Lyckodieten är mer än bara rätt mat i rätt mängd.

På www.dietguiden.com beskrivs 35 olika dieter. GI-metoden, viktväktarna och medelhavsdieten känner jag igen direkt, men PMS-dieten, flat belly-dieten och sex-dieten är nya för mig. Varför har ingen tagit fram en lyckodiet  än?

healthy smiley face

Mitt förra inlägg ”Lycka är en smal midja och snygga kläder…not” satte igång en kedja av nya tankar och funderingar. Vad ska vi äta för att ”gå upp i lycka”?

”Det finns födoämnen som naturligt innehåller olika stimulantia, antingen psykoaktiva ämnen eller välsmakande ämnen som får upp humöret” skriver Charlotte Erlanson-Albertsson, professor och forskare i medicinsk och fysiologisk kemi.

Jag försökte ta reda på mer om vilka ämnen som höjer våra lyckonivåer och vilken kost som skulle passa för en potentiell lyckodiet.

Här är några förslag:

Dieten borde självklart baseras på en bra fördelning mellan kolhydrater och protein men med mindre fett. Kolhydrater stimulerar en naturlig produktion av serotonin, ätt ämne som gör att vi känner oss lugnare och mer avslappnade. Proteiner höjer dopaminnivåer och håller oss mentalt vakna och alerta. Fett är viktigt men kan göra oss slöa och trötta.

Förutom innehållet är det också viktigt var maten kommer ifrån. Det bästa är om råvaror inte orsakar lidande för andra eller vars produktion och transport inte skadar naturen. Vi blir lyckligare när vi tar hand om omgivningen och bryr oss om andra människor.

En lyckomåltid ska lagas långsamt och mindfullt. När vi har blivit småhungriga smakar maten godare.

Vi borde använda alla våra sinnen och på riktigt uppleva det vi äter. En fint serverad och färgglad middag, kryddad med härliga smaker och dofter skapar positiva känslor hos de flesta människor. Man ska äta långsamt och njuta av varje matbit. Det tar tid för hjärnan att förstå när vi har ätit tillräckligt. Har vi för bråttom riskerar vi att äta för mycket.

Maten borde lagas, serveras och ätas tillsammans med de man tycker om, istället för att man äter ensam, eller samtidigt som man gör något annat – läsa, surfa eller sitta framför TVn. Att äta tillsammans med någon ger en lugnande effekt. Forskning visar att barn som växer upp i familjer som regelbundet äter tillsammans upplever mindre stress och presterar bättre i skolan.

Att avsluta med en bit choklad och en kopp kaffe eller te kan ytterligare höja våra lyckokänslor. Choklad är rikt på polyfenoler, som har kopplats till flera positiva hälsoeffekter och verkar också kunna höja nivån av serotonin i hjärnan. Koffeinet har en uppiggande och stimulerande effekt.

Att tacka för maten borde vara en naturlig avslutning på en lyckomåltid. Studier visar tydliga samband mellan tacksamhet och ökad lycka.

Ätandet är precis som sex ett av de grundläggande nöjen som finns nedlagda i vårt nervsystem.

– Mihály Csikszentmihályi

Lyckodieten handlar inte bara om vad man äter och i vilka mängder. Upplevelsen i sig spelar en stor roll för vår lycka. En intressant studie som har publicerats i Journal of Happiness studies belyser detta:

Barn som ofta äter snabbmat och dricker läsk verkar vara lyckligare än barn som inte gör det.

Jag tror att förklaringen ligger just i själva upplevelsen. Att äta på McDonalds är mycket roligare än att äta hemma. Den glada inredningen, clownen med ballonger och lekplatsen gör McDonalds till ett äventyr.

Nu förstår jag varför det heter ”Happy Meal”.

Vad mer kan passa i lyckodieten? Kommentera gärna.

Armen Doslic
E-post: armen_doslic@hotmail

9 Responses to “Lyckodieten är mer än bara rätt mat i rätt mängd.”

 1. Filip Fors skriver:

  Kul att du tar upp kopplingen mellan mat och lycka. Ett område som sällan diskuteras explicit. Kom att tänka på Kahnemans m fl studie som precis publicerats gällande den momentana lyckan hos kvinnor i Ohio, Usa och Rennes, Frankrike. Det visade sig att de franska kvinnorna i genomsnitt var lyckligare en större del av dagen än de amerikanska kvinnorna var. En tänkbar förklaring är att de franska kvinnorna i högre grad uppmärksammar maten. ”A striking difference in the time spent eating (117 min vs 52min) is mainly due to differences in the attention paid to that activity. Episodes in which eatingwas mentioned covered almost as much of the day in Columbus (17.1%) as in Rennes (20.8%),but eating was more often focal for the French (56% vs 30%). ” Den publicerade artikeln kostar pengar men ett utkast finns att ladda hem här för den som vill läsa: http://cep.lse.ac.uk/conference_papers/22_09_2006/KahnemanFinal.pdf

 2. Filip Fors skriver:

  Just det, hur är det med Omega 3? Jag har hört att det ska ha positiva effekter på humöret men är inte säker på om det stämmer.

