Sluta dagdröm!

Otäck dagdröm

I en artikel i dagens DN presenteras en omfattande studie som visar, tvärt emot vad kanske många trott, att vi blir olyckliga av att dagdrömma. Och det är inte lite tid som vi i snitt ägnar oss åt den här aktiviteten. 46,9% av vår vakna tid snittar vi på! Enda tillfället när vi inte dagdrömmer är när vi har sex (vore ju rätt oförskämt mot partnern).

Istället för att låta våra tankar vandrar omkring borde vi oftare fokusera och koncentrera oss på nuet. Har du några fokuseringstips att dela med dig av?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , lyckoforskning och dagdrömmar.

Ludvig Lindström

24 Responses to “Sluta dagdröm!”

 1. Filip Fors skriver:

  Det här är en extremt intressant artikel baserat på ett väldigt bra datamaterial. Studien visade på många intressanta resultat. Exempelvis att de aktiviteter som studiedeltagarna ägnade sig åt inte förklarade så mycket av hur lyckliga de kände sig. Viktigare var om uppmärksamheten var fokuserat mot nuet kontra i tankevärlden. Ska skriva ett utförligare inlägg om studien om några dagar.

  Ett sätt att bli bättre att träna sig i att leva i nuet är att praktisera mindfulness. Tips finns här. http://www.lyckobloggen.se/?cat=44

 2. göran johansson skriver:

  Ja, du borde fokusera dig på att lära dig åtminstone grunderna i statistiska undersökningar och vilka slutsatser man kan dra av dessa.

 3. Filip Fors skriver:

  Är det någon slutsats ovan som du anser att man inte kan dra utifrån studien Göran? Slutsatsen om att dagdrömmerier leder till lägre lycka baseras på en tidsserieanalys. Forskarna testade både om humöret påverkade i vilken grad deltagarna levde i nuet och huruvida att leva i nuet påverkade humöret. Endast den senare hypotesen fick stöd.

 4. Lars skriver:

  Mycket spännande Ludvig. Vilken enorm kapacitet vi går förlorade för det fall att dagdrömmarna inte har en viktig funktion att fylla likt sömnen. ..och Filip, världen är liten. Jag var igår inne på adlibris hemsida för att leta efter en bra bok om mindfulness, och där fanns hundratalet böcker. Ämnet verkar ha intresserat och fängslat många! Kanske är mindfulness den felande länken mellan österländsk och västerländsk visdom? En sorts struktuerad målinriktad meditation?

  Känner någon till nån studie kring dagdrömmars positiva funktion?

  /Lars, en dagdrömmare

 5. Erica Osterman skriver:

  Det här var intressant, framförallt för att jag direkt förstod att det var den studie jag själv deltagit i efter tips från Filip! Men jag blir faktiskt lite tveksam här för jag upplevde att just den här frågan inte alls hängde samman med min lyckonivå när jag svarade på frågorna. Att tänka på något annat än man gör behöver inte betyda att man dagdrömmer utan om att man helt enkelt gör fler saker samtidigt. Man städar samtidigt som man planerar resten av dagens aktiviteter, eller man utför rutinuppgifter på jobbet samtidigt som man pratar med kollegor, sitter i telefonkö och läser DN på nätet etc. Jag upplevde inte att frågan/frågorna handlade om huruvida jag dagdrömde eller ej, isåfall var de felaktigt formulerade.

 6. Lars skriver:

  Då Erica, borde kvinnor enligt studien dagdrömma mer än men, eftersom ni har bättre simultankapacitet.
  /Lars

 7. Erica Osterman skriver:

  Jag vet inte Lars, jag upplever mig själv som en människa som extremt sällan dagdrömmer, åtminstone på det sättet jag själv definierar dagdrömmande. Frågan de ställde var ”Are you thinking about something other than what you are doing?”, är det då per definition att dagdrömma om man gör det?

