1% vill bli lyckliga?

Drömmen om pengar sitter djupt hos många

I en enkät med 2100 svenskar över 15 år, utförd på uppdrag av Svenska Spel, svarar 1% att de drömmer om att bli lyckliga. Det som dominerar är mer pengar och att få leva ett friskt långt liv.

Nu tror jag inte att endast 1% av befolkningen drömmer om att bli lycklig. Jag tror att alla strävar efter detta som sitt yttersta mål. Att man drömmer om andra saker är troligtvis för att man tror, medvetet eller omedvetet, att detta ska göra att man får ett lyckligare liv.

Ungefär så här har några av mina dialoger gått med folk som sätter ett stort värde på pengar:

– ”Varför vill du bli ekonomiskt oberoende?”
-”För att jag då kan göra mer av de saker som jag vill och köpa det jag vill”
-”Varför är detta viktigt?”
-”För att jag då får ett bättre liv”

Ett bättre liv kan översättas med ett lyckligare liv. Det är det som människan egentligen strävar efter. Problemet är dock att man lurar sig själv. Personer som sätter pengar högt upp på sin prioriteringslista löper enligt forskningen en större risk att drabbas av depression, oro och låg självkänsla. Detta verkar gälla i alla länder och i alla kulturer.

Våra drömmar:
Friskt, långt liv 62%
Ekonomiskt oberoende 35 %
Barn, familj, partner 18%
Resor, flytta utomlands 13%
Vinna pengar 13%
Bättre jobb 11%
Bättre boende 7%
Mer fritid 6%
Bli lycklig 1%

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , lyckoforskning, drömmar och pengar.

Ludvig Lindström

5 Responses to “1% vill bli lyckliga?”

 1. Lars skriver:

  Vinna pengar och ekonomiskt oberoende borde kunna grupperas ihop och står då för 48%
  …men jag tänker mer på översta raden och jag tänker lite mer ostrukturerat än jag brukar.
  Varför vill människor ha ett långt liv? Min egen mor dog redan 82 år av plötslig hjärtattack och slapp den jobbiga delen av livet på ålderdomshemmat. Hela hennes liv var aktivt och lyckligt. Avundsvärt!

  Hur stor är kopplingen till en dödsrädsla? Har välfärden gjort oss allt för rädda för döden? Denna dödsrädsla finns inte alls på samma sätt i t.ex. fattiga Sri Lanka.

  Drömmen om ett långt liv – är inte det en flykt från nuet? Varför inte vara lycklig NU?

  Var lycklig (Nu)/Lars

 2. Göran Hådén skriver:

  Om man ska tolka ordagrant, så kan inte de flesta svenskar ”bli lyckliga” eftersom de redan är lyckliga.

 3. Christer skriver:

  ”En rik man är en fattig man med pengar…”

  ”bli lycklig” är för mig mer subjektivt än de flesta av de andra alternativen som är mer mätbara och mer specifika. Om jag får frågan vad är att ”bli lycklig” så kommer jag inte ha helt lätt att svara på frågan. Jag fick på en kurs lära mig att orsaken till att danskar anses lyckligare än svenskar beror av den språkliga skillnaden i ordet ”lycka” mellan svenska och danska, vilket innebär att fler danskar lättare kan identifiera sig som lyckliga. Om detta är sant eller en skröna låter jag vara osagt, kanske ni har svaret? Vad innebär ”bli lycklig” i svenska språkets bemärkelse för er och har ni funderat på om det har samma betydelse på engelska (då många artiklar refererar till engelskans lucky, happy, blessed, bright, fortunate etc)?

 4. Filip Fors skriver:

  Christer: Danskarna ligger högt i undersökningarna även när man använder andra ord än just ”lycka”. Använder man tillfredsställd hamnar de ungefär lika högt. Eller om de får bedöma livet på en skala från ”bästa tänkbara livet” till ”värsta tänkbara livet”. De hamnar även högt upp i jämförelserna när de får ange hur ofta de upplever olika känslor, ex. upplever de sällan negativa känslor som ledsamhet och oro samt ofta positiva känslor som glädje.

 5. Christer skriver:

  Philip: Vad är det som gör att danskarna är så lyckliga? Kan vi lära oss någonting av dom?

Leave a Reply