Minkutsläpp – ökat eller minskat lidande?

Mink i bur

Jag har under veckan debatterat en hel del kring de senaste minkutsläppen, senast igår i Sveriges Radio P1.

Sammantaget anser jag att dessa typer av utsläpp är kontraproduktiva och medför ett större sammanlagt långsiktigt lidande. Nedan listar jag de tyngsta positiva respektive negativa konsekvenserna med minkutsläpp.

Positiva:

 • Blir debatt om minkar i media (Inte bara om utsläppen utan även om minkarnas situation. Finns dock andra sätt att få media på).
 • Pälsfarmarna blir ekonomiskt lidande (vilket på sikt kan göra att de får lägga ner).
 • En del minkar klarar sig och lever betydligt bättre liv än de gör i de små burarna.

Negativa:

 • En majoritet av minkarna blir överkörda eller svälter ihjäl.
 • Ett mångdubbelt större antal fåglar och andra individer som kommer i minkarnas väg dödas på ett mer eller mindre plågsamt sätt.
 • Den ekologiska balansen i området kan påverkas negativt, vilket då påverkar livskvaliteten för de djur som lever där negativt.
 • Fler blir negativt inställda till hela djurrättsrörelsen vilket gör att det blir svårare att nå ut till människor med djurrättsbudskapet.
 • Utsläppen riskerar att skrämma bort både politiker och partier som vill hantera frågan eftersom man kanske är rädd att folk ska få uppfattningen av att man ger efter för sk ”millitanta veganer” eller att man vill visa de som släpper ut minkar att de här metoderna inte ska belönas.
 • Fokus riskerar att flyttas från minkarnas situation till vad man ska göra åt de som släpper ut minkar.

Vad tycker du? Leder utsläpp av minkar på sikt till mindre lidande för djuren?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , lidande, minkar, minkutsläpp

Ludvig Lindström

16 Responses to “Minkutsläpp – ökat eller minskat lidande?”

 1. Ronnie Hammarstedt skriver:

  Håller med dig i allt ovanstående. Ändå är jag positiv till att släppa ut dom.
  På grund utav två saker, du tar upp en. Det skadar minknäringen, detta är viktigt eftersom det ska vara jobbigt och dyrt att ha en sådan vidrig verksamhet. I långa loppet är jag även övertygad om att debatten kring näringen kommer att generera lagändringar, och om inte det så kommer opinionen vara sådan att det inte går att bedriva minkuppfödning i Sverige. Förhoppningsvis.

 2. David skriver:

  När man ska utvärdera om det leder till mer eller mindre lidande för djuren på lång sikt så är det givetvis beroende på hur situationen hanteras, hur man s.a.s förvaltar konsekvenserna. Tyvärr förenklar man ofta bedömningen genom att titta på en enskild handling och sedan lutar sig tillbaka för att se konsekvenserna utveckla sig,

  Det är väldigt viktigt att göra så som du gör, dvs. att kritisera frisläppningen på moraliska grunder som tar hänsyn till djurens bästa. Det betyder att andra som är kritiska finner att de håller med dig, och inte intar en fullständig motposition.

 3. Bra analys David! Ofta när jag pratar med folk som är positiva till minkutsläpp så får jag känslan av att de baserar mycket av sin argumentation på just känslor och inte på logiska argument. Det är som om de till varje pris vill att minkarna ska ut ur sina burar, även om detta på lång sikt kan få förödande konsekvenser.

 4. Ola skriver:

  Kanske kan man använda icke-våldsbegreppet (i sammanhanget civil olydnad) som verktyg istället. Att aktioner strikt ska lyda ickevåldsprinciper är väl så djupt rotat nu för tiden att det nästan har blivit en moralisk grundsats hos exempelvis fredsrörelsen. Dina tre första negativa punkter underkänner minkutsläppen som ickevåldsaktioner direkt. Dina tre sista negativa punkter ser jag kanske snarare som utfallet av att ickevåldsprincipen brutits.

 5. Aelwa skriver:

  Jag förstår definitivt dina argument och jag håller med om att det är förkastligt att släppa ut minkar, men som kommunikatör kan jag inte låta bli att undra på vilka andra sätt man kan få samma mediala uppmärksamhet som man faktiskt får i samband med dessa aktioner?

  Det kan vara så att jag är blind, att jag helt enkelt inte har sett när detta uppmärksammas stort på annat sätt, men jag tycker mig se att det främst är i samband med dessa aktioner som pälsindustrin ens uppmärksammas i media. Då inte enbart genom skriverier om själva frisläppandet av minkar etc utan även i form av direkt påföljande skriverier om konsekvenserna av aktionen men även om pälsindustrin och djurs rättigheter i stort (hade du exempelvis suttit i p1 på bra sändningstid och diskuterat frågan om minkutsläpp, och därmed pälsindustrin, om detta utsläpp av minkar inte hade skett?).