  Jag upplever det som att jag har en hjärna som ofta inte nöjer sig med att tänka på endast en sak åt gången, den hinner ju med så mycket mer än vad man hinner göra rent fysiskt. Sedan har jag alltid undrat om det verkligen är bevisat att kvinnor har bättre simultankapacitet, för jag blir lite tveksam ibland när det gäller mig själv. 😉 Rutingrejer är ju inget problem men så fort jag går utanför invanda rörelsemönster så krävs det att jag tänker på vad jag gör.

  /Erica

 8. Göran Hådén skriver:

  Det verkar som att resultatet bättre kan formuleras som att vi i snitt ägnar ungefär halva vår vakna tid åt att inte fokusera på det vi gör eller upplever just nu, och att det inte är så bra för vår lycka.

  Vikten av att vara närvarande i nuet är dock inte bara österländsk visdom, bland vissa av förfäderna i Sverige har också den insikten funnits. Det är väl något som många själva har upptäckt oberoende av varandra.

 9. Simon A skriver:

  Som jag sagt förut så kan ni bara lyssna på Eckhart Tolle om ni vill bli lyckligare. Varenda grej ni kommer fram till här via studier har han redan fattat och förklarar på ett kul sätt. Är ni förvånade att dagdrömmande gör dig mindre lycklig?

  Ladda ned ”The power of now”, ”A new earth”, och ”Practicing the power of now” om ni vill veta allt ni behöver veta för att bli lyckliga och till freds med er själva. Alternativt lyssna på Adyahanti, han säger samma sak ungerfär fast i en något annolrlunda form. Detta är två västerländska killar som rest jorden runt och vaskat fram all visdom som finns, för att komma till ganska överraskande slutsatser… Precis som ni också kommer fram till här ibland.

  Adyashanti har sina grunder inspelad i en video här:
  http://www.adyashanti.org/cafedharma/index.php?file=video

 10. Maria skriver:

  Jag hade verkligen ingen aning om att dagdrömmande gör folk mindre lyckliga. Alltid lär man sig något nytt. Men är det inte också av betydelse vad dagdrömmandet består i? Jag menar, är det mycket av negativa tankar inblandade eller önsketänkanden om ”det omöjliga” så verkar det än mer logiskt att dagdrömmande inte är någon hälsobefrämjande aktivitet. Men kan det inte också finnas en kreativ aspekt i dagdrömmande?

  http://heartsoul-maria.blogspot.com/

 11. Lars skriver:

  Simon
  Jag tittade på länken du gav men hittade inget om dagdrömmeri,
  Jag försöker ändock tolka och värdera ditt budskap. Relativt hela universum av religioner, kulturer, filosofier och enskilda budskapförmedlande personer, så är självklart lyckoforskningens resultat inte ny. Allt har sagts förut.
  …men, Hur ska man sovra bland allt detta material? Det som är relativt nytt är den vetenskapliga granskningen som ger oss redskap att skilja på myt, karismatiskt givna lögner och verkliga sanningar. Här håller det på att hända något verkligt viktigt.
  Behövs då vetenskapen? Det är en individuell fråga. En del har funnit lyckan genom att låta sitt sinne acceptera någon gren av den myriad av budskap som finns därute, och det är bara att grattulera! För andra behövs en viss granskning och sovring bland budskapen. Jag tillhör den senare gruppen och är tacksam för det jobb Filip, Ludvig, Sonja med flera lägger ner

