Kampen mot psykisk ohälsa – viktigast för V, oviktigast för MP enligt ny undersökning

Charity International har under augusti månad genomfört en enkätundersökning bland riksdagsledamöterna om deras inställning kring psykisk ohälsa. Bland de cirka 70 svarande framkom att en klar majoritet anser att arbetet för att minska den psykiska ohälsan i landet ska vara högprioriterat jämfört med övriga politiska frågor. En klar majoritet anser även att en politik som strävar efter att möjliggöra för människor att må bra psykiskt är viktigare än att både skillnader i människors livsvillkor utjämnas och att människor ges möjlighet till en hög materiell levnadsstandard.

Charity International har även tagit del av siffror som visar att den psykiska ohälsan inte blivit bättre i Sverige sedan 1980-talet fastän BNP har ökat kraftigt.

Det är positivt att majoriteten av våra riksdagsledamöter vill prioritera kampen mot den psykiska ohälsan, men i praktiken bedrivs tyvärr inte en sådan politik. Andelen svenskar som uppger att de har problem med ängslan och oro har ökat sedan 1980-talet trots en hög ekonomisk tillväxt.

Vänsteraprtiet har enligt undersökningen de riksdagsledamöter som anser att arbetet för att minska den psykiska ohälsan i landet ska vara mest prioriterat jämfört med övriga politiska frågor. På en skala mellan 1-5 (där ett är lägst prioritet) hamnar man på 4,6 i snitt. Partiledaren Lars Ohly ger själv en femma. Anmärkningsvärt är att Miljöpartiet, som bland våra lyckobloggsläsare för några veckor sedan röstades fram till det parti som har den bästa politiken för att skapa en lyckligare värld, hamnade klart sist med ett snitt på 3,3.

Partiernas medelvärde på frågan ”Hur prioriterat mellan 1-5 anser du att arbetet för att minska den psykiska ohälsan i landet ska vara jämfört med övriga politiska frågor?”:

4,6 Vänsterpartiet
4,2 Kristdemokraterna
4,1 Moderaterna
3,9 Centerpartiet
3,9 Socialdemokraterna
3,8 Folkpartiet
3,3 Miljöpartiet

För få riksdagsledamöter svarade på enkäten för att resultaten ska vara statistiskt säkerställda.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om lycka, välbefinnade, psykisk ohälsa, vänsterpartiet

Ludvig Lindström

3 Responses to “Kampen mot psykisk ohälsa – viktigast för V, oviktigast för MP enligt ny undersökning”

 1. Johannes skriver:

  Dessutom kan man nog anta att svaren en sådan isolerad fråga, när ledamöterna inte tvingas rangordna det i förhållande till något annat, blir galna. Vilka snitt hade partierna fått om de istället hade tvingats rangordna psykisk ohälsa mot exempelvis arbetslöshet, sjukskrivningstal, brottlighet och klimatpolitik?

 2. Du har nog rätt i att man får ta undersökningen med en nypa salt, men lite tror jag ändå den säger. Riksdagsledamöterna fick bl a ange vilket av följande de anser viktigast:

  * Att så många som möjligt ges möjlighet till en hög materiell levnadsstandard
  * Att så många som möjlighet ges möjlighet till att må bra psykiskt
  * Att så många som möjligt ges möjlighet till en god fysisk hälsa
  * Att skillnader i människors livsvillkor utjämnas

  Så en viss rangordning kan man ju säga att de fick göra.

 3. Erik skriver:

  Nu är ju detta visserligen en landstingsfråga mer än en riksfråga, men delvis kanske resultatet beror på att miljöpartister är mer ärliga och vänsterpartister mindre ärliga? 🙂

Leave a Reply