  Jag tror inte att gemene man är särskilt insatt i pälsindustrin, eller ens vet att det finns en ganska omfattande pälsindustri här i Sverige. Tyvärr är det inget som intresserar den stora massan och för att skapa en stark opinion kanske det krävs något mer ”fartfyllt” som väcker intresset hos de människor som inte annars lägger ner särskilt mycket tankeverksamhet åt djurs rättigheter.

  Vill avsluta med att åter igen påpeka att jag inte på något sätt är för kriminella handlingar som denna, men jag är ytterst tveksam till om denna fråga i realiteten får särskilt mycket uppmärksamhet hos den stora massan utan.

 6. Maria skriver:

  Inte minskat lidande iallafall! Vad sysslar minkutsläpparna med egentligen? Inte är de några befriare i ordets rätta bemärkelse. Minkarna lider säkerligen i sina burar. Men är det en god gärning att ersätta det lidandet med ett annat lidande? Människor är ibland bra på att göra logiska kullerbyttor. Det här är definitivt en sådan.

  Maria

 7. Filip Fors skriver:

  Maria: Jag tror att de delvis gör det för att detta skapar uppmärksamhet i media. Precis som Aelwa är inne på. Men det finns kanske andra betydligt bättre sätt att väcka debatt och få media på, utan att bidra till en massa lidande. Precis som Ludvig är inne på. Exempelvis blev det en stor debatt sedan missförhållanden på minkfarmar filmats och visats i media i somras.

 8. Ja, mediauppmärksamhet kan man väcka på betydligt bättre sätt än att släppa ut minkar. Både Charity International och PETA har genomfört manifestationer för djuren som fått enorm uppmärksamhet och det har i stort sätt bara varit positiv media till skillnad från den negativa media som minkutsläppen ofta genererar.

 9. Jessica skriver:

  ”Ett mångdubbelt större antal fåglar och andra individer som kommer i minkarnas väg dödas på ett mer eller mindre plågsamt sätt. ”

  Och hur hade fåglarna och de andra individerna annars dött? Utan lidande på djursjukhuset? Idéen om att rovdjur orsakar lidande visar på enorm okunskap om ekologi. ”bytesdjur” behöver möta döden. Det naturliga sättet för djur att möta döden (och de sannolikt minst plågsamma) är att dödas av rovdjur. Att svälta eller frysa ihjäl, eller död av ålderdom/sjukdom är inte en mindre smärtsamt sätt att dö på.

  Dessutom bör man påpeka, eftersom Ludvig Lindström inte tycks förstå det, så dödas individer för att bli mat åt minkarna även när de sitter i burarna. Individer äts av minkarna oavsett om de sitter i bur eller inte.

 10. Kul att få lite kritik. Kan vara nyttigt ibland om inte annat 🙂

  Ett tusentals antal minkar som invaderar en skärgård efter ett utsläpp leder högst sannolikt till en hel del lidande för de djur som finns där. Fåglar som kommer i minkarnas väg saknar till viss del genetiska reflexer för att värja sig mot attackerna (minkarna är inte en naturlig del av den naturliga faunan utan kom hit först på 20-talet och det är dessutom svårt att värja sig när en mängd minkar attackerar på en gång). Det innebär ett stort djurplågeri. Många fåglar slåss säkerligen för sitt liv för att rädda både sig själv och sina ägg och ungar från minkarnas käftar. Det här handlar inte om en normal rovdjur/bytesdjur-balans utan om en enorm påfrestning på ett litet område. Det kan få stora konsekvenser på den ekologiska balansen i området och orsaka mycket lidande bland de djur som lever där lång tid framöver.

  När det gäller mat åt minkarna så handlar det om fiske- och slakterirester, vilket inte påverkar antalet djur som dödas.

  De kortsiktliga skadorna med minkutsläpp är enligt mig dock inte lika allvarliga som de långsiktiga. Hade det inte varit för minkutsläppen hade pälsdjursfarmningen kunnat vara avvecklad för över tio år sedan.

 11. erik w skriver:

  ”Hade det inte varit för minkutsläppen hade pälsdjursfarmningen kunnat vara avvecklad för över tio år sedan.”

