Snälla handlingar efterlyses

Snäll handling

Jag har i ett tidigare inlägg på Lyckobloggen skrivit att vi i Charity International kommer att dra igång en snällhetskampanj på söndag den 12 december. Vi kommer att ha snällhetsaktivister redo att genomföra goda handlingar i över tio städer runt om i Sverige. Drygt 100 personer har redan anmält sitt intresse av att delta i kampanjen vilket naturligtvis är fantastiskt kul!

Nu skulle jag gärna vilja ha förslag på snälla handlingar som vi kan göra på stan. Så sätt igång och gnugga kreativitetsknölarna och posta dina förslag här på Lyckobloggen.

Och vill du bli snällhetsaktivist så maila snarast till info@charity.se och ange ”Snällhetskampanjen” i ämnesraden samt namn, stad och telefonnummer i meddelandet.

Ludvig Lindström

9 Responses to “Snälla handlingar efterlyses”

 1. Här är några aktiviteter som vi redan kommit på:

  * Besök ett äldreboende och ta med en gamling på promenad
  * Hjälp en äldre över vägen
  * Le mot de du passerar
  * Plocka undan skräp på marken
  * Prata med någon som ser ensam ut
  * Hjälp någon mer väskor, eller var ett stöd upp och ner i trappor
  * Bjud någon hungrig på mat, t ex en uteliggare
  * Packa varor åt någon i affären, t ex någon äldre
  * Hjälp äldre personer att få upp plastpåsen som man ska lägga frukten i i en mataffär
  * Köp en bukett blommor och ge till valfri person
  * Hjälpa någon med barnvagn på/av buss/ ner för trappa
  * Ge en komplimang till någon, t ex att killen/tjejen har en snygg keps.
  * Ge någon en kram (om personen vill förstås)

 2. Filip Fors skriver:

  Dela ut choklad eller annat godis. 😀

 3. Bra förslag även om den långsiktiga lyckan kanske inte ökar speciellt mycket vid för mycket godisätande 🙂

 4. Filip Fors skriver:

  Det är tanken som räknas! 😉

 5. Lars skriver:

  * Bjud på frukt och speciellt till tiggare
  * Bjud på kaffe och pepparkakor
  * Ta med skoborste och borsta folks skor
  * Lägg en tjuga åt varje tiggare ni möter

  Jag vill speciellt kommentera den sista raden. Jag är uppvuxen med en fördom, som jag började ifrågasätta rätt nyligen, nämligen att tiggare bara köper sprit för pengarna. Jag har på senare tid talat med folk, som bör ha större möjligheter att bedömma detta än jag och tror att det just är en fördom och vad skulle ge mig rätt att dömma?

  De allra flesta som lägger en slant till en tiggare lägger ett mynt, så överraska med en sedel.

  Julkramar/Lars

 6. Jesper Östman skriver:

  Lars: Jag har också hört den eventuella fördomen. Det vore verkligt intressant att höra vad mer insatta sa om saken. De med större bedömningsmöjligheter menade att det inte var vanligt?

 7. Lars skriver:

  Jesper:
  Jag har inte fått några vetenskapliga svar på frågan, men folk som kommer i kontakt med såväl med tiggare och alkoholister hittar inte några tydliga indikationer på att fördomen skulle vara rätt. Då känner jag inte att jag själv har någon moralisk rättighet att dömma till tiggarens nackdel.

  /Lars

 8. Jesper Östman skriver:

  Tack!

 9. Aelwa skriver:

  Efter att ha jobbat med bland annat alkolister och narkomaner inom akutvården för äldre samt genom erfarenhet av personer i min närhet så skulle jag säga att jo, enligt min erfarenhet så köper de bland annat sin drog för pengarna (motbevisa mig gärna!!). Men, inte ens alkoholister kan leva enbart på sin drog. De behöver mat, pengar till hyra (om de inte bor på gatan) och så vidare. Att inte ge dem pengar kommer inte att leda till att de slutar upp med sitt missbruk. Ännu större ekonomiska svårigheter tror jag snarare kan trigga ett beroende ytterligare. Jag vill även påpeka att jag har sett att många missbrukande uteliggare inte vill ha med myndigheter att göra eller inte är kapabla att söka socialbidrag och därför lever på extremt låga inkomster i form av pantade burkar och dylikt.

  Sedan vill jag påpeka att inte alla tiggare eller uteliggare lider av missbruk, även om det är vanligt. Andra anledningar kan ju till exempel vara psykiska besvär. Vill man visa sin omtanke och vara säker på att de inte köper sprit så tycker jag att det var bra tips ovan – ge dem mat! En snickers är kaloririk, inte särskilt dyr och kan sparas så testa att lägga en sån åt tiggaren istället 🙂 ps. Även tiggare brukar bli glada av själva omtanken – oavsett om det är pengar, mat eller en pratstund man erbjuder!

  , Jennie

Leave a Reply