 3. Göran Hådén skriver:

  1. Barn som äter snabbmat är säkert lyckligare, men hur påverkas deras lycka på sikt av sämre hälsa? Det behövs uppföljningsstudier på barnen i vuxen ålder, vilket gör att vi kan få vänta ett tag…

  2. En nackdel med kaffe eller te direkt efter maten, är att det hämmar järnupptaget.

  3. Om vi ska öka lyckan i världen bör vi äta mer vegetariskt – för miljön, djuren, världens fattiga och vår egen hälsas skull.
  http://www.vegetarian.se/Kottfolder.html

 4. Jag har tänkt skriva lite mer om ämnet mat och lycka och Omega 3 bl.a här framöver. Återkommer där Filip! har läst en del om och av Charlotte och kan inte säga att jag håller med henne i allt hon skriver även om hon har en del poänger. I en av hennes böcker så föreslår hon t.ex. sina läsare att äta marmelad eller sylt som pålägg till frukost. Hon skriver också att alla middagar bör avslutas med något sött, t ex en söt kaka. Och det kan jag inte greppa hur hon som professor får ihop att rekommendera folk att äta till vardags… Visst att vi kan unna oss en kaka och marmeladmackor emellanåt men det är knappast något jag skulle ge som en rekommendation i en bok att äta till vardags.

  Din tes Armen om varför det ger lycka att äta på Mc Donalds ligger det säkert mycket i! Det kan nog handla mycket om upplevelsen. Säga vad man vill om matens kvalitet men Mc Donalds är verkligen skickliga på att nå ut till barn på kluriga vis! Själva grejen med att få en egen liten låda som man fick öppna upp likt ett paket på julafton för att där hitta ytterligare ”paket” med hamburgare i + en överraskning (leksak) skapade i alla fall en spänd förväntan och glädje för mig när jag var liten. Att få leka i ett bollhav ovanpå det och lyckan var total!

  Vid ett besök på Mc Donald’s så är det ju dessutom oftast barnet som får stå i centrum, barnet som får leka, barnet som får ballonger, smakerna är milda och barnanpassade, och barnets upplevelse står i fokus. Vid en middag hemma vid matbordet så kanske mamma och pappa sitter och diskuterar över barnets huvud, medan tv:n står på i bakgrunden och de sneglar på någon tv-serie. Inte konstigt att det är roligare på Mc Donald’s då!

  Den friterade maten i sig är annars ingen höjdare för humöret på sikt. I mitt jobb som hälsorådgivare har jag sett otaliga exempel på vilka problem ett barn kan få med humöret och välbefinnandet när det blir alltför många turer till Mc Donald’s….
  Att barnet sedan känner lite tillfällig lycka under och precis efter ett Mc Donald’s besök är en annan sak.

  Den som har barn och känner sig sugen får gärna göra en liten mini-studie! Då skulle man förslagsvis vira in kvällens middag i små paket, knyta snören om, skaffa någon liten rolig kartong och slänga ner en liten leksak i och sedan äta middagen tillsammans under köksbordet för att krydda upplevelsen lite och se vad som händer med barnets tillfälliga lyckonivå där och då. Min gissning är att den ökar ganska markant 😉

 5. Armen Doslic skriver:

  Svar till Göran:

  1. Här kommer fler resultat från studiet om lyckliga barn och snabbmat, som jag tar upp i mitt inlägg:

  * Kids ages 2 to 12 who regularly eat fast food (French fries, pizza or burgers) and indulge in soft drinks (sugar-sweetened beverages) are more likely to be overweight.
  * Moms who turn to fast food are more likely to have kids who turn to fast food.
  * Kids in cities are more likely to consume fast food than kids in small towns.
  * Greater fast food consumption is linked to greater soft drink consumption.
  * Kids eat more fast food and guzzle more soft drinks as they get older.

  Precis som du skrev, vi får vänta ett tag. 🙂

  2. Det är klart att det finns några nackdelar med kaffe, speciellt om man överkonsumerar, men enligt de senaste studier är det fler fördelar än nackdelar, så länge man dricker 2-3koppar om dagen.