  Kram/Lars

 12. Christer skriver:

  Spännande hemsida! Som jag förstår det är ”dagdrömmeri” självklart för vissa av er, dock inte för alla, inklusive mig. För mig är det snarare ett försök att definiera ett rätt subjektivt ord till motsatsen för något som kanske är bättre definierat, mental närvaro, vad är då mental närvaro?
  Det finns ett ordspråk ”Den som står med ena foten i morgondagen och den andra foten i gårdagen, pissar på nuet”. Detta ordspråk innebär för mig att det är eftersträvansvärt att hela tiden vara på den knivskarpa punkten (eller linjen om man vill det så) ”här och nu”. Att mentalt balansera på denna linjen här och nu är för mig en oerhörd utmaning jag sammanlagt klarar i maximalt någon minut innan jag trillar ner. Är det jag trillar ner i dagdrömmeri? Är detta självklart?
  Min erfarenhet är att det finns två vägar till denna linje (som benämns mental närvaro):
  Det ena hållet är att nå det genom att fylla sitt medvetande 100% med exempel, kemiska preparat, fallskärmshopp, bergsklättring eller gå på lina. Här kommer garanterat sex som nämndes ovan också in. Är detta verkligen mental närvaro? Enligt DN-artikeln är det enda tillfället när vi inte dagdrömmer…
  Det andra sättet är att ta sig upp i mental närvaro helt utan yttre stimuli, vilket är betydligt svårare, och definitivt den väg som menas med mindfullness och i det tillståndet som bla Eckard Tolle ständigt befinner sig. Se härliga smakprov på: http://www.eckharttolletv.com/enter Frågar du Eckar Tolle så anser han förmodligen att det första alternativet inte mental närvaro.
  När jag gick i första klass så ringde min lärare hem till min pappa och tyckte att jag dagdrömde för mycket, själv förstod jag inte ens vad ordet innebar, och är ännu inte heller säker. Jag har senare tänkt liknelsen att kritisera ett barn för dagdrömmeri är som att kritisera en vuxen för att drömma när denne sover. (ungefär lika subjektivt). Sedan dess har det här ordet ”dagdrömma” förbryllat mig.
  Dagdrömmeri, förklara det gärna för mig som känner mig förbryllad…

 13. Simon A skriver:

  Jo jag förstår vad du menar Lars. Men om syftet med den här bloggen är att bli lyckligare själv, så finns det enklare sätt att komma åt den information man behöver för att bli det.

 14. Simon A skriver:

  Mycket bra skrivet om de två sätten att hamna i mental närvaro Christer. Att vara helt fri från sina egna tankar är ju faktiskt det skönaste som kan hända, fast det vet ju inte folk om, fallskärmshopparen tänker ju oftast att ”Ah, jag älskar fallskärmshopp”. Men det han älskar egentligen är att bli fri från sina egna tankar som mellan hoppen kanske är ganska jobbiga.

  Vi ägnar våra liv åt att jaga en bättre framtid eller gräma oss över det förflutna som inte varit så bra som det kunde ha varit. Och det resulterar i en ”storpiss” på nuet.

  Vi fattar liksom inte att enda sättet att få en bättre framtid är att varia i ett bättre tillstånd i nuet. Nuet är allt vi någonsin har, vi är aldrig i framtid eller dåtid. Så om vi ser till att först fixa nuet och våran mentala närvaro där, så blir allt så bra helt plötsligt. Eftersom nuet, vårat enda ”operating-mode” händer i ett tillstånd där du är på bra humör, där du känner dig glad o positiv. Om vi istället tänker framåt o bakåt så gör tankeverksamheten att vi ofta får negativa känslor och tillstånd i nuet. Vilket sabbar för oss själva i framtiden.

  Alla vet ju att det inte går att njuta av något om vi inte först är i rätt inre tillstånd, du går ju inte på bio när du har 40 grader feber. Men folk fattar inte att det inre tillstånden kan vara nog så sjukt. Du går kanske på bio när du samtidigt är orolig för hur det går på jobbet och i dina relationer just nu. Hur upplevs filmen då? Kanske skit… Kanske skapligt eftersom den kan distrahera dig från dina tankar…men det är bara en quickfix i det senare fallet.

  Vill ni höra mer om ett sånt sätt o tänka så är det Eckhart Tolle som gäller som sagt…

  Han är bara så grym på att belysa hur dummt vi tänker och vilket enormt ekorrhjul vi byggt upp i den moderna världen.

 15. Simon A skriver:

  Den naturliga motfrågan kan ju vara: Jag kan ju inte bara släppa allt, skita i min framtid o sitta o mysa i nuet. Realiteten är ju inte så….

