Ökad lycka med politiska beslut?

Ska politiker skapa bättre förutsättningar för lycka?

Idag har jag och två riksdagsledamöter från Miljöpartiet en debattartikel inne i Svenska Dagbladet där vi bland annat skriver om att det är dags för Sverige att börja föra en seriös diskussion om hur man med politiska beslut baserade på forskningsresultat kan öka förutsättningarna för att göra människor lyckligare. Du kan läsa den HÄR.

Vad tycker du? Borde politiker ta hänsyn till lyckoforskningen när de utformar sina politiska förslag?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , lyckoforskning och politik.

Ludvig Lindström

8 Responses to “Ökad lycka med politiska beslut?”

 1. Mike skriver:

  Göra människor lyckligare??
  du borde skriva konsumenter eftersom vi bara är boskapi politikerns ögon som inte vill annat än kontrollera boskapen och skapa osämja man gör profit på och skapar än mer kontrol.

  Sluta diskriminera dem förlöjliga dem och ge dem deras rättigheter.

  http://www.youtube.com/watch?v=bMltvlqEM54&feature=player_embedded

 2. Farbror Kjell skriver:

  Bra Ludde!
  Men jag hade varit betydligt lyckligare om DU varit riksdagsman istället för att ligga naken i en bur och frysa!
  Kjell

 3. Lars skriver:

  Ja Ludvig, jag är tycker absolut det bör göras, men för ändock detta inlägg i negativa ordalag, som en varning för övertro. Vi måste gå sakta och försiktigt fram.
  Lyckoforskningen är en ung, infantil, vetenskap. Osmält kunskap är visdomens fara. Vi har lärt oss mycket, men oändligt mycket mer återstår att lära. Därtill: I Sverige tror inga ifrågasätter politikers goda vilja, men det finns korruptionsstinna länder där lyckoforskningens lite mer ”flummiga” mål kan användas mot befolkningen.

  Ännu bygger lyckoforskningen på statiska metoder. Vi vet mycket lite om lycka på individuell nivå eller ens med koppling till olika personlighetskategorier. Vi vet alldeles för lite om tillvänjningseffekten för lyckoforskningens olika råd, såsom tacksamhetsdagbok. Vi behöver lära oss mycket mer om relationer och i synnerhet parrelationer och lycka. Vi har fortfarande en svag koppling mellan olika discipliner inom lyckoforskningen, såsom beteendemässiga, signalsubstanser och olika hjärncentra. Det råder ingen koncensus kring om huruvida man kan ändra sin personlighet mer än marginellt.

  Det viktigaste idag är forskning, information och debatt.

  Kram/Lars

 4. Mike: Politik påverkar människor hur än politiken är utformad. Varför då inte utforma den på ett sätt som skapar så goda förutsättningar för så många individer som möjligt att leva goda liv?

  Kjell: Tack ska du ha! Är väl inte omöjligt att jag nån gång i framtiden kandiderar till riksdagen 🙂 Det borde du också göra!

  Lars: Jag är på samma linje som du. Det är viktigt att gå långsamt fram när det är ett så pass outforskat område. Dock vill jag få upp intresset och debatten när det gäller politik och lyckoforskning och att det läggs mer resurser på forskning kring lycka och välbefinnande.

 5. Peter Andersson skriver:

  Vad händer med oss som redan nu är olyckliga p.g.a att politikerna har för mycket att säga till om i våra liv?

  Vad händer när politikerna får tillgång till statistik som säger att insatserna x och y och z höjer den genomsnittliga lyckan hos medborgarna – eller rättare sagt, vad händer med de medborgare som enligt statistiken borde bli lyckligare av x och y och z men ändå inte blir det? Det finns ju ingenting som politiker ogillar lika mycket som människor som förstör deras fina statistik, då är man (oavsett sammanhang) i utanförskap och skall åtgärdas…

  Den dag lycka definieras i den svenska riksdagen kommer Hitler att skratta sig fördärvad i Helvetet…

 6. Lars skriver:

  Tack, jag tycker du gör ett enormt bra jobb Ludvig. Fortsätt som du gör. Risken att det skulle gå för fort eller för långt är ändock minimal, åtminstone för närvarande.
  Du har mitt förtroende!

  /Lars

 7. Maria skriver:

  Som sagt, frågan är om det finns ett tillräckligt stort politiskt intresse här i Sverige eller i något annat land att göra sin befolkning lyckligare. Lyckligare människor skulle sannolikt välja bort konsumtion (i större utsträckning än nu) och hur skulle det då gå med den (heliga) ekonomiska tillväxten? Bara en tanke. Globalt finns det knappast intresse bland de som sitter på den reella makten, att bidra till människors lycka. Hur mycket pengar tjänar inte tobaksföretag, vapentillverkare och korrupta regimer (vissa i demokratins namn) på människors olycka ?!!

  http://heartsoul-maria.blogspot.com/

 8. Christer skriver:

  Förslag på politiska beslut som jag skulle vilja se för att få folket lyckligare:
  1. Skola (mer reflektion och diskussion inom ämnet lycka och medmänniskor, skapa medvetenhet kring prylracet, jämförelseracet som vi ständigt präglar över på våra barn)
  2. Vårdsektorn (ta hand och fånga upp deprimerade människor bättre och erbjud samtalsterapi m.m. istället för att bara medicinera)
  3. Ökade forskningsanslag (Avsätt ökad budget för viktig forskning inom ämnet)

  Ja visst är det ekonomiska intressen starkt inblandade, men det är ju därför vi har en stat som byggs upp av oss själva i syfte att skydda oss och våra medmänniskor!

Leave a Reply