  är det något särskilt du tänker på, eller spekulerar du?

  jag undrar hur du ställer dig till argumentet att pälsuppfödningen riskerar flyttas utomlands? moraliskt sett spelar det ingen roll om lidandet sker inom sveriges gränser eller ej. (eller?) har vi anledning att tro att ett förbud i sverige skulle minska den globala efterfrågan nämnvärt?
  jag hörde här om dagen att det i andra delar av världen finns föreställningar om att pälsen är finare om den tas från djuret medan det fortfarande lever, vilket vi får anta är oerhört plågsamt för djuret. men oavsett om detta är sant eller inte, så vet vi att djurskydd generellt sett är mer bristfälligt utanför sverige.. eller?

  en svår fråga tycker jag. jag skulle helst se att det var förbjudet att använda djur på ett sätt som är plågsamt för dom. men så länge det inte finns ett sådant globalt förbud.. det kan bli svårt helt enkelt. jag är kluven. hela mig gärna.

 12. Erik: Man kan ju aldrig veta till 100% men de politiker och andra personer som var med under minkutsläppen under slutet av 90-talet och som jag pratat med ger dessvärre en bild som pekar på att vi kunde fått till en avveckling då om det inte varit för alla minkutsläpp.

  Det är sant att det inte spelar någon roll om lidandet sker här eller någonstans utanför Sveriges gränser. På kort sikt skulle nog inte ett förbud i Sverige minska den globala efterfrågan nämnvärt men på lång sikt har det säkerligen effekt. För varje land som avvecklar pälsdjursfarmning kommer vi närmare målet mot en total global avveckling och de länder som inte ännu avvecklat kommer att känna en större och större moralisk press ju fler länder som avvecklar.

  Pälsdjursuppfödning skiljer sig inte så mycket från land till land. Dock finns det undantag som Kina där vissa djur ibland flås levande.

 13. Aelwa skriver:

  Genererar dålig media? Om man ser till mediaforskningen och vilken roll som media har så är det inte att säga åt folk vad de ska tycka och tänka om saker, vilket man trodde för 50 år sen, utan de fungerar snarare som de som sätter dagordningen för vilka ämnen som diskuteras. Med andra ord ser jag det som högst osannolikt att det rent medialt sett skulle innebära något negativt med mer uppmärksamhet kring pälsindustrin (även om det sker genom olagliga aktioner). Se exempelvis SD som tjänat hur mycket som helst på medial uppmärksamhet trots att den främst har varit negativ. Jag tror att de flesta innerst inne tycker att pälsindustrin är dålig men att de inte spenderar särskilt mycket tankeverksamhet på det.

  Att pälsindustrin skulle ha varit avvecklad för 10år sedan om det inte hade funnits aktivister låter oerhört naivt.

 14. Allan P3 skriver:

  Aelva ! TACK för dina rader. Det gläder mig att det finns människor som DU. Kloka tankar 🙂
  GRUNDERNA till att livet är som det är, beror på att VI OCKSÅ är DJUR ! Självklart finns det orsakssammanhang för ungdomar ATT beté sig som de gör, äventyrskänsla och lite Robin Hood-stämning. Därför att vi alla är styrda av hormoner och instinkter. Dessutom HAR ungdomar massor av känslor (som ännu inte är ”avtrubbade” genom media och ”dåliga erfarenheter”) Är det då fel att ”avreagera sig” för ett (på lång sikt) ´gott ändamål´ ?
  HADE NÅGON brytt sig om Minkarna om dessa ”frisläppanden” INTE hade skett ?
  Minkarna ”betalar ett pris”, på samma sätt som Suffragetterna gjorde för att TVINGA FRAM kvinnlig rösträtt i England på 1900-talet ! Det var först när en kvinna kastade sig framför prinsens häst (och dog) som det äntligen blev en förändring.
  Allting HAR ETT PRIS. Även ett övergångsställe som oftast kräver ett människoliv för att få ett trafikljus.
  Orsak o verkan syndromet gäller. Liksom tillgång och efterfrågan. Se bara på vårt ´tröga´ samhälle, som oftast inte REAGERAR förrän tillräcklig STIMULI har påverkat.
  Typ ”Hälsan tiger stilla” . Jämför med Bert Karlsson & Co som tycker att ALLA skriverier är bra (FÖR ATT SYNAS)

  TYVÄRR, så är det ”våra grunder” som styr oss.
  INGEN gör något utan LUST !
  Om dom inte är tvingade eller får betalt !
  På samma sätt som vi är ”styrda” av:
  Vinstbeteende, Prestige, Skråtänkande, Revir, Rädsla osv.
  Sällan får våra ungdomar kunskap om detta i skolan.
  HUR ska de ens kunna välja att ändra sig när de inte erbjuds ett ALTERNATIV ? Eller ens har en susning om VAD som påverkar dem och varför ?
  Det är först idag som vi BÖRJAR förstå dessa mekanismer i samband med att mobbing uppmärksammas. Men själva GRUNDERNA till detta talas det tyst om !

