Lycka och ost

Lyckost

”Lyckans ost” eller ”lyckost” är ju begrepp som inte är helt ovanliga i det svenska språket. På senare tid har de även fått sällskap av varianter som lyllos och lyckos. Men vad har en ost egentligen med lycka att göra? Jag bestämde mig för att ta reda på saken och efter en stunds googlande fann jag svaret.

Långt tillbaka i tiden (slutet av 1700-talet eller början av 1800-talet om mina källor är pålitliga) så använde man ordet ”ost” som en beteckning på en dumbom. En ”lyckans ost” är alltså en person som inte förtjänar sin tur, för att den är så dum. Med tiden har sedan kopplingen till dumhet fallit bort. Men kanske har någon av er en annan teori och vill därmed kalla både mig och mitt inlägg för ost?

Själv kör jag med sojaost 🙂

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , lyckost, ost

Ludvig Lindström

One Response to “Lycka och ost”

  1. Erica Osterman skriver:

    Oj, kanske är det därför jag är så lycklig? Tack för ett kul inlägg Ludvig! 🙂

    /Erica (OSTerman eller CHEESErica *fniss* )

Leave a Reply