  Här är några intressanta fördelar:

  * Kaffe innehåller mer antioxidanter än blåbär eller broccoli
  * Kaffe hämmar karies
  * Kaffe minskar eller fördröjer risken för tarmcancer, bröstcancer, livmodercancer, hudcancer och levercancer
  * Kaffe kan förebygga stroke
  * Kaffe kan förebygga demens och Alzheimers

  Detta är bara en vanlig forskning, och jag brukar ta det med en nypa salt… 🙂

  3. Håller med.

 6. Armen Doslic skriver:

  Svar till Boel:

  Jag håller med dig om att man inte ska hålla med om allt som andra ”experter” skriver. 🙂

  Jag tycker marmelad och sylt är gott till frukost. 🙂 Att äta det varje dag och i stora mängder skulle säkert göra att jag blir överviktig och kanske olycklig för det, men så länge jag balanserar det med en varierande kost och lever ett aktivt liv, kan jag inte tänka mig att det kan bli skadligt. Men jag förstår att det samma inte kan gälla tex. patienter som behandlas för övervikt.

  Jag har haft Charlotte som examinator på en muntlig tenta, när jag började läsa till läkare, och jag tyckte att hon hade en sund syn på forskning, kost, hälsa och lycka. (även om hon kuggade mig på tentan)

  Hennes bok ”Mat för hjärnan” handlar verkligen om att hitta balans mellan vad man äter och hur mycket man rör på sig och vilar. Hon tar upp stress som en av orsaker till övervikt, och glädje, njutning och lycka som motmedel. Hon blandar fint ihop den torra forskningen med hennes personliga erfarenheter. Vill man förstå metabolism på en djupare nivå kan man alltid läsa hennes mer akademiska bok ”Cellbiologi”.

  Kul idé, det där med att göra en ”hemlagad” happy meal. Då skulle säkert barnen äta det mesta tror jag, till och med fisk. 🙂

 7. Armen Doslic skriver:

  Svar till Filip ang. Omega 3

  Det är ingen nyhet längre att Omega 3 oljor har positiva effekter på vår hälsa, men jag undrar hur det kan påverka humöret positivt…

  En möjlig förklaring:

  DHA, som är en av slutprodukterna från de behandlade omega 3- fettsyrorna, kan påverka insulinreceptorer i våra celler till att lättare släppa in socker från blodet. Vi blir pigga och glada av socker. 🙂

  Jag läste någonstans att mammor som lider av amningsdepressioner behandlas bl.a. med Omega 3, eftersom de får för låga halter av DHA under amningsperioden.

  Någon annan som vet mer om detta?

 8. Armen:
  Roligt att du har träffat Charlotte! 🙂 jag dömer som sagt verkligen inte ut allt hon säger, jag ifrågasätter vissa av hennes resonemang samtidigt som jag håller med om vissa. Men så är det ju med människor, det är få personer som man alltid håller med helt och fullt. jag brukar t.ex. uppmuntra folk till att bara ta till sig det jag säger om de känner att mitt resonemang låter vettigt för dem. 😉 Vi är ju också individer, så det som fungerar för en person fungerar inte alltid för en annan.

  Och visst är det gott med marmeladmackor (*ler*).
  Problemet som jag ser det är att min erfarenhet är att personer som äter mycket marmeladmackor och annat sockrat till frukost (men här finns det förstås undantag!) inte är de som lever allra sundast med idrottande och sådant i övrigt heller. Och då kan de där marmeladmackorna på morgonen sätta lite standarden för resten av dagen. för sedan fortsätter det lätt till att bli ett sug på eftermiddagen som blir till en bulle, godis och skräpmat också om man inte tänker till där. Och det är då vi kan börja få problem, åtminstone på sikt. Annars kan jag hålla med dig.

  Därför skulle jag inte rekommendera folk att äta ”sockerbomber” till frukost till vardags även om jag inte tror på tråkiga totalförbud jämt och ständigt. Det gäller att få det att kännas inspirerande att äta bra mat! För om ätandet bara blir till ångest och pekpinnar så blir vi ju knappast lyckligare hur lite marmelad vi än äter. Jag har dock själv varit sockerberoende en gång i tiden och märkt vad Oboyen och mina sockrade mackor gjorde med mitt humör på sikt. Jag blev inte sådär vansinnigt rolig att ha att göra med på eftermiddagarna 😉

  Kram!

 9. […] Forskarna spekulerar i att en tänkbar förklaring kan vara att en låggkolhydratdiet  kräver större livsstilförändringar vilket i sin förlängning skulle kunna leda till för mycket fokus på mat, social isolation m.m. bland de som ingick i denna grupp. En annan tänkbar förklaring är att kolhydrater påverkar signalsubstansen seratonin positivt. Något Armen nämnt i ett tidigare inlägg. […]

Leave a Reply