Ännu mer lycka i tv

På bästa sändningstid i SVT visades ett halvtimmeslångt samtal om lycka, med bland andra Bengt Brülde. Se programmet här.

Göran Hådén

Tags:

4 Responses to “Ännu mer lycka i tv”

 1. Lars skriver:

  TV har ofta en stor förmåga att göra program alltför ytliga, så ock denna gång, men man skildrar väldigt bra tre personligheter. Vi kanske inte ska debattera Bengts personlighet i den här bloggen, eftersom flera av oss känner honom och han kanske t.o.m. läser bloggen, men vi skulle kunna diskutera den ljusa och den mörka kvinnan.

  Här är min syn, men jag skriver den för att få höra er syn:
  Den mörka kvinnan har kronisk depression. Det är ett svårt tillstånd att komma ur och jag tycker hon har rätt om hon begränsar sitt uttalande till sin egen person. Positiv psykologi räcker inte för att hon ska ta sig ur sitt tillstånd, kanske är det t.o.m. ett hån. Ändock för hon ett resonemang som leder till olycka. Hon talar om önsketillstånd, som ligger långt från vad hon kan uppnå. Hon har inte accepterat tillvaron som den är.
  I sämsta fall är hennes tillstånd genetiskt och opåverkbart, men jag är mer optimistisk. Hon får mediciner mot sin depression. Det jag tror på är att ge en shockmedicinering som en omruskande startpunkt och därifrån med den positiva attityd, som då tillfälligt finns ösa på med livscoaching och positiv psykologi. Vad tror ni?

  Den ljusa kvinnan tror jag är en genetiskt lycklig människa, men som har haft en del svårigheter bakom sig. Hon har hittat sitt normaltillstånd. Hennes positivism tror jag dock delvis är en mask, ett ytligt skal, men det gör inte så mycket. Det finns en god interaktion mellan låtsas lycka och verklig lycka. Observera hur den ljusa kvinnan inte talar om höga mål utan att hon är lycklig med den situation hon har, trots barnlöshet och att hon lever ensam. Här har vi en del av nyckeln till lyckan. Vad tror ni?

  Kram/Lars

 2. Frida skriver:

  Vad jag tyckte mannen som var filosof var nedlåtande mot den ljusa kvinnan som sade att hon kände stor lycka efter eget val. Han trodde inte eller antog utan uttryckte det som att han visste alla svar kring hur det ligger till med lycka egentligen.

 3. Simon A skriver:

  Den Ljusa kvinnans syn är den som ligger närmast den sanna vägen till lycka om du frågar mig.

  Man kan själv välja att strunda i sammhällets normer om vad som är en lycklig person. Vi är designade för att vara tillfreds och lyckliga, och det kommer fram i frånvaron av sådant som gör oss olyckliga.

  Det som gör oss olyckliga är våra egna tankar om oss själva och välrlden omkring oss. Om vi som hon säger, bara försöker vara i nuet, att vi duger som vi är och försöka uppskatta allt fantastikst vi har runt oss, så blir vi lyckliga.

  Det är ett förhållningssätt, och vi har fina möjligheter i ett land som Svergei!

 4. Simon A skriver:

  Bengt Brulde borde bli ingengör istället. Han har en hemskt mekanisk och logisk syn på våra känslor. Han gör relativt enkla saker komplexa och kan inte se skogen för alla träden, eller vad det heter 😀

  Sen när han konfronteras av den ljusa kvinnan lyssnar han inte och verkar inte kunna tänka utifrån hennes synpunkter.

Leave a Reply