En av nycklarna till lycka är…

Svaret kommer vi till snart, men först en bakgrund:

Vi vänjer oss vid nästan allt. Smärta, handikapp, framgångar likväl motgångar och löneförhöjningar. Fösta höjningen är fantastisk, andra OK, tredje knappt märkbar. Det är nästan så att själva njutningen av ett objekt tär ut sig självt och de sköna signalsubstanserna är snabbt tömda.

Sedan tar vi det för givet. Baslinjen, dvs ribban som vårt liv kretsar kring höjs för vad ser som normalt. Vi räknar med att få behålla det vi har och det vi har växer ständigt i takt med ökad inkomst, BNP och tillväxt.

Sen blir vi missnöjda när verkligheten inte stämmer överens med våra (förnyade) förväntningar. Så att klättra högre upp på skalan av status, inkomst, prylar och lyx kan visa sig komma till ett dolt och högt pris för välmående. Speciellt känslig blir denna nya basnivå i och med att världen, likaså du och jag, är under konstant förändring – oavsett om vi är medvetna om det eller ej.

Inget nytt hittills. Men vad gör vi åt det när vi tröttnat på karusellen då? Finns massor att göra som fungerar men ingen quickfix – allt behöver träning, precis som alla nya vanor. En relativt enkel åtgärd utan att köra ner sig i det undermedvetnas gömmor är helt enkelt – Fokus. Det finns alltid negativa och positiva konsekvenser av en händelse – oavsett om det är lärdomen att livet är bräckligt eller om det är problemen med att hantera framgång. Frågan är vilket av två realistiska perspektiv tar vi – tacksam för det vi har eller olycksam för det vi inte har.

…avslutandet av rubriken får du i klippen nedan.

Detta inlägg är en del av en tillämpad kurs i positiv psykologi och lyckoforskning.

Erik Fernholm

Lyckoaktivist.se

3 Responses to “En av nycklarna till lycka är…”

 1. Simon A skriver:

  Väldigt bra inlägg och ett klipp som man kommer komma ihåg länge. ”The world is amazing right now but nobody is happy”.

  Jag önskar vi bara kunda chilla lite på jorden och försöka uppbringa maximal lycka istället för maximal tillväxt.

  Det enda folk gör är att jaga status, pengar och kickar.

 2. Laila Amrouche skriver:

  Nog finns det väl hopp för oss ännu? 😉
  Alla känner vi väl en strävan att ständigt förbättra oss? Det är klar att vi inte skall stagnera i utvecklingen… Jag är glad att jag hela tiden höjer min standard =)
  Självklart kan det vara svårt ibland att vara nöjd med det man har samtidigt som man strävar efter mer. Nu pratar jag inte om ”mer” i den bemärkelsen tekniska prylar…
  För hur går det egentligen ihop; ständig ekonomisk tillväxt och en ständigt lika stor jord?

 3. Erik Fernholm skriver:

  Jag håller fult med dig i att det underbart och naturligt för den delen att vi strävar efter att växa och utvecklas. En stor del av vårt välmående och framförallt meningsfullhet kommer förmodligen från vår strävan att göra oss själva och världen lite bättre.

  Ekvationen går ju egentligen inte jämnt ut och vårt förmodligen viktigaste samhällssteg, är just det du syftar till, att hitta balansen vår strävan att förändra tillsammans med visdomen om vad egentligen inverkar på vårt välmående. Lägga mer vikt på relationer och mindre på yttre omständigheter för oss i västvärldens länder vore ett lysande exempel!

Leave a Reply