bör dock tas med en stor nypa salt…

Ludvig Lindström

12 Responses to “Norrmännen lyckligast i världen enligt ny undersökning”

 1. Hm, vilken grannlycka! 🙂

 2. Christer skriver:

  WorldValues sammanställer olika parametrar bla lycka:
  Jag vill rekommendera följande sida men mycket mer finns att läsa med mängder av möjligheter till jämförelser:
  http://www.jdsurvey.net/jds/jdsurveyMaps.jsp?Idioma=I&SeccionTexto=0404&NOID=103
  Här är Island i topp och Bolivia i botten.

 3. MalinMatilda skriver:

  http://lyckans-smed.blogspot.com/2011/01/island-deppigast-i-norden-2010.html

  Till skillnad från er kollar jag fakta innan jag skriver blogginlägg om dem. Jag är ensam, inte på ngt sätt ”lyckoexpert”, annat än mitt stora intresse för lycka som ett konstprojekt sedan 2000 OCH jag får ingen ersättning för min blogg, som jag bara skriver för att dela med mig till omvärlden om vad jag finner ang. lycka.

 4. Lars skriver:

  Hemsk artikel som fokuserar på att vi är sämst i Norden i stället för att vi är på 6:e plats i Världen! …och de frågar vad vi gör fel istället för vad vi gör rätt. Otroligt att Norden kan hamna så högt.

  Om vi nu ända ska ta lärdom av våra grannländer så gillar jag kommentaren:
  ”Slappna av nu svenska vänner. Ni har det bra, ni ska bara försöka njuta av det”

  Låt oss njuta
  /Lars

 5. Lars skriver:

  Går vi på undersökningen i Christers länk, så hamnar Sverige på 4:e plats i världen. Skillnaden mellan Sveriges poäng 192,4 och Island 194,3 måste därtill vara långt under mätfelet.

  Vad är det vi gör som är så bra? Vad tror ni?

  Kram
  /Lars

 6. Filip Fors skriver:

  Småkonstig artikel i aftonbladet. Budskapet i artikeln är ungefär: Svenskar är olyckliga, övriga nordbor lyckliga. Det är en nästintill absurd slutsats. De gör en höna av en fjäder. Skillanderna i olika mått på lycka/välbefinnande mellan Sverige, Norge, Finland är ju ofta väldigt små och dessutom är inte Sverige efter Norge, Finland och Danmark i alla mätningar. Skrev lite om de nordiska ländernas lycka tidigare: http://www.lyckobloggen.se/?p=687

  Jag tror det som gör att de nordiska länderna hamnar högt beror på vår ovanliga samhällsstruktur. Hög tillit, låg korruption, stark välfärdsstat, hög levnadstandard och en individualistisk kultur.

 7. Christer skriver:

  Jag vill förtydliga att jag på inget sätt vill påstå att något är mer rätt än något annat, jag vill bara bara peka på alternativ där vi hamnar högre på listan. Kanske det presenteras en ny lista om några veckor där vi ligger högst. I min övertygelse att många påverkas av löpsedlar tror jag att budskapet att vi bli bättre och att vi klättrar på listan är en självuppgyllande profetia, vad tror ni?

 8. Eva-Lotta skriver:

  Mätningar av lycka är så förunderliga. När jag bodde i Spanien fick jag gång på gång höra att alla Svenskar är deprimerade och självmordsbenägna. Jag brukar istället hävda att Svenskarna är ett av de lyckligaste folken på jorden eftersom vi lyckas hålla ganska gott mod trots att vi bor 6 månader om året i konstant mörker och kyla. Skulle man å andra sidan tvinga en Andalus att bo resten av sitt liv i Sverige skulle de nog redan efter två veckor börja fundera på vad som är mest smärtfritt, tabletter eller hängning. Detta mörka skämt åsido. När jag forskade lite på varför vi Svenskar hade fått rykte om att vara speciellt självmordsbenägna (när det finns andra länder som ligger betydligt högre upp på listan) fann jag något mycket lustigt: nämligen att Sverige var ett av de första länder som började föra statistik på självmord och när NY Times, kring 1960, skriv en notis om de höga andelen självmord i Sverige tog president Eisenhower tillfället i akt för att dra en paralell mellan statlig interventionism och självmord. Han sa aldrig att de rörde sig om Sverige men Tage Erlander konstaterade att det var självklart att det rörde sig om vårt lilla land. 50 år senare får vi fortfarande bära hundhuvudet.

  Jag missunnar inte våra kära nordiska grannar att vara lyckligare men jag tycker samtidigt att jämförande undersökningar om så luddiga och subjektiva begrepp som”lycka” är fullkomligt ointressanta och görs enbart för att resultaten är kommersiellt gångbara. Däremot vill jag gärna se en sammanställning över försäljning av antidepressiva per capita. De skulle säga något mycket mer matnyttigt, nämligen hur olika länders sjukvård försöker att lösa sociala problem.

 9. Kerstin skriver:

  @Eva-Lotta – mycket bra kommentar, ser fram emot jämförande siffror bruket av kring antidepressiva (och andra metoder om det finns).

 10. Maria skriver:

  Det var väl oerhört uppmuntrande att Sverige hamnade på 6e plats, ett fantastiskt resultat! Men som sagt; sådana här undersökningar och dess resultat bör nog tas med en nypa salt. Vi svenskar är samtidigt både lyckliga och olyckliga beroende på vilket perspektiv man har

  http://heartsoul-maria.blogspot.com/

 11. Lars skriver:

  Eva-Lotta
  Antidepressiva medel har en negativ klang och visst, kan man hitta en orsak till en depression och elliminera den, så är det självklart bättre än antidepressiva medel.
  Annars tror jag, om man får generalisera, att en depression klaras bäst med en hyggligt stor startdos med antidepressiva medel, som skapar ork och vilja att ta itu med problemen och sedan en relativt snabb nedtrappning av medicineringen.
  Jag är också nyfiken, utan förutfattade åsikter i någon riktning, på vad som händer om vi alla tog antidepressiva medel i låg dosering.
  Självklart ska man huvudsakligen skaffa sig lycka på annat sätt.

  Kram
  /Lars

 12. Skorpan skriver:

  Det är norrman som e bra, det är norrman som e bäst :3

Leave a Reply