  På samma sätt som kattungar (djurungar öht), så finns det ”FÖNSTER” i deras (och även våra) liv o utveckling, där somligt ”lärs in” mycket lättare.(Vem skulle annars frivilligt äta BLOD-pudding ?) Därav att det är i barnens tidiga år som DJUNGELNS LAG upplevs !
  DE behöver (?) tidigt lära sig om ”livets realiteter” FÖR att klara sig senare (?). Dvs den starke INDIVIDENS makt. Och kunskapen om att skaffa sig makt eller påverkan, genom taktik och intriger med hjälp av andra.
  ´EQ´ kallas det för dag 😛

  NÄR hörde du talas om att ungdomar utbildas i förståelse för varandra ? Samarbete ? Hänsyn osv ? Visst, en del lärare tar upp det, men på RASTERNA, så lämnas de ´vind för våg´ för att ”stifta bekantskap” med den ”RÅA
  VERKLIGHETEN !!! (Instinkter och hormoner).

  NÄR ska vi ens börja diskutera detta, när vi tillåter Minkar att behandlas så här ? Och då jag jag inte ens börjat tala om att vi låter miljarder ´djur´ DRUNKNA i luft ! = FISKAR.
  De HAR KÄNSLOLIV DE MED. Men genom att VI anser att DE är ”lägre stående”, så ger detta oss ´rätt´ att behandla dem som DET !
  På SAMMA SÄTT som ´Herrefolket´ hade slavar !
  NÄR
  ska vi stanna upp och inse realiteterna ? Problemet är att Djungelns lag, gäller i stora delar av världen idag. Se bara på alla diktaturer (även Kina) och vår oförmåga att handskas med detta (som M.Ö. där vi har världens största UTOMHUSFÄNGELSE = Gaza !
  DET ENDA VI KAN GÖRA, är att peka på MÖJLIGHETERNA och ORSAKERNA för att på sikt kunna få andra att inse andra alternativ. Men också för att ”jämna ut” alla dessa klasskillnader så att alla kan leva ett drägligt liv UTAN att behöva följa lagen; den enes död den andres bröd´….
  Fair Trade, KRAV, osv sakta närmar vi oss. Men ungdomar ÄR otåliga, typ; Allt genast.
  KOMMUNIKATION typ denna blogg, är ETT medel bland många. Staten försöker nu strypa denna möjlighet till alternativ till Medias makt (den fjärde statsmakten) genom KONTROLL via FRA, IPRED, Datalagringsdirektivet osv, Fina ord, men ÖST-staterna hade jublat om de haft dessa möjligheter. Under tiden, så skjuts vår GRUNDLAG i SANK genom att vi kontrolleras DYGNET RUNT,… ÖVERALLT !
  = Piratpartiet är enda länken till VÅR kedja av protest.
  Syns vi inte, SÅ FINNS VI INTE !

 15. Allan P3 skriver:

  PS/ Kan varmt rekommendera en bok som kan ge ditt hjärta en mening och skapa FÖRSTÅELSE !
  Den heter ´ att välja glädje´ av Kaj Pollak !
  Han har skrivit många underbara böcker och filmer.
  Och har lärt sig förmågan att LYSSNA PÅ BARN !
  mvh
  jag

 16. Lisa Söderberg skriver:

  Jag orkade bara läsa ett fåtal kommentarer, men jg kollar på ”minkfarmarna” på 2an och jag undrar varför man inte bara startar en namn inasmling där man kräver en folkomröstning om minkfarmar bode få finnas till. Det finns ju massor som är emot det här över hela sverige, så att få in namn skrifter är nog inga problem. (de sa att 7 av 10 var emot mink farmar och 1 av 5 sa att de tyckte mink farmar borde finnas).

  I för sig så är jag en sån som vill minska kött produktionen så jag vet inte hur genomsnitts folket kommer stå när man gämför päls farmning mot kött produktionen

  Också, helt ärligt, ingen annan än drottning Silvia har riktig päls längre. Fick en jätte fin fusk päls från min mormor förra året som är jätte varm, så jag tror att folk ogillar det så himla mycket för att det är så onödigt ch man borde inte ha några problem att få en folkomrötning här. Det är ju ett demokratiskt land

Leave a Reply