Uppmärksam på Mindfulness

Mindfulness-att rikta uppmärksamhet till närvaro i nuet

Alla talar om mindfulness, men vad går det egentligen ut på? Grunden i Mindfulness är uppmärksamhet, men inte uppmärksamhet på vad som helst. Det handlar om att lära sig att rikta sin uppmärksamhet till närvaro i nuet, till det man upplever just nu. Ja precis, du kan testa – Just nu!

Detta berättar Jon Kabat-Zinn i den här länkande föreläsning på GoogleTechTalks. Det var han som grundade The Center for Mindfulness in Medicine, Health Care, and Society och den relativt välkända Stress Reduction Clinic på The Medical School of Massachuestts University, som bidragit till ett flertal vetenskapliga publikationer på ämnet.

Det var även där Mindfulness Based Stress Reduction Program (MBSR) utvecklandes som en evidensbaserad metod för stresshantering. Jon Kabat-Zinn understryker att uppmärksamhet och närvaro inte är bundet till någon speciell religion eller österländsk filosofi. Det är en grundläggande mänsklig förmåga som vi alla har och som vi kan ha stor glädje av att träna upp.

Under några kommande blogginlägg kommer jag bland annat att berätta mer om MBSR och närmare jul kommer en liten mini-introduktionskurs som en julklapp till dig som läser lyckobloggen.

Anna Gordh Humlesjö

8 Responses to “Uppmärksam på Mindfulness”

 1. Intressant.

  Blir lite full i skratt åt Jon Kabat-Zinn´s personlighet. Jag som är van vid Eckhart Tolle blir nästan stressad. 😉

  Men jag känner igen allt han pratar om. Det finns så många som pratar om mindfulness och non-duality här i världen.

  Och inte gör det mig nåt. 🙂

  Tack för länk och inlägg!

 2. Lars skriver:

  SoF: Vad är non-duality?

 3. Elisabeth skriver:

  Tränade mindfulness ett tag och märkte att det hände något med min upplevelse och närvaro. Samma känsla som när man går in i ett eget skapande.

 4. Lars skriver:

  Elisabeth, Jag fick samma upplevelse när jag som ungdom tränade Yoga. Jag har just börjat träna mindfulness och det är lite tidigt att uttala sig, men jag tycker det verkar ge resultat.

  Kram/Lars

 5. Anna Gordh Humlesjö skriver:

  Hej

  SoF: Ja det är helt klart skillnad på den entusiastiske Jon Kabbat -Zinn och Echart Tolle som är som lugnet själv:) Två helt olika ingångar till samma plats… Ju fler som påminner oss om att vara närvarande destu mer närvarande blir vi förhoppningsvis:)

  Elisabeth: Jag håller med dig om att mindfulness och närvaron av konstnärligt skapande påminner om varandra, fördjupad närvaro.

  Lars: Inspirerande att flera här på lyckobloggen redan har en mindfulnessrutin i sitt liv.

  Kram till er alla! Anna

 6. Lars skriver:

  Fick först nu tid att se filmen och håller med Elisabeth att jag blir överraskad av Jon Kabat-Zinn´s personlighet. Jag läser just en av hans böcker och hade en helt annan bild av inom mig. Överhuvudtaget stämmer inte hans personlighet med vad vi är vana att möta från mediterande människor. Man brukar se tvärs över rummet om någon mediterar mycket, lugnet, harmonin och stillsamheten brukar stråla.

  Kram /Lars

 7. Anna Gordh Humlesjö skriver:

  Du har rätt Lars, jag hade precis samma känsla av Jon första gången jag hörde honom. Jag håller med om att han inte har den klassiska upplysta utrålningen:) men sedan har jag mer och mer börjat uppskatta hans väldigt vardagliga och intensiva sätt att vara. Det inspirerar mig för jag tror att hans personliga touch är ett bra sätt att nå ut till en väldigt bred ”main-stream” publik med meditation och mindfulness som tidigare varit ganska kontroversiellt. För han har verkligen varit en viktig drivkraft till att integrera mindfulness i den västerländska skolmedicien och bygga broar mellan Traditionell buddhism och västerländsk vetenskap… tex. roligt med era kommentarer! Jag kommer att blogga mer om detta. Godjul!:) Anna

 8. […] kan behöva påminna oss själva att Mindfulness handlar inte om prestation. Att integrera mindfulness i sitt liv kan ofta vara en process av att […]

Leave a Reply