  Grejjen är ju inte att man ska skita i allt. Man ska forfarande ta itu med vardagliga bestyr och större frågor som riktningen i livet.

  Skillnaden är att man ska prioriera och vara medveten om sitt inre tillstånd. 90 % av tankeverksamheten är ju bara onödigt tugg om farhågor och förhoppningar. Om man lär sig försöka kliva tillbaka o titta på sina egna tankar så upptäcker man sånt. Hur mycket onödigt skit det finns där.

  Sen kör man vidare med livet. På typ samma sätt som innan, om man ser det utifrån vill säga. Men på innsidan finns det potential för jätteskillnad, och man lyckas mycket bättre med allt om man kan möta det med full närvaro, helt öppet och utan alla malande tankar.

  Man är lite mer som en medveten observant. Istället för en omedveten, uppstressad orolig själ som kastas mellan olika saker i jakt på något den inte har.

 16. Lars skriver:

  En riktigt spännande debatt, tycker jag. Jag har beställt en bok om mindfulness, men det gör mig inte till en expert.

  Jag älskar det du skriver, Simon:
  Skillnaden är att man ska prioriera och vara medveten om sitt inre tillstånd. 90 % av tankeverksamheten är ju bara onödigt tugg om farhågor och förhoppningar. Om man lär sig försöka kliva tillbaka o titta på sina egna tankar så upptäcker man sånt. Hur mycket onödigt skit det finns där.

  Samtidigt tycker jag det finns sunda delar i att låta tankarna kretsa kring det förflutna och kring framtiden också. I min egen 12 punkters lyckolista står det om detta:
  7. Njut av livet i balans mellan Då, Nu och Sedan.
  7.1. Då skapar trygghet och är avstressande
  7.1.1. Skapa ett antal riktiga höjdpunkter i livet. Dokumentera dem i bild, text och berättelser. Låt dem följa dig i livet. Skapa ett glädjealbum eller digital fotoram, kanske något du kan ha med dig jämt.
  7.2. Nu skapar glädje och lust
  7.2.1. Ägna 5 minuter då och då åt att verkligen njuta av något som du brukar rusa förbi (som att äta, duscha, en tavla, en utsikt, blunda till musik)
  7.2.2. Gör saker som ger glädje för stunden
  7.2.3. Träna mindfulness – medveten närvaro
  7.3. Sedan ger meningsfullhet och optimism
  7.3.1. Gör en lista på dina drömmar
  Reducera den till vad du verkligen vill uppnå
  Sätt upp mål
  Kontrollera att målen är dina inre egna mål, inte vad som begärs av dig
  Bryt ner målen i delmål
  Kom ihåg att lyckan ligger i att sträva mot målen, inte att uppnå dem
  7.3.2. Blanda kortsiktiga mål och livsmål
  7.4. De allra finaste aktiviteterna ger samtidigt lycka Då, Nu och Sedan. Speciellt kombinationen lust och mening är en nyckel till större lycka. Exempel:
  7.4.1. Fin skidåkning i alperna: Ett minne för livet, Glädje för stunden och Motion för framtiden.
  7.4.2. Tänk ut flera exempel och tillämpa dem.

  Är det inte bara det där ältandet och malandet av negativa tankar och den dåliga kontakten med hur vi verkligen känner oss i vårt inre, och varför, som vi måste ta hand om?

  Må Gott/Lars

 17. Lars skriver:

  Välkommen till Bloggen, Christer

 18. Christer skriver:

  Tack Lars!
  När jag läser igenom sådant som ni skriver blir jag alldeles varm!
  Jag kommer att tänka på ett annat ordspråk: ”Om du aldrig lämnar livets upptrampade stig så går du miste om de fantastiska gläntorna i skogen…”. Denna ”Lyckobloggen” är definitivt en sådan glänta! Jag gillar din lista Lars, den är kanon! Två korta spontana inlägg till din fantastiska lista:

