Blanda djup och yta

Den starkaste av lyckostrategier är att träna sig i att se allt det positiva i vardagen, vindens dans med löven, någons leende, doften från nyöppnat kaffe, att din partner satt på te åt dig på morgonen. Men… ibland kan positiv psykologi kännas ytlig, man lyckas inte ta de stora stegen. Mer psykoanalysnära metoder kan ge stora kliv. Man blir friare, når en högre nivå som människa, börjar lyfta. Men att ständigt grotta ner sig i problem kan göra en deprimerad. Man kan liksom glömma bort hur lycklig man i själva verket är.

Min metod här går ut på en balanserad kombination. 70% positiv psykologi och 30% personliga svagheter. De senare fokuserar jag till tillfällen då jag blivit sårad eller upprörd. Jag följer då nedanstående steg enligt metod från Richard Parsons:

–  Jag sätter mig ner i ensam  stillhet och låter kärlek fylla min kropp och mitt sinne.

– Jag skriver, utan analys, ner lite olika tolkningar på det som sårat eller upprört mig

– Jag uppsöker den person som sårat mig. Tackar honom/henne för hon gjort mig uppmärksam på en känslig punkt inom mig och ber henne vara min lärare och mentor när jag nu skall bearbeta detta. Jag visar listan på tolkningar. Ber henne förklara.

– Tillsammans försöker vi hitta ett skäl inom mig till att jag blivit så sårad.

–  För var gång jag går igenom denna process, så blir det allt färre saker som sårar mig och jag känner mig som en friare, mer mångsidig människa. Efter en sån här process återvänder jag skyndsamt till att fokusera på den positiva psykologin.

Lars Avellán (tvåa i lyckobloggens tävling 2010)

Leave a Reply