  Den första; Känn i kroppen hur det känns när du känner dig lycklig!
  Den känslan går även att återkalla; Minns ett tillfälle då du kände dig riktigt, riktigt lycklig…
  Föreställ dig att du är där och nu, låt det här ta lite tid… Hur känns det i kroppen nu? Värme/kyla eller pirrar det lite, vart sitter känslan? Här kan du finna en av ”portarna” till den ovan beskrivna sanna mental närvaron…

  Den andra; Mål, ja mål är viktiga, både korta och långa mål, en relativt färsk insikt för mig är att målen alltid är tillåtna att omförhandlas, ”tillåtna att omförhandlas…”, är ni med mig i detta? När vi sätter upp målet tänkte vi på ett sätt, men ”nu” kanske förutsättningarna har ändrats och därmed bör även målet omförhandlas eller kanske omformuleras. Med detta menar jag inte att vi nödvändigtvis ska sänka ribban för att göra livet enklare, utan jag menar att vi ska anpassa målen så att målen stämmer med våra egna, innersta sanna och förhoppningsvis sunda värderingar…

 19. Simon: Syften med den här bloggen är inte bara att på ett lättsamt sätt informera om hur man blir lyckligare utan även att läsarna ska kunna ge tips och utbyta erfarenheter med varandra. Precis som du och många andra ju gör.

  Sen informerar vi ju även om de senaste lyckorönen, diskuterar kring lyckans roll i politiken och i filosofin och mycket annat. Kul att du hittat hit! 🙂

 20. Lars skriver:

  Jag gillar speciellt din första kommentar Christer:
  ”Den första; Känn i kroppen hur det känns när du känner dig lycklig!
  Den känslan går även att återkalla; Minns ett tillfälle då du kände dig riktigt, riktigt lycklig…
  Föreställ dig att du är där och nu, låt det här ta lite tid… Hur känns det i kroppen nu? Värme/kyla eller pirrar det lite, vart sitter känslan? Här kan du finna en av ”portarna” till den ovan beskrivna sanna mental närvaron…”

  Jag tror den passar speciellt för en meditationsövning. Min allra bästa meditation i livet gick faktiskt på det temat. Det var på Hasseludden, en meditationsstund i ett rum där golvet var fyllt av brinnande stearinljus. Meditationspasset hette Klangresa och där fanns små metallklangklockor. Vi fick lägga oss på golvet och lyssna till metallklangerna, som var svaga, svaga, svaga. Man fick fokusera till max för att höra dem, vilket gjorde sinnet mottagligt. Sen fick vi tänka på någons leende. Att tänka på någons leende och lycka ligger nära varandra om man väljer rätt person leende. Leendet fick sedan fylla kroppsdel för kroppsdel, tills jag svävade ungefär en halvmeter över marken.

  Jo det är en stark övning, Christer. Tack för påminnelsen!

  Livet är ljuvt/Lars

 21. Christer skriver:

  Lars!
  Ytterligare en punkt som eventuellt skulle kunna platsa på en lyckolista!
  * Sänk förväntningar och bli ständigt positivt överraskad!
  Jag upplever mina och andras förväntningar inte alltid ligger i fas verkligheten:
  Ex. Vi förväntar oss att lampan ska fungera och tycker att det är jobbigt när den går sönder istället för att alltid utgå från att den är trasig och se det som en glad överraskning när den fungerar 8) Tänk vad många lyckotillfällen…
  Det går att applicera på det mesta…

 22. Lars skriver:

  Jo, Christer, det ligger ganska nära min punkt 1.1.2, men ändock har du en nyansskillnad i att sänka förväntningarna. Sänkta förväntningar är direkt kopplade till det som är lyckans största hot, tillvänjningen. Man vänjer sig så snabbt vid allt positivt och då är det vardagligt i stället för positivt:

  1. Tacksam för det du har
  1.1. Tänk varje dag på de två mest positiva händelserna under gångna veckan
  1.2. Glöm inte att uppskatta det positiva som blivit en del av livets självklarheter
  1.3. Glöm inte att njuta av allt positivt du möter, vyer, människor, lukter, leenden…
  1.4. Visa dina medmänniskor uppskattning och tacksamhet

  /Lars

 23. Christer skriver:

  Som vanligt riktigt bra punkter!

  //Christer

 24. Katrine skriver:

  Förlåt, men jag blir fruktansvärt deprimerad av att läsa det som ni har skrivit. Jag går på gymnasiet och vet inte vad jag ska göra med mitt liv. Jag har inte en dröm av framtiden, och ni skriver ju att jag inte borde ha en dröm av framtiden, för att DET är deprimerande. Tyvärr ser jag då inte anledningen till att jag ska jobba och få bra betyg då. Om jag jobbar nu måste jag ha en vilja att jobba, en anledning att jobba. Annars är det helt onödigt. Om så bara för att må bra när jag är färdig så har jag ju en önskan att må bra och sätter mig då och jobbar, oavsett hur svårt det är. Det kanske bara är jag men jag anser att en dröm och en vilja är samma sak. ”Jag drömmer om att köpa en ny tröja” ”Jag vill köpa en ny tröja”, ”Jag drömmer om att komma hem efter jobbet/skolan” ”Jag vill komma hem efter jobbet/skolan”, ”Jag drömmer om att bli stadsminister” ”Jag vill bli stadsminister” försår alla vad jag menar med detta? Att drömma och att önska kan vara samma sak, och är det i de flesta fall. Jag förstår att dagdrömmeri inte alltid kanske är bra, att man måste koncentrera sig på vad det är man faktiskt gör, visst jag koncentrerar mig på att skriva denna text just nu och att få fram de rätta orden, men jag drömmer samtidigt om att påverka er i eran slutsats att dagdrömmeri är dåligt. Visst det är kanske inte så bra att bara tänka på ouppnåliga saker och som Simon A skriver så är kanske 90% av det vi tänker på skit och som Christer svarar så är det kanske viktigt att kunna koncentrera sig fullt på det man gör, men jag vet att jag själv har extremt svårt att träna och tänka på att jag tränar samtidigt frö då känns allting plötsligt ännu jobbigare (Jag är inte speciellt vältränad och jag tycker i allmänhet att det är jävligt jobbigt) så då är det viktigt för mig att tänka på någonting annat.

  Jag ser vad ni har skrivit. Och att ni kommit fram till mycket av det som jag skrivit i mitt första stycke.

  När jag gick på högstadiet blev jag mobbad för att jag var annorlunda. Då dagdrömde jag oerhört mycket, och jag var väldigt ofta ledsen. Så jag tänkte fråga er som jag borde ha varit lycklig de dagar då de bara tittade på mig konstigt och inte skrek saker efter mig? För med den instinten så är era senaste kommentarer helt absurda. Med den vinklen så är dagdrömmarna viktiga, det var dagdrömmarna som tog mig 8 mil söderut där jag idag går i en skola där jag är acceterad för den jag är på ett helt annat sätt. Okej jag borde kanske vara lycklig för det jag faktiskt hade, typ bra betyg eftersom jag inte hade några vänner att slösa bort min tid på, jag önskade att jag hade vänner, jag drömde om att få vänner, är det då fel?

  Och hur är det med de människor som lever i misär, ska de vara lyckliga för att deras familjemedlemmar inte dött än eller de som blir tillfångatagna och misshandlade ska de vara lyckliga för att de inte blir våldtagna idag också eller kan de få drömma om att komma iväg, ha ett bättre liv?

  Och jag vet, jag hade inte läst alla kommentarer innan jag började skriva, har fortfarande inte läst alla, var för ledsen när jag började skriva och tog mig inte tiden. Sedan blev allting väldigt svårt för vi är ju fortfarande människor. Och har vi egentligen någon kontroll över vår hjärna, Vi lär ju ha bestämt varje sak vi gör 6 minuter innan vi gör det.

  Förlåt.

